Οι διαδικτυακές απάτες αγορών έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη. Από την παραβίαση του λογαριασμού σας έως την κλοπή των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας, οι εγκληματίες έχουν πολλούς τρόπους να παρακάμψουν τα συστήματα πρόληψης απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και να κλέψουν τα χρήματά σας όταν ψωνίζετε online.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να προστατευθείτε από τις περισσότερες απάτες διαδικτυακών αγορών λαμβάνοντας μερικές απλές προφυλάξεις. Αυτό το άρθρο εξετάζει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης και πώς να τους αποτρέψετε.
Τύποι απάτης στις ηλεκτρονικές αγορές
Όταν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διάφορες πιθανές απάτες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το να πέσετε θύμα και να χάσετε τα χρήματα που κερδίσατε με κόπο. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους απάτης στις ηλεκτρονικές αγορές και πώς να προστατευτείτε στο διαδίκτυο:
- Απάτη πιστωτικής κάρτας – Αυτός ο τύπος απάτης συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας για να πραγματοποιήσει μη εξουσιοδοτημένες αγορές. Μπορεί να συμβεί εάν κλαπεί ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας ή εάν χρησιμοποιείτε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi και κάποιος μπορεί να υποκλέψει τις πληροφορίες σας. Για να προστατευτείτε από απάτη μέσω πιστωτικών καρτών μέσω διαδικτυακών αγορών, να θυμάστε πάντα να χρησιμοποιείτε μια ασφαλή πύλη πληρωμής και να μην αποθηκεύετε ποτέ τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε δημόσιο υπολογιστή.
- Κλοπή ταυτότητας – Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως το όνομά σας, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή την ημερομηνία γέννησής σας, για να ανοίξει νέους λογαριασμούς ή να πραγματοποιήσει αγορές στο όνομά σας. Μπορεί να είναι καταστροφικό όχι μόνο οικονομικά αλλά και συναισθηματικά. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα και να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές. Από την άλλη πλευρά, εάν είστε διαδικτυακή επιχείρηση, μπορείτε να προσλάβετε μια εταιρεία πρόληψης απάτης ηλεκτρονικού εμπορίου για να προστατεύσετε τους πελάτες σας.
- Phishing – Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) συμβαίνει όταν κάποιος υποδύεται μια νόμιμη εταιρεία ή άτομο για να λάβει τα προσωπικά σας στοιχεία. Μπορούν να το κάνουν αυτό στέλνοντας ένα email που φαίνεται να προέρχεται από μια νόμιμη εταιρεία ή δημιουργώντας έναν ψεύτικο ιστότοπο που φαίνεται αληθινός. Για να προστατευτείτε από το ηλεκτρονικό ψάρεμα, μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους ή ανοίξτε συνημμένα από άτομα ή εταιρείες που δεν γνωρίζετε.
- Απάτη σε πλειστηριασμό — Απάτη στη δημοπρασία σημαίνει ότι κάποιος υποβάλλει προσφορά για ένα προϊόν σε μια ηλεκτρονική δημοπρασία και δεν πληρώνει ποτέ για αυτό. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για τον πωλητή, ο οποίος στη συνέχεια μένει χωρίς το προϊόν και δεν έχει την τσέπη του. Για να αποφευχθεί αυτό, συναλλάσσεστε μόνο με αξιόπιστους ιστότοπους δημοπρασιών και βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τις πολιτικές τους σχετικά με την προστασία από απάτη εμπόρων, την πληρωμή και την αποστολή.
- Εμπορεύματα απομίμησης — Αυτό το είδος απάτης συμβαίνει όταν κάποιος πουλά πλαστά προϊόντα σαν να ήταν γνήσια. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ψεύτικα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών μέχρι ψεύτικα ηλεκτρονικά. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να ψωνίζετε μόνο από αξιόπιστους λιανοπωλητές και να ελέγχετε τις Κριτικές προϊόντων πριν από την αγορά.
Έχοντας επίγνωση αυτών των κοινών τύπων απάτης, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την επιχείρησή σας από το να πέσετε θύματα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, επικοινωνήστε αμέσως με τις αρμόδιες αρχές.
Βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι απάτης που μπορούν να συμβούν στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά ευτυχώς, η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να αποτρέψει τα περισσότερα από αυτά. Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες για αυτόν τον σκοπό.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να επενδύσετε σε μια καλή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Αυτό βοηθά στην προστασία των δεδομένων των πελατών σας καθώς και των δεδομένων της επιχείρησής σας. Μια ασφαλής πύλη πληρωμής προστατεύει τόσο τους πελάτες σας όσο και την εταιρεία σας από απατεώνες.
Μια άλλη εξαιρετική λύση προστασίας από απάτη είναι η εφαρμογή κάποιου είδους διαδικασίας επαλήθευσης πελατών. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να απαιτείται από τους πελάτες να εισαγάγουν έναν κωδικό CAPTCHA κατά την ολοκλήρωση της αγοράς ή μπορεί να είναι πιο εκτενές, όπως να απαιτείται από τους πελάτες να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους μέσω μιας υπηρεσίας τρίτου μέρους.
Τέλος, να είστε πάντα σε επιφυλακή για κόκκινες σημαίες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν απάτη. Για παράδειγμα, αν δείτε έναν πελάτη να κάνει πολλές παραγγελίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι χρησιμοποιεί κλεμμένες πιστωτικές κάρτες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τον πελάτη, φροντίστε να επικοινωνήσετε μαζί του και να επαληθεύσετε την ταυτότητά του πριν ολοκληρώσετε την παραγγελία.
Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να αποτρέψετε την απάτη στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα και να διατηρήσετε τους πελάτες σας ασφαλείς.
Λογισμικό πρόληψης απάτης μέσω διαδικτύου
Το λογισμικό κατά της απάτης για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να διατεθεί σε πολλές μορφές, αλλά μερικά από τα πιο αποτελεσματικά λογισμικά περιλαμβάνουν:
- Λογισμικό ανάλυσης δεδομένων – Αναλύοντας τα δεδομένα των πελατών σας, μπορείτε να αναζητήσετε μοτίβα που μπορεί να υποδηλώνουν απάτη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την απάτη πριν συμβεί και επίσης να εντοπίσετε την υπάρχουσα απάτη.
- Λογισμικό επαλήθευσης ταυτότητας – Αυτές οι λύσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να επαληθεύσετε την ταυτότητα των πελατών σας και να βεβαιωθείτε ότι είναι αυτοί που λένε ότι είναι. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόληψη της απάτης και την προστασία της επιχείρησής σας από αντιστροφές χρεώσεων και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με δόλιες συναλλαγές.
- Ασφάλεια πύλης πληρωμής — Μια ασφαλής πύλη πληρωμής είναι απαραίτητη για όλες τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου το χρησιμοποιούν για προστασία αντιστροφής χρέωσης, καθιστώντας δυσκολότερο για τους εγκληματίες να κλέψουν πληροφορίες πληρωμής πελατών. Το ενσωματώνουν επίσης με το λογισμικό επαναλαμβανόμενων χρεώσεων για να εξασφαλίσουν ότι οι πιστοί πελάτες αισθάνονται ασφαλείς κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο.
- Εκπαίδευση υπαλλήλων — Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της απάτης είναι να διασφαλίσετε ότι οι υπάλληλοί σας είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της απάτης. Η χρήση λογισμικού ενσωμάτωσης μπορεί να κάνει τους υπαλλήλους σας να ταμπώσουν από την αρχή και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου απάτης.
Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε όλους τους τύπους απάτης, οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους πελάτες τους χρησιμοποιώντας το σωστό λογισμικό και ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές.
Μέγεθος αγοράς προστασίας από απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Δεν είναι μυστικό ότι η απάτη στις ηλεκτρονικές αγορές είναι μεγάλο πρόβλημα. Η διαδικτυακή απάτη υπολογίζεται ότι κοστίζει στις εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Και καθώς ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζει να αναπτύσσεται, αυξάνεται και ο κίνδυνος απάτης.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τις εταιρείες να διαθέσουν επαρκή κεφάλαια στις λειτουργίες ασφάλειας ιστοτόπων ηλεκτρονικού εμπορίου. Αλλά πόσα πρέπει να ξοδέψουν;
Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το χρηματικό ποσό που πρέπει να ξοδέψουν οι επιχειρήσεις για την προστασία από απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος των προϊόντων που πωλούν και το επίπεδο κινδύνου που είναι διατεθειμένες να δεχτούν.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες γενικές οδηγίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι εταιρείες κατά την κατανομή κεφαλαίων για την καταπολέμηση της απάτης.
Για παράδειγμα, οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δαπανήσουν το 1-2% των συνολικών εσόδων τους για την πρόληψη της απάτης. Έτσι, εάν μια εταιρεία έχει έσοδα 100.000 $ ετησίως, θα πρέπει να προϋπολογιστεί 1.000 έως 2.000 $ για προστασία από απάτη.
Φυσικά, αυτή είναι απλώς μια γενική οδηγία. Ορισμένες εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με τις ατομικές τους περιστάσεις. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο – η επίδειξη επαρκών κεφαλαίων είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο.
συμπέρασμα
Αν και είναι αδύνατο να αποτραπεί κάθε απάτη, υπάρχουν προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να δυσκολέψετε τους εγκληματίες και να προστατέψετε τους πελάτες σας. Επίσης, έχοντας επίγνωση των διαφορετικών τύπων απάτης που συμβαίνουν στο διαδίκτυο, μπορείτε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να τους αντιμετωπίσετε εάν συμβεί.
Συχνές ερωτήσεις για την πρόληψη της απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Πώς εντοπίζεται η απάτη μέσω διαδικτυακών αγορών;
Οι δόλιες δραστηριότητες σε διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών μπορούν να εντοπιστούν με τον εντοπισμό προτύπων συμπεριφοράς πελατών. Για παράδειγμα, μια ξαφνική αύξηση του αριθμού των παραγγελιών που γίνονται από μία μόνο διεύθυνση IP μπορεί να είναι σημάδι απάτης.
Άλλες ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν δόλια δραστηριότητα περιλαμβάνουν παραγγελίες με πλαστές ή κλεμμένες πιστωτικές κάρτες ή πελάτες που προσπαθούν να επιστρέψουν αντικείμενα που δεν ελήφθησαν ποτέ. Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν προηγμένες τεχνικές πρόληψης απάτης στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τον εντοπισμό ύποπτων μοτίβων στη συμπεριφορά των πελατών και αυτοί οι αλγόριθμοι ενημερώνονται συνεχώς καθώς αναπτύσσονται νέες μορφές απάτης.
Πώς να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας σε ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου;
Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος που χρησιμοποιείτε είναι ασφαλής με κρυπτογράφηση SSL. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πληροφορίες σας είναι κρυπτογραφημένες και είναι δύσκολο να τις υποκλέψει κανείς.
Δεύτερον, αποφύγετε τη χρήση του δημόσιου Wi-Fi όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο. Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi συχνά δεν είναι ασφαλή, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το δικό σας πρόγραμμα δεδομένων ή ιδιωτικό δίκτυο Wi-Fi.
Τέλος, φροντίστε να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας και να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε περισσότερους από έναν ιστότοπους. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να έχει μήκος τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες και να περιέχει συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων.
Πόσο ασφαλείς είναι οι διαδικτυακές αγορές;
Οι αγορές μέσω Διαδικτύου είναι αρκετά ασφαλείς, αρκεί να χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο ιστότοπο. Τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας είναι κρυπτογραφημένα και προστατεύονται με βιομηχανικά πρότυπα μέτρα ασφαλείας, ώστε να αισθάνεστε ασφαλείς ότι τα στοιχεία σας είναι ασφαλή.
Επιπλέον, οι περισσότεροι ιστότοποι προσφέρουν μια ασφαλή διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς που κρυπτογραφεί τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και διασφαλίζει ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτά από κανέναν άλλον εκτός από τους διαχειριστές του ιστότοπου. Επομένως, εφόσον χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, οι αγορές στο διαδίκτυο είναι ασφαλείς.
Ποιος ρυθμίζει τις ηλεκτρονικές αγορές;
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) είναι η κύρια υπηρεσία που ρυθμίζει τις ηλεκτρονικές αγορές. Η FTC εργάζεται για να αποτρέψει δόλιες και παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές και επίσης διασφαλίζει ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τους όρους των πολιτικών απορρήτου τους.
Άλλοι φορείς που διαδραματίζουν ρόλο στην αγορά προστασίας από απάτη του ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν το Γραφείο Οικονομικής Προστασίας των Καταναλωτών (CFPB), το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος (OCC) και τη Διοίκηση της Εθνικής Πιστωτικής Ένωσης (NCUA). Αυτές οι εταιρείες εργάζονται για την προστασία των καταναλωτών από ακατάλληλες ή καταχρηστικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών πρακτικών που βρίσκονται σε διαδικτυακές αγορές.
Πώς μπορώ να αναφέρω έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου;
Αρχικά, συλλέξτε όλα τα στοιχεία κατάχρησης ιστότοπου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει στιγμιότυπα οθόνης παράνομων ή απομιμήσεων προϊόντων, μηνύματα από εκπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών ή οτιδήποτε άλλο βοηθά να αποδειχθεί τι κάνει λάθος ο ιστότοπος.
Στη συνέχεια, πρέπει να μάθετε με ποιον να επικοινωνήσετε σε περίπτωση καταγγελίας. Ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο ιστότοπος, διαφορετικές υπηρεσίες ή οργανισμοί μπορούν να χειριστούν τέτοιου είδους καταγγελίες και να αποτρέψουν την απάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ή στον γενικό εισαγγελέα της πολιτείας σας.