Το Πλαίσιο Εφαρμογών Ιστού, ή απλά «πλαίσια Ιστού», είναι ένα πλαίσιο λογισμικού που προορίζεται να βοηθήσει στη δημιουργία εφαρμογών Ιστού, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών Ιστού, των πόρων Ιστού και των API Ιστού. Με λίγα λόγια, τα πλαίσια είναι βιβλιοθήκες που καθιστούν ευκολότερη και ταχύτερη τη δημιουργία εφαρμογών.
Ο αριθμός των διαδικτυακών πλαισίων έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τα κορυφαία 12 πλαίσια που είναι άμεσα διαθέσιμα στο διαδίκτυο στην επιλεγμένη γλώσσα σας για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για την εφαρμογή Ιστού σας.
Τι είναι ακριβώς ένα Web Framework;
Ένα πλαίσιο web, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως πλαίσιο ανάπτυξης ιστού, είναι μια πλατφόρμα λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ιστότοπων, web API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) και άλλων πόρων ιστού. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον προγραμμένο κώδικα, τα στοιχεία, τα αποσπάσματα και τα πρότυπα εφαρμογών στη βιβλιοθήκη για να δημιουργήσουν εφαρμογές, αγαθά ή υπηρεσίες που βασίζονται στον ιστό.
Τα πλαίσια Web μπορεί να είναι δύο τύπων:
- Η διαχείριση της διεπαφής χρήστη γίνεται χρησιμοποιώντας α πλαίσιο από την πλευρά του πελάτητο οποίο χρησιμοποιείται και στο μπροστινό μέρος.
- Για την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου, α πλαίσιο από την πλευρά του διακομιστή χρησιμοποιείται στο παρασκήνιο.
Τι κάνουν οι άνθρωποι με τα πλαίσια Ιστού;
Τα πλαίσια Ιστού μπορούν να χρησιμοποιηθούν συστηματικά σε οποιονδήποτε ιστότοπο για τη διαχείριση της συνέπειας σε στοιχεία σελίδας όπως πίνακες, κείμενα, φόρμες και κουμπιά, καθώς και δραστηριότητες όπως προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προγράμματος περιήγησης, μορφές αρχείων και πρότυπα διάταξης, μεταξύ άλλων. Τα πλαίσια απαιτούνται γιατί
- Ενισχύστε την επισκεψιμότητα στον ιστό με τη βοήθειά μας.
- Βεβαιωθείτε ότι η δημιουργία και η συντήρηση ιστού είναι γρήγορη και απλή.
- Ενσωματώστε καθιερωμένους κανόνες και οδηγίες.
- Συστηματοποιήστε τη διαδικασία προγραμματισμού για να περιορίσετε τα ελαττώματα και τα λάθη.
- Διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις δουλειές του παρασκηνίου, όπως η εγκατάσταση και η δέσμευση δεδομένων.
Οι προγραμματιστές ιστού χρησιμοποιούν έναν αριθμό πλαισίων ανάπτυξης ιστού για να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν ιστότοπους και εφαρμογές. Παρόλο που οι προγραμματιστές backend φροντίζουν για τη λειτουργικότητα των δυνατοτήτων, οι προγραμματιστές frontend σχεδιάζουν την εμφάνιση και τις δυνατότητες ενός ιστότοπου χρησιμοποιώντας πλαίσια. Οι προγραμματιστές πλήρους στοίβας είναι εκείνοι με εξειδίκευση στον προγραμματισμό του frontend και του backend.
12 καλύτερα πλαίσια Ιστού για προγραμματιστές το 2024
Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα πλαίσια web που μπορεί να δοκιμάσει ο προγραμματιστής το 2023.
Ο David Heinemeier Hansson δημιούργησε το Ruby on Rails, ένα δυναμικό πλαίσιο εφαρμογών ιστού που είναι ιδανικό για τη δημιουργία γρήγορων εφαρμογών. Σε σύγκριση με ένα τυπικό πλαίσιο Java, οι εφαρμογές που δημιουργούνται με αυτό το πλαίσιο εκτελούνται συχνά 10 φορές πιο γρήγορα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλαίσια υποστήριξης, συνοδεύεται από όλα όσα απαιτούνται για τη δημιουργία μιας εφαρμογής που βασίζεται στη βάση δεδομένων. Η Ruby είναι η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμεύει ως πλαίσιο.
Το GitHub, το Groupon, το Airbnb και το Shopify είναι μερικά παραδείγματα ιστότοπων που δημιουργήθηκαν με το Ruby on Rails.
Το Express γίνεται γρήγορα ένα από τα πιο δημοφιλή πλαίσια για την ανάπτυξη ιστού σήμερα ως αποτέλεσμα της εκρηκτικής δημοτικότητας του Node.js. Είναι πολύ αγαπητό από την Accenture, την IBM, την Uber και πολλές άλλες επιχειρήσεις και είναι διαλειτουργικό με άλλα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων των Kraken, Sails και Loopback.
Η Express υπερηφανεύεται που έχει ένα απλό, γρήγορο και βασικό πλαίσιο. Χρησιμοποιεί την ισχυρή ταχύτητα του ασύγχρονου Node.js και προσφέρει ορισμένες βασικές λειτουργίες πλαισίου χωρίς να κρύβει τα χαρακτηριστικά του Node. Επιπλέον, υποστηρίζει τόσο REST API όσο και πλήρεις εφαρμογές, καθιστώντας το εξαιρετικά προσαρμόσιμο. Η έλλειψη μιας καθορισμένης μεθόδου λειτουργίας, τουλάχιστον για τους αρχάριους, είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο ελάττωμα της Express.
Η Python είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο Model-View-Template γνωστό ως Django. Αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται από πολλές γνωστές εταιρείες, όπως η Google, το Youtube και το Instagram. Το Django καυχιέται για τη λειτουργικότητά του που περιλαμβάνεται με μπαταρία, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από δυνατότητες, όπως έλεγχο ταυτότητας και ανταλλαγή μηνυμάτων. Συμμορφώνεται τόσο με το σχέδιο DRY όσο και με το σχέδιο Convention Over Configuration. Η ασφάλεια του Django είναι ζωτικής σημασίας. Το Django είτε ενσωματώνει μέτρα ασφαλείας στο ίδιο το πλαίσιο, όπως τον αποκλεισμό της εκτέλεσης κώδικα στο επίπεδο προτύπου, είτε παρέχει στους προγραμματιστές τις μεθόδους και τους πόρους που χρειάζονται για να δημιουργήσουν έναν ασφαλή ιστότοπο.
Για την ανάπτυξη front-end, αυτό το πλαίσιο Google θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα πλαίσια web. Για τη δημιουργία αξιόπιστων, γρήγορων εφαρμογών ιστού, το Angular, ένα πλαίσιο ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε JavaScript, έχει μεγάλη ζήτηση. Πολλές εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί με το Angular λόγω του πόσο απλή είναι η δημιουργία και η συντήρηση των εφαρμογών του.
Το Angular χρησιμοποιείται από μερικούς από τους πιο γνωστούς ιστότοπους, όπως Upwork, Netflix, PayPal, Lego κ.λπ.
Η PHP, μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες Ιστού, χρησιμοποιείται από το πλαίσιο model-view-Controller γνωστό ως Laravel. Σε σύγκριση με τα άλλα πλαίσια αυτής της λίστας, εξακολουθεί να είναι μάλλον νέα.
Η Laravel έχει ενσωματωμένη υποστήριξη API και έναν αξιοσέβαστο αριθμό πακέτων που μπορεί να τη βοηθήσουν να προσεγγίσει νέο κοινό. Το Laracasts είναι ένας ιστότοπος εκμάθησης εκπομπής οθόνης με περισσότερα από χίλια βίντεο για PHP, Laravel και τεχνολογίες frontend στο οικοσύστημα Laravel που μπορεί να θεωρηθεί ως ο παράδεισος για αρχάριους. Ωστόσο, η Laravel δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Django ή την Express όσον αφορά την απόδοση, κάτι που μπορεί να είναι προβληματικό για μεγάλες εφαρμογές.
Για τη δημιουργία δυναμικών εφαρμογών ιστού για υπολογιστές και κινητές συσκευές, το πλαίσιο ASP.NET της Microsoft είναι απίστευτα χρήσιμο. Αυτό το ελαφρύ πλαίσιο υψηλής απόδοσης, το οποίο χρησιμοποιεί.NET για τη δημιουργία εφαρμογών web, επιλέχθηκε για την ταχύτητα, την παραγωγικότητα και την ισχύ του. Η γλώσσα προγραμματισμού είναι η C#.
Οι Taco Bell, Getty Images και StackOverflow είναι γνωστοί ιστότοποι που δημιουργήθηκαν με το ASP.NET.
Η Java είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού και η Spring είναι ένα πλαίσιο μοντέλου προβολής-ελεγκτή. Αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται από ιστότοπους όπως οι Wix, Ticketmaster και BillGuard. Η Άνοιξη έχει πολλά έργα αδελφών που ενισχύουν τη λειτουργικότητά της και σας δίνουν τη δυνατότητα να επεκτείνετε γρήγορα τον οργανισμό σας. Χρησιμοποιείται η Java, μια γλώσσα σφιχτά πληκτρολογημένη, η οποία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για πολλούς προγραμματιστές ιστού. Ωστόσο, εάν δεν γνωρίζετε Java, η καμπύλη εκμάθησης μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή.
Χρησιμοποιήστε αυτό το πλαίσιο για να δημιουργήσετε γρήγορα εφαρμογές ιστού και κινητών σε πραγματικό χρόνο. Ένα από τα κορυφαία διαδικτυακά πλαίσια για το 2022 είναι το Meteor JS, συχνά γνωστό ως Meteor, το οποίο προσφέρει γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων και δημιουργία κώδικα μεταξύ πλατφορμών για iOS, Android, επιτραπέζιους υπολογιστές και προγράμματα περιήγησης. Η πλατφόρμα cloud Galaxy καθιστά την επεκτασιμότητα, την ανάπτυξη και την παρακολούθηση εκπληκτικά απλή.
Το WishPool, το HaggleMate και το Telescope χρησιμοποιούν όλα το Meteor, ένα πλαίσιο που βασίζεται σε JavaScript.
Το PLAY είναι ένα σύγχρονο πλαίσιο ανάπτυξης ιστού MVC που βασίζεται σε Java και Scala και αναγνωρίζεται ως πλαίσιο υψηλής ταχύτητας που ακολουθεί το πρότυπο MVC. Η επαναφόρτωση ζεστού κώδικα, η ροή εργασιών ανανέωσης επιτυχιών, μια ισχυρή κονσόλα και τα εργαλεία κατασκευής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει το πλαίσιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο.
Το LinkedIn, το Coursera και το LendUp είναι μερικά μόνο παραδείγματα γνωστών ιστότοπων που κάνουν χρήση του PLAY.
Αν και το React είναι μια βιβλιοθήκη frontend και όχι ένα πλαίσιο, πολλοί προγραμματιστές το βλέπουν ως τέτοιο και συχνά συγκρίνεται σε αυτό το πλαίσιο. Το React ήταν το πρώτο πλαίσιο που υιοθέτησε τη σχεδίαση που βασίζεται σε στοιχεία, το οποίο στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τα Angular, Vue και πολλά άλλα πλαίσια. Το εικονικό dom στο React επιταχύνει τις λειτουργίες dom και είναι πολύ απλό στην εκμάθηση, κυρίως λόγω της σύνταξης του JSX. Το React μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από την πλευρά του πελάτη είτε από την πλευρά του διακομιστή. Το Facebook το δημιούργησε και το συντηρεί, και το χρησιμοποιούν τόσο το Facebook όσο και το Instagram.
Το Vue είναι ένα πλαίσιο JavaScript frontend ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη διεπαφών χρήστη και εφαρμογών μιας σελίδας. Αυτό το προσαρμόσιμο πλαίσιο επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές που εκτελούνται σε πολλά προγράμματα περιήγησης. Με χαρακτηριστικά όπως ένα διαισθητικό API, μια σειρά από προεγκατεστημένα θέματα και μια βιβλιοθήκη με κλιμακούμενα στοιχεία διεπαφής χρήστη, το Vue αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία πλαίσια διεπαφής χρήστη για το Vuejs.
Το Gitlab, το Grammarly, το 9GAG και το Behance είναι μερικά παραδείγματα τοποθεσιών Web που χρησιμοποιούν το Vue.
Η κοινότητα Ember είναι τεράστια και συνεχώς αυξάνεται, με νέες εκδόσεις και δυνατότητες να κυκλοφορούν σε τακτική βάση. Το Ember έχει την ίδια αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων με το Angular, και περιλαμβάνει επίσης έναν τόνο προ-ενσωματωμένων λειτουργιών και στοιχείων. Αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται συχνά από την Google, τη Microsoft, την Heroku και το Netflix. Το Ember εστιάζει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμματιστών είτε καταργώντας εργασίες που χάνουν χρόνο είτε ενσωματώνοντας ορισμένες βέλτιστες πρακτικές JS στην βασική αρχιτεκτονική του.
συμπέρασμα
Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη η λίστα μας με τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαίσια ιστού. Δεν υπάρχει αδιέξοδο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες μετακομίζουν συνεχώς και πειραματίζονται με νέες ιδέες.
Επισκέφθηκε 41 φορές, 1 επίσκεψη(εις) σήμερα