Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

KPIs ηλεκτρονικού εμπορίου για την παρακολούθηση μιας επιτυχημένης στρατηγικής πωλήσεων

Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί KPI ηλεκτρονικού εμπορίου; Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο διαδίκτυο και οι έμποροι. Γνωρίζοντας ποια KPI να παρακολουθείτε θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την επιτυχία σας και να βελτιώσετε τη στρατηγική ηλεκτρονικού εμπορίου σας.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε τους πιο σημαντικούς δείκτες απόδοσης ηλεκτρονικού εμπορίου και τον τρόπο παρακολούθησης τους. Κατανοώντας και παρακολουθώντας αυτές τις μετρήσεις, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις που βοηθούν την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί. Ας αρχίσουμε!

Τι είναι οι KPI του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Οι εταιρείες χρησιμοποιούν μια σειρά από διαφορετικές μετρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητα των διαδικτυακών λειτουργιών τους, αλλά μερικές από τις πιο σημαντικές είναι γνωστές ως βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs). Οι KPI παρέχουν πληροφορίες για το πόσο καλά μια επιχείρηση επιτυγχάνει τους στόχους της και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της προόδου με την πάροδο του χρόνου.

Ορισμένα κοινά KPI ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν τη μέτρηση της επισκεψιμότητας του ιστότοπου, του ποσοστού μετατροπών, του μέσου ποσοστού παραγγελιών, της ικανοποίησης των πελατών και της αφοσίωσης των πελατών. Παρακολουθώντας αυτές τις μετρήσεις τακτικά, οι εταιρείες μπορούν να εντοπίζουν τάσεις και να κάνουν προσαρμογές στις στρατηγικές τους για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα.

Παρόλο που διαφορετικές εταιρείες έχουν διαφορετικούς στόχους για τις δραστηριότητές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ορισμένοι KPI είναι γενικά σημαντικοί. Η επισκεψιμότητα του ιστότοπου είναι ένας καλός δείκτης, για παράδειγμα, του πόσο καλά αποδίδουν οι προσπάθειες μάρκετινγκ, ενώ το ποσοστό μετατροπών σάς λέει πόσο αποτελεσματικά ο ιστότοπός σας μετατρέπει τους επισκέπτες σε πελάτες.

Η ικανοποίηση των πελατών είναι επίσης ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στο εάν οι πελάτες θα επιστρέψουν ή όχι για να κάνουν πρόσθετες αγορές στο μέλλον. Παρακολουθώντας αυτούς και άλλους KPI, οι εταιρείες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τους καταστήματος και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για να κερδίσουν περισσότερα έσοδα.

Ανάγνωση:  Χρήση του Yt.be Activate για ενεργοποίηση του YouTube σε έξυπνες συσκευές

Τα πιο δημοφιλή KPI ηλεκτρονικού εμπορίου

Καλύψαμε μερικούς σημαντικούς KPI ηλεκτρονικού εμπορίου στην προηγούμενη ενότητα. Ας συζητήσουμε τώρα πιο αναλυτικά αυτά που κάθε διαδικτυακή επιχείρηση πρέπει να περιλαμβάνει στις καθημερινές της λειτουργίες.

 • Ποσοστό μετατροπών – το ποσοστό των επισκεπτών στον ιστότοπό σας που προβαίνουν σε ενέργειες, όπως η πραγματοποίηση μιας αγοράς ή η εγγραφή σε ένα ενημερωτικό δελτίο. Ένα χαμηλό ποσοστό μετατροπών μπορεί να σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι φιλικός προς το χρήστη ή ότι δεν προσφέρετε αυτό που αναζητούν οι δυνητικοί πελάτες σας.
 • Ποσοστό εγκατάλειψης – Το ποσοστό των επισκεπτών που εγκαταλείπουν τον ιστότοπό σας αφού δουν μόνο μία σελίδα. Ένα υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο ιστότοπός σας δεν σχετίζεται με αυτό που αναζητούν οι χρήστες ή ότι δεν είναι φιλικός προς τον χρήστη. Στην τελευταία περίπτωση, η πρόσληψη ενός ειδικού UX μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
 • Μέση αξία παραγγελίας – Το μέσο ποσό που ξοδεύει κάθε πελάτης για τα προϊόντα που πουλάτε. Μια χαμηλή μέση τιμή παραγγελίας μπορεί να σημαίνει ότι δεν πουλάτε ακριβά προϊόντα ή ότι οι τιμές σας είναι πολύ υψηλές.
 • Customer Lifetime Value – το συνολικό χρηματικό ποσό που αναμένεται να ξοδέψει ένας πελάτης στον ιστότοπό σας κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δείχνει ότι οι πελάτες είναι πιστοί και θα συνεχίσουν να ψωνίζουν στο μέλλον.
 • Κόστος ανά απόκτηση – το χρηματικό ποσό που ξοδεύετε για να αποκτήσετε κάθε νέο πελάτη. Το υψηλό κόστος ανά απόκτηση μπορεί να είναι σημάδι ότι οι προσπάθειες μάρκετινγκ δεν είναι αποτελεσματικές ή ότι τα προϊόντα σας είναι πολύ ακριβά.
 • Repeat Purchase Rate – Το ποσοστό των πελατών που πραγματοποιούν μια δεύτερη αγορά στον ιστότοπό σας. Ένα υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενων αγορών υποδηλώνει ότι οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι με τις αγορές τους και είναι πιθανό να επιστρέψουν.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά KPI για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Η παρακολούθηση αυτών των μετρήσεων παρέχει μια καλή επισκόπηση της αποτελεσματικότητας της εταιρείας σας και του κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Χρηματοοικονομικοί KPI του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ας εστιάσουμε τώρα στους βασικούς οικονομικούς δείκτες των διαδικτυακών επιχειρήσεων. Κατανοώντας και παρακολουθώντας αυτούς τους αριθμούς, θα είστε πολύ καλύτερα σε θέση να λάβετε στρατηγικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας.

Ανάγνωση:  7+ Εναλλακτικές για Hootsuite για την επιχείρησή σας!

Μερικοί σημαντικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες απόδοσης για τις λειτουργίες ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν:

 • Μικτό περιθώριο — η διαφορά μεταξύ εσόδων από πωλήσεις και κόστους πωληθέντων αγαθών (COGS). Είναι μια καλή ένδειξη του πόσο κερδοφόρα είναι η επιχείρησή σας.
 • Ποσοστό απόκλισης – το ποσοστό των πελατών που ακυρώνουν ή σταματούν να χρησιμοποιούν το προϊόν ή την υπηρεσία σας μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αυτόν τον αριθμό για να προσδιορίσετε εάν η επιχείρησή σας είναι βιώσιμη ή όχι.
 • Έσοδα — ο αριθμός στην επάνω γραμμή που αντιπροσωπεύει όλα τα χρήματα που προέρχονται από την πώληση.
 • COGS — άμεσο κόστος που σχετίζεται με τη δημιουργία του προϊόντος/της υπηρεσίας σας.
 • Μικτό Περιθώριο – Η διαφορά μεταξύ εσόδων και COGS, που σας λέει πόσο κέρδος βγάζετε σε κάθε πώληση.
 • Λειτουργικά έξοδα – υπολειπόμενα έξοδα που σχετίζονται με τη λειτουργία της επιχείρησής σας, όπως μάρκετινγκ, ενοικίαση/αγορά διακομιστή κ.λπ.
 • Καθαρό εισόδημα – ο αριθμός στην κατώτατη γραμμή που σας λέει πόσο κερδοφόρα είναι η επιχείρησή σας.

Οι παραπάνω δείκτες αναφοράς KPI ηλεκτρονικού εμπορίου παρέχουν μια ισχυρή βάση για τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Παρακολουθώντας αυτούς τους αριθμούς τακτικά, μπορείτε να λάβετε καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την κατανομή πόρων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού σας καταστήματος.

B2B e-commerce KPIs

Υπάρχουν μερικά βασικά KPI που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου B2B. Παρακολούθησή τους, οι εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν μια εικόνα για τη συνολική τους απόδοση και να εντοπίσουν τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

Οι πιο σημαντικοί KPI που σχετίζονται με τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου B2B είναι:

 • Ποσοστό μετατροπής – μετρά πόσοι επισκέπτες στον ιστότοπο ή στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα πραγματοποιούν πραγματικά μια αγορά. Αυτός είναι ένας σημαντικός KPI για παρακολούθηση, καθώς μπορεί να δώσει μια ένδειξη για το πόσο αποτελεσματικά ο ιστότοπος ή το κατάστημά σας μετατρέπει τους επισκέπτες σε πελάτες.
 • Μέση αξία παραγγελίας – Ένα άλλο στοιχείο σε αυτήν τη λίστα KPI ηλεκτρονικού εμπορίου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσό που ξοδεύουν οι πελάτες όταν πραγματοποιούν μια αγορά στον ιστότοπο ή το κατάστημά σας. Αυτός ο KPI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της συνολικής υγείας της επιχείρησής σας και τον προσδιορισμό των τάσεων των δαπανών των πελατών.
 • Ακαθάριστη Αξία Εμπορευμάτων – Η συνολική αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται μέσω του ιστότοπου ή του καταστήματός σας. Αυτός ο KPI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της συνολικής ανάπτυξης της επιχείρησής σας.
 • Αξία διάρκειας ζωής πελάτη – μετρά τη συνολική αξία που αναμένεται να δημιουργήσει ο πελάτης κατά τη διάρκεια της σχέσης του με την εταιρεία σας. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τους πιο πολύτιμους πελάτες σας και να εστιάσετε τις προσπάθειες μάρκετινγκ στη διατήρησή τους.
 • Συνολικές παραγγελίες – Ο συνολικός αριθμός παραγγελιών που έγιναν στον ιστότοπο ή το κατάστημά σας. Αυτός ο KPI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της συνολικής ανάπτυξης της επιχείρησής σας.
 • Επαναλαμβανόμενο ποσοστό αγορών – μετρά πόσο συχνά οι πελάτες κάνουν επαναλαμβανόμενες αγορές στον ιστότοπο ή το κατάστημά σας. Αυτός ο KPI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της πίστης και της δέσμευσης των πελατών.
 • Ποσοστό απόκλισης – μετρά πόσοι πελάτες σταματούν να συναλλάσσονται μαζί σας για μια χρονική περίοδο. Αυτό το στοιχείο στον πίνακα ελέγχου KPI του ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να υποδείξει εάν η εταιρεία σας χάνει πελάτες.
Ανάγνωση:  Ακόμη και στο Fintech, η φυσική ασφάλεια είναι εξίσου προτεραιότητα με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

συμπέρασμα

Η ουσία είναι ότι όταν εκτελείτε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί KPI για παρακολούθηση. Παρακολουθώντας προσεκτικά αυτές τις μετρήσεις, μπορείτε να εντοπίσετε τομείς όπου η επιχείρησή σας θα μπορούσε να είναι πιο επιτυχημένη και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές για να βελτιώσετε τα αποτελέσματα.

Συχνές Ερωτήσεις KPI ηλεκτρονικού εμπορίου

Τι είναι ο KPI σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα;

Ένας βασικός δείκτης απόδοσης (KPI) είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για να μετρήσουν την επιτυχία τους. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ορισμένα κοινά KPI είναι τα διαδικτυακά έσοδα, ο αριθμός των παραγγελιών που υποβλήθηκαν, η μέση αξία παραγγελίας, το ποσοστό μετατροπής και η αξία διάρκειας ζωής του πελάτη.

Κάθε εταιρεία έχει διαφορετικούς KPI που είναι σημαντικοί για αυτήν, ανάλογα με τους συγκεκριμένους στόχους και τις στρατηγικές της. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά αυτές τις μετρήσεις και να αναλύετε τι λειτουργεί και τι χρειάζεται βελτίωση. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες να λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων που τις βοηθούν να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι KPI για online αγορές;

Δεν υπάρχει σαφής απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς οι καλύτεροι KPI για το ηλεκτρονικό εμπόριο ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη εταιρεία και τους στόχους της. Ωστόσο, ορισμένα κοινά KPI ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν πράγματα όπως το ποσοστό μετατροπής ιστότοπου, η μέση αξία παραγγελίας, η αξία διάρκειας ζωής του πελάτη και η απόδοση επένδυσης (ROI).

Ανάγνωση:  Ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να ξεκινήσετε την επιχείρηση φιλοξενίας μεταπωλητών σας

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά αυτές και άλλες βασικές μετρήσεις για να προσδιορίζετε τις τάσεις και να κάνετε προσαρμογές στην επιχειρηματική στρατηγική σας, όπως απαιτείται. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι το ποσοστό μετατροπών του ιστότοπού σας μειώνεται, ίσως χρειαστεί να ανανεώσετε τις προσπάθειες μάρκετινγκ ή να αλλάξετε τη στρατηγική τιμολόγησης των προϊόντων σας.

Ποιοι είναι οι τυπικοί KPI που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας διαδικτυακός έμπορος λιανικής;

Υπάρχουν πολλές μετρήσεις KPI για μια εταιρεία ηλεκτρονικού καταστήματος. Ένας σημαντικός KPI θα ήταν οι επισκέψεις στον ιστότοπο, οι οποίες μπορούν να μετρηθούν χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης ιστού. Αυτή η μέτρηση μπορεί να βοηθήσει τους λιανοπωλητές να παρακολουθούν πόσο καλά αποδίδουν οι καμπάνιες μάρκετινγκ και αν προσελκύουν νέους πελάτες.

Ποιοι είναι οι βασικοί δείκτες απόδοσης;

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι τα έσοδα, τα κέρδη, η ικανοποίηση πελατών, η ικανοποίηση των εργαζομένων και η κάλυψη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κάθε εταιρεία έχει τους δικούς της KPI που παρακολουθεί για να μετρήσει την επιτυχία της. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να επικεντρωθεί στην αύξηση των εσόδων και των κερδών, ενώ μια άλλη μπορεί να επικεντρωθεί στη βελτίωση των αξιολογήσεων ικανοποίησης των πελατών.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός KPI για online αγορές;

Δεν υπάρχει ενιαία οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα – εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες και τους στόχους κάθε μεμονωμένης επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κοινοί KPI που πρέπει να παρακολουθούν οι περισσότερες επιχειρήσεις για να μετρήσουν την επιτυχία και την πρόοδο.

Μερικοί καλοί KPI που πρέπει να παρακολουθείτε περιλαμβάνουν:

 • Αύξηση του κύκλου εργασιών
 • Ποσοστό μετατροπής πωλήσεων
 • Μέση αξία παραγγελίας
 • Ποσοστό εγκατάλειψης καλαθιού
 • Ικανοποίηση των πελατών
 • Πηγές επισκεψιμότητας (παραπομπή, δωρεάν, επί πληρωμή, κοινωνική κ.λπ.).

Ποιοι KPI ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πιο σημαντικοί για την εταιρεία σας θα διαφέρουν ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες σας.