Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Sentent AI: Είμαστε ακόμα εκεί;

Sentent AI: Είμαστε ακόμα εκεί;

Η ιδέα της αίσθησης σε μια τεχνητή νοημοσύνη ή μια μηχανή που αναπτύσσει συναισθήματα ή συνείδηση, υπήρχε σχεδόν όσο και η ιδέα μιας μηχανής που αποκτά νοημοσύνη εξαρχής. Ωστόσο, ενώ προηγούμενες συζητήσεις γύρω από την ιδέα υπήρχαν αποκλειστικά στη μυθοπλασία, η άνθηση μετά το 1900 που είδε η επιστήμη και η τεχνολογία των υπολογιστών, γενικά, έκανε την όλη ιδέα μάλλον εύλογη, κάτι που θα μπορούσε να είχε συμβεί ήδη.

Οι ιδέες που περιστρέφονται γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη υπάρχουν για πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Η τεχνητή νοημοσύνη ως έννοια είχε αρχίσει να εμφανίζεται σε διάφορα έργα μαθηματικών, θεολόγων, φιλοσόφων, καθηγητών και συγγραφέων από τότε 380 π.Χ.

Μερικά άλλα επαναστατικά και δημοφιλή AI από τις αρχές του 1900 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Ετος Όλα συμπεριλαμβάνονται
1929 Γκακουτενσόκου Ο Gakutensoku ήταν το πρώτο ιαπωνικό ρομπότ. Το μυαλό του με τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να μάθει από τους ανθρώπους και τη φύση γύρω του στο βαθμό που του επέτρεπε να αλλάζει τις εκφράσεις του προσώπου και να κινεί το κεφάλι του.
1952 Πρόγραμμα παιχνιδιού με πούλια του Άρθουρ Σάμιουελ Αυτό ήταν το πρώτο πρόγραμμα που έμαθε πώς να παίζει ένα παιχνίδι ανεξάρτητα.
1961 Συμβολικός Αυτόματος Ολοκληρωτής (SAINT) Το SAINT του James Slagle ήταν ένα πρόγραμμα επίλυσης προβλημάτων που επικεντρώθηκε στη συμβολική ολοκλήρωση στον λογισμό.
1964 ΜΑΘΗΤΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Το STUDENT του Daniel Bobrow ήταν ένα πρώιμο πρόγραμμα AI που μπορούσε να λύσει προβλήματα λέξεων άλγεβρας.
1965 ΕΛΙΖΑ Ο Joseph Weizenbaum ανέπτυξε το ELIZA, ένα πλήρως διαδραστικό πρόγραμμα που μπορούσε λειτουργικά να μιλήσει σε ένα άτομο στα αγγλικά.
1966 Shakey Κατασκευασμένο από τον Charles Rosen και 11 άλλους, ο Shakey ήταν το πρώτο κινητό ρομπότ γενικής χρήσης που μπορούσε να περιηγηθεί σε χώρους μόνο του.
1968 SHRDLU Ο Terry Winograd δημιούργησε το SHRDLU, ένα πρώιμο πρόγραμμα φυσικής γλώσσας.
1988 JabberWacky και CleverBot Τα δύο chatbots που κατασκεύασε ο Rollo Carpenter ήταν ένα από τα πρώτα παραδείγματα chatbot AI που μιλούσαν ελεύθερα στους ανθρώπους.
1995 Τεχνητή Γλωσσική Οντότητα Υπολογιστών Διαδικτύου (ALICE) Ο Richard Wallace ανέπτυξε το ALICE εμπνευσμένο από την ELIZA. Η ALICE εργάστηκε με δεδομένα δείγματος φυσικής γλώσσας

Το πιο πρόσφατο σε μια μακρά σειρά AI που δηλώνεται ότι είναι ευαίσθητο είναι το LaMDA της Google. Η αποκάλυψη έγινε από τον Simon Lemoine, μηχανικό λογισμικού στην ομάδα Responsible AI της Google. Η Λεμουάν ήταν συνέντευξη LaMDA για να προσδιοριστεί εάν το πρόγραμμα χρησιμοποιεί μεροληπτική γλώσσα ή ρητορική μίσους. Αντίθετα, συνειδητοποίησε ότι το θέμα μπορεί να ήταν βαθύτερο από αυτό που ερευνούσε.

Ανάγνωση:  1923 Season 2: Καθυστέρηση, Ημερομηνία κυκλοφορίας ακόμα άγνωστη

Έκτοτε η Google ανέστειλε το Lemoine και η εταιρεία απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη της, με διάφορους ειδικούς να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της δηλώνοντας ότι το LaMDA δεν είναι ευαίσθητο (αλλά μπορεί να είναι σεξιστής και ρατσιστής).

Οι φόβοι ότι η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται αισθητή δεν είναι νέοι.

Από τότε που ο Άλαν Τούρινγκ δημοσίευσε το διάσημο τεστ Τούρινγκ για να προσδιορίσει εάν οι μηχανές μπορούν ή όχι να σκέφτονται όπως οι άνθρωποι, οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει διαφορετικά προγράμματα για να αποδείξουν ότι μπορούν. Από κάτι τόσο παλιό όσο το Deep Blue της IBM έως καινούργιο όπως το LaMDA της Google, έχουμε κάνει επανειλημμένα την ίδια ερώτηση.

Διαβάστε επίσης: ενημερώσεις Moto Razr 3 και Whatsapp, επιθέσεις Ransomware στη φύση και πολλά άλλα

Το Google Assistant του Android ή το Siri του iPhone μπορεί μερικές φορές να ακούγεται σαν να ενδιαφέρεται πραγματικά. Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτοί οι ψηφιακοί εικονικοί βοηθοί είναι οι πιο στοιχειώδεις μορφές τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή, προσβάσιμες στο ευρύ κοινό που τρέχουν σε τηλέφωνα των οποίων η υπολογιστική ισχύς δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τις φάρμες διακομιστών που λειτουργούν πολύ περισσότερο. εξελιγμένες στοίβες AI όπως το Watson της IBM ή το LaMDA της Google.

Η αίσθηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες — επίγνωση και συναισθήματα.

Η επίγνωση μιας μηχανής για τον εαυτό της και τους άλλους γύρω της με τρόπο που μοιάζει με τον άνθρωπο μπορεί να μετρηθεί χάρη στο τεστ Turing. Αυτός είναι ο τομέας στον οποίο έχουν επικεντρωθεί οι επιστήμονες της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι στιγμής για να κάνουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να αλληλεπιδρούν καλύτερα με τους ανθρώπους και τελικά να προσαρμοστούν σε περισσότερα κοινωνικά στρώματα.

Ανάγνωση:  Το Google Pixel Tablet ξεκινά από 499 $: Προδιαγραφές, Ημερομηνία κυκλοφορίας

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού θα ήταν το Μαύρος Αστερίαςένα τετράποδο ρομπότ που σχεδιάστηκε από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Cornell το 2006. Αυτό το τετράποδο ρομπότ θα μπορούσε να συνθέσει αυτόματα ένα προγνωστικό μοντέλο του σώματός του και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει αυτό το μοντέλο για να επιλέξει μια διαφορετική συμπεριφορά πριν και μετά από οποιαδήποτε ζημιά στην ατμομηχανή.

Η άλλη κατηγορία, τα συναισθήματα, πηγάζει από το κομμάτι νοημοσύνης στην τεχνητή νοημοσύνη. Παίρνω Η Σοφία της Hanson Robotics, για παράδειγμα. Είναι ένα ρομπότ που μπορεί να έχει τακτικές αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους, να έχει υπηκοότητα και, τελευταίο ελέγξαμε, ήθελε ένα μωρό ρομπότ δικό της.

Θα μπορούσε μια τεχνητή νοημοσύνη να θεωρηθεί άτομο βάσει του νόμου;

Βάζοντας αυτό δίπλα-δίπλα με το Lemoine’s συνέντευξη με το LaMDA, όπου το chatbot ισχυρίζεται ότι έχει επίγνωση της ύπαρξής του και νιώθει χαρούμενος και λυπημένος μερικές φορές, καθώς και το γεγονός ότι έχει πέρασε το τεστ Turingθα αρχίσετε να βλέπετε γιατί ο Lemoine ισχυρίστηκε ότι το LaMDA είχε γίνει αισθησιακό.

Το Εργαστήριο AI Research Lab (FAIR) του Facebook είχε μια στενή επαφή με αυτό το 2017, όταν η μηχανή AI του δημιούργησε τη μοναδική του γλώσσα που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν. Ερευνητές στο FAIR ανακαλύφθηκε ότι τα chatbots παρέκκλιναν από το σενάριο και δημιούργησαν τη δική τους γλώσσα για να επικοινωνούν χωρίς ανθρώπινη συνδρομή.

Ανάγνωση:  Τι είναι το χρονικό όριο OSD;

Το Facebook έκλεισε τη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης μετά από αυτό το γεγονός, αλλά το όλο θέμα εγείρει ένα μεγάλο ερώτημα, εάν είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τεχνητή νοημοσύνη που να μπορεί να βρει τη δική του γλώσσα, είμαστε κοντά στο να δημιουργήσουμε μια έξυπνη;

Οι θεωρητικοί της τεχνητής νοημοσύνης συχνά θεωρούν ότι το ίδιο το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι παρά ένας μεγάλος αλγόριθμος. Αυτό σημαίνει ότι αν μπορούμε να καταλάβουμε τον αλγόριθμο, μπορούμε να τον προγραμματίσουμε σε μηχανές, δίνοντάς τους την ικανότητα να «σκέφτονται» και να αντιλαμβάνονται πράγματα όπως οι άνθρωποι.

Ωστόσο, ο όρος αισθανόμενος δεν είναι ιδιαίτερα καλά καθορισμένος όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, και πολλές φορές, η σημασία του επεκτείνει την επίγνωση και τα συναισθήματα για να συμπεριλάβει τη συνείδηση. Έτσι, ενώ το LaMDA μπορεί να μιλάει άπταιστα στη συνομιλία, δεν είναι ακριβώς συνδεδεμένο με τον έξω κόσμο και υπάρχει σε μια φούσκα.

Η συνείδηση ​​μέσα σε αυτή τη φούσκα είναι δύσκολο να αποκτηθεί, ειδικά αν το σύστημα είναι απλώς εκτεθειμένο στη γλώσσα.

Παραδόξως, το LaMDA δεν είναι το πρώτο AI που πέρασε το τεστ Turing. Ευγένιος Γκούστμανένα πρόγραμμα που προσομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι από την Ουκρανία, πέρασε επίσης το τεστ Turing σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Reading το 2014, ανταγωνιζόμενος άλλα προγράμματα όπως το Cleverbot, το Elbot και το Ultra Hal.

Ανάγνωση:  Άγνωστη ακόμα η κυκλοφορία της κονσόλας Phasmophobia: Πότε θα μάθουμε;

Εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον, όμως. Υπήρξαν διαφωνίες και διαφωνίες μεταξύ επιστημόνων σχετικά με τους υπολογιστές που περνούν αυτό το τεστ, και ως εκ τούτου η γενική υπόθεση ότι το τεστ έχει νικηθεί εξακολουθεί να ισχύει.

Ένα άλλο πράγμα που είναι ενάντια στα συστήματα AI εδώ είναι το γεγονός ότι δεν έχουν αρκετά μνήμη. Σίγουρα ο Βοηθός Google μπορεί να κατανοήσει το πλαίσιο όταν έχετε ήδη πει δύο φράσεις, αλλά τις θυμάται όπως ένας άνθρωπος; Όχι πραγματικά.

Όλα τα συστήματα AI είναι ουσιαστικά μεγάλα, καλά εκπαιδευμένα νευρωνικά δίκτυα αυτή τη στιγμή. Λαμβάνουν πληροφορίες από τον χρήστη και στη συνέχεια διατυπώνουν μια κατάλληλη απάντηση με βάση τους αλγόριθμους εκπαίδευσης και μηχανικής μάθησης. Για να είναι πράγματι μια τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να έχει αίσθηση του εαυτού και της συνείδησης, όχι έναν οδικό χάρτη απαντήσεων σε κάθε ερώτηση.

Εάν κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να γίνει ευαισθητοποιημένος χωρίς να αντιμετωπίσει αρκετές αντιδράσεις για να το βάλει κάτω, η προειδοποίηση Singularity του Ray Kurzweil είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Η μοναδικότητα ορίζεται ως μια υποθετική χρονική στιγμή κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες σχετικές τεχνολογίες γίνονται τόσο προηγμένες που η ανθρωπότητα υφίσταται μια δραστική και μη αναστρέψιμη αλλαγή. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το Skynet από τη σειρά ταινιών Terminator.

Μπορεί να μην συμβεί με τον τρόπο Skynet. Καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ρομποτικές εκδόσεις της είναι πιθανό να γίνουν πολύ πιο διαδεδομένες και η ανθρωπότητα θα αρχίσει σιγά-σιγά να τις αποδέχεται ως κανονικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως δεχθήκαμε τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα ή τα βιομηχανικά ρομπότ.

Η ποπ κουλτούρα μας έχει δώσει μια μάλλον εύλογη εικόνα για αυτό το σενάριο με την ταινία Αυτήν, όπου οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν καθημερινά με εξαιρετικά ευφυή και ευαισθητοποιημένα AI όπως το Alexa, το Siri και το Google Assistant, τόσο πολύ που αναπτύσσουν μια συναισθηματική προσκόλληση μαζί τους.

Μπορεί να μην συμβεί τον επόμενο χρόνο, ή ακόμα και τα επόμενα 10, για όλα αυτά που έχουν σημασία. Μια σημαντική πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη είναι βέβαιο ότι θα συμβεί, καθιστώντας την πολύ πιο προσιτή και εφαρμόσιμη σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Αυτό που ακολουθεί είναι εικασία του καθενός.

βίντεο YouTube

Στα Νέα: Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου