Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Intel Celeron εναντίον Core i3: Γρήγορη σύγκριση

Intel Celeron εναντίον Core i3: Γρήγορη σύγκριση

Η Intel διαθέτει δεκάδες επεξεργαστές στην αγορά που υπάρχουν σε όλα τα είδη συσκευών σε σχεδόν κάθε εύρος τιμών. Ωστόσο, με ένα χαρτοφυλάκιο CPU τόσο μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση για τον μέσο χρήστη να αποφασίσει ποια να επιλέξει και μια λάθος απόφαση μπορεί να είναι σπατάλη χρημάτων, ειδικά στο χαμηλότερο άκρο του εύρους τιμών όπου η τιμή είναι ένα από τα τις μεγαλύτερες ανησυχίες.

Σε αυτό το άρθρο, συγκρίνουμε τις δύο προσφορές της Intel — το Celeron και το Core i3, που βρίσκονται συχνά σε φθηνότερους φορητούς υπολογιστές για να σας βοηθήσουμε να μάθετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Διαβάστε επίσης: Intel i3, i5, i7 ή i9; Ποιος επεξεργαστής είναι κατάλληλος για εσάς;

Intel Celeron vs i3: Προδιαγραφές

Για το πλαίσιο, ακολουθεί μια σύγκριση προδιαγραφών μεταξύ του Core i3-1305U χαμηλότερης βαθμίδας και του Celeron 7305L υψηλότερης βαθμίδας. Αν και μπορεί να μην βλέπετε ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ των δύο επεξεργαστών στο χαρτί, θα παρατηρήσετε αμέσως ότι ο Core i3 έχει πολύ υψηλότερη ταχύτητα turbo και βασική ταχύτητα ρολογιού καθώς και μέγιστη κατανάλωση ενέργειας.

Ανάγνωση:  SEM εναντίον SEO – Ποιο πρέπει να πάτε;

Αυτό καθιστά τον πυρήνα i3 πολύ πιο ισχυρό και ικανό CPU συνολικά σε σύγκριση με ένα Celeron. Η αλλαγή γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν φέρετε το i3-13300HE στη σύγκριση, τον κορυφαίο επεξεργαστή Core i3 που είναι διαθέσιμος αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, η σειρά Celeron δεν έχει ανανεωθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η Intel συνεχίζει να ανανεώνει τον Core i3 μαζί με τους Core i5, i7 και i9 σε κάθε γενιά.

Προδιαγραφές επεξεργαστή Intel Celeron 7305L Intel Core i3-1305U Intel Core i3-13300HE
Βασική ταχύτητα ρολογιού 1,10 GHz 3,30 GHz 2,10 GHz
Μέγιστη ταχύτητα ρολογιού 1,10 GHz 4,50 GHz 4,60 GHz
Συνολικοί πυρήνες (P/E) 5 (1P/4E) 5 (1P/4E) 8 (4P/4E)
Κρύπτη 8MB Intel Smart Cache 10MB Intel Smart Cache 12MB Intel Smart Cache
Ισχύς βάσης 15W 15W 45W
Μέγιστη ισχύς 15W 55W 115 W
Μέγιστο μέγεθος μνήμης Μέγιστη μνήμη 64 GB
DDR5 έως 4800 MT/s
LPDDR5 έως 5200 MT/s
DDR4 μέχρι tp3200MT/s
LPDDR4x έως 4267 MT/s
Μέγιστη μνήμη 64 GB
DDR5 έως 4800 MT/s
LPDDR5/x έως 5200 MT/s
DDR4 μέχρι tp3200MT/s
LPDDR4x έως 4267 MT/s
Μέγιστη μνήμη 64 GB
DDR5 έως 4800 MT/s
LPDDR5/x έως 5200 MT/s
DDR4 μέχρι tp3200MT/s
LPDDR4x έως 4267 MT/s
Γραφικά επεξεργαστή Intel UHD Graphics (12th Gen) Intel UHD Graphics (13th Gen) Intel UHD Graphics (13th Gen)
Υποστήριξη PCIe Υποστηρίζεται η έκδοση 4 PCIe Υποστηρίζεται η έκδοση 4 PCIe Υποστηρίζεται η έκδοση 4 PCIe
Υποστήριξη Thunderbolt Υποστηρίζεται το Thunderbolt 4 Υποστηρίζεται το Thunderbolt 4 Υποστηρίζεται το Thunderbolt 4
Προτεινόμενη τιμή πελάτη $107 $309 $312

Όπως μπορείτε να δείτε, παρόλο που το βασικό i3 έχει τον ίδιο αριθμό πυρήνων με το Celeron, οι πυρήνες του λειτουργούν πολύ πιο γρήγορα δίνοντάς του ένα τεράστιο πλεονέκτημα απόδοσης. Ο Core i3 λειτουργεί επίσης με την αρχιτεκτονική 13ης γενιάς της Intel σε σύγκριση με την 12η γενιά της Celeron. Η μέγιστη ισχύς είναι επίσης πολύ υψηλότερη που σημαίνει ότι ο επεξεργαστής έχει περισσότερη απόδοση ανά πυρήνα.

Ανάγνωση:  Το σόναρ Steelseries δεν λειτουργεί: Γρήγορη επιδιόρθωση

Η μόνη άλλη πραγματική διαφορά είναι η τιμή. Ο βασικός Core i3 είναι 202 $ πιο ακριβός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Celeron. Η διαφορά στην τιμή σημαίνει ότι θα δείτε αυτούς τους επεξεργαστές σε δύο πολύ διαφορετικούς τύπους προϊόντων σε δύο εντελώς διαφορετικά εύρη τιμών.

Το Celeron υπάρχει συνήθως σε βασικούς υπολογιστές και Chromebook που διατιμώνται στο χαμηλότερο επίπεδο της αγοράς Η/Υ και φορητών υπολογιστών. Το i3 σε σύγκριση μπορεί να βρεθεί σε πολλούς φορητούς υπολογιστές μεσαίας κατηγορίας και υπολογιστές, ακόμη και σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές παιχνιδιών προϋπολογισμού. Καθώς μεταβαίνετε στον πολύ πιο ισχυρό Core i3-13300HE, με διαφορά μόνο 3 $ κερδίζετε μια τεράστια βελτίωση απόδοσης.

Πώς η διαφορά προδιαγραφών στο Intel Celeron και το i3 επηρεάζει την απόδοση του πραγματικού κόσμου;

Οι επεξεργαστές Core i3 είναι έτη φωτός μπροστά από τους Celerons όσον αφορά την απόδοση. Είναι σχεδόν άδικο να συγκρίνουμε τους δύο επεξεργαστές γιατί όχι μόνο ο Celeron είναι εντελώς εκτός κατηγορίας εδώ, αλλά είναι κατασκευασμένος για έναν εντελώς διαφορετικό τύπο προϊόντος και πελάτη από αυτόν που στοχεύει ο Core i3.

Με ένα Celeron, οι καθημερινές σας εργασίες, όπως η περιήγηση στο Διαδίκτυο, η ροή περιεχομένου και οι βιντεοκλήσεις και σχεδόν οτιδήποτε δεν απαιτεί πόρους, θα πρέπει να λειτουργούν καλά. Ένας υπολογιστής ή φορητός υπολογιστής με Celeron θα είναι εξαιρετικά φθηνός, αλλά και εξαιρετικά περιορισμένος ως προς τις δυνατότητες. Δεν θα μπορείτε καν να κρατήσετε πολλές καρτέλες του προγράμματος περιήγησης ανοιχτές εάν χρησιμοποιείτε το Chrome ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης με ένταση πόρων.

Ανάγνωση:  [] ikok εναντίον Reels εναντίον horts: Ποια είναι η καλύτερη πλατφόρμα βίντεο μικρού μήκους;

Όσον αφορά τους επεξεργαστές Core i3, ακόμη και τα τσιπ i3 της σειράς U χαμηλότερης βαθμίδας θα μπορούν να οδηγούν πλήρως εξοπλισμένους υπολογιστές, επιτρέποντάς σας να κάνετε πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε με το Celeron. Καθώς ανεβαίνετε στη σειρά Core i3, οι CPU γίνονται πολύ πιο ικανοί σε σημείο που μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε μια οικονομική πλατφόρμα παιχνιδιών που να τροφοδοτείται από ένα i3.

Ποιο να αγοράσετε;

Αυτή η απάντηση είναι πολύ απλή, απλώς πάρτε έναν Core i3 εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας και ακόμα κι αν δεν το επιτρέπει, αξίζει να κάνετε υπερβολικό προϋπολογισμό για να αποκτήσετε ένα καλύτερο, πιο ικανό μηχάνημα. Θυμηθείτε ότι οι παλαιότερες, λιγότερο ικανές CPU όπως αυτή της Celeron μπορεί να είναι φθηνές όταν κοιτάξετε την τιμή του νέου υπολογιστή σας, αλλά γρήγορα θα γίνουν ταλαιπωρία τη στιγμή που κάνετε κάτι ακόμα πιο απαιτητικό, για να μην αναφέρουμε ότι η διάρκεια ζωής του υπολογιστή σας θα ήταν σημαντικά μικρότερη .

Επομένως, δοκιμάστε να επιλέξετε το Core i3 ανεξάρτητα από την περίπτωση χρήσης σας. Ένα Celeron το 2023 έχει νόημα μόνο εάν χρειάζεστε μια φθηνή συσκευή που πετάμε ή εφεδρική συσκευή που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, να στέλνετε email και να αναλαμβάνετε βασικές εργασίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ενός Celeron στον κεντρικό υπολογιστή σας θα σας κάνει να θέλετε περισσότερα πολύ σύντομα.

Ανάγνωση:  Πώς βγάζουν χρήματα τα καταστήματα επισκευής κινητών τηλεφώνων;

Διαβάστε επίσης: Κωδικός σφάλματος Intel Wireless Bluetooth 54: Γρήγορη επιδιόρθωση