Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Το Whatsapp αντιμετωπίζει περαιτέρω αστάθεια της αγοράς μετά από αμφισβήτηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για…

Το Whatsapp αντιμετωπίζει περαιτέρω αστάθεια της αγοράς μετά από αμφισβήτηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για...

Δημιουργήθηκε ως μια πλήρως ιδιωτική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων το 2004 από τους πρώην υπαλλήλους της Yahoo, Brian Acton & Jan Koum, η επωνυμία Whatsapp έχει κάνει πολλά όσον αφορά τη διάδοση της δημοτικότητας των ιδιωτικών και προστατευμένων μηνυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Το αρχικό του USP ήταν αυτό της ασφαλέστερης «από άκρο σε άκρο» κρυπτογραφημένης πλατφόρμας μηνυμάτων για κινητά που υπήρχε. Αυτό την βοήθησε να εκτοξευθεί στα ύψη στην νούμερο ένα χρησιμοποιούμενη εφαρμογή του είδους της παγκοσμίως, με τεράστιο ρυθμό.

Το 2014, η υπηρεσία πελατών της εφαρμογής κρυπτογραφημένης ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων «Whatsapp» αποκτήθηκε από τον όμιλο Facebook (για περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Με το Facebook γνωστό ως μια τεράστια μηχανή συλλογής δεδομένων, αυτό προφανώς θέτει ζητήματα για το βασικό USP του whatsapp, με συνεχείς αντιδράσεις από διάφορες πηγές να έρχονται στο προσκήνιο τον περασμένο χρόνο.

Το πρόσφατο παρελθόν της επωνυμίας Whatsapp ήταν κάπως ασταθές, με μερικές προκλήσεις δημοσίων σχέσεων ενσωματωμένες στην εικόνα των μέσων ενημέρωσης της εταιρείας. Για να ελέγξετε κάτι που είναι πολύ χαμηλότερο από την άποψη της μεταβλητότητας, μπορείτε να δείτε τις καλύτερες χαμηλές στιγμιαίες περιστροφές εδώ μέσω της Betandskill που έχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για να σας βοηθήσει να βρείτε την αξία στοιχήματος όπου είναι δυνατόν.

Ανάγνωση:  Πώς να διορθώσετε το Fortnite Crashing κατά την εκκίνηση και τεχνικά ζητήματα;

Αν και ήταν ίσως αναπόφευκτο ότι το whatsapp θα αγοραζόταν από κάποιον που θέλει να χρησιμοποιήσει τον πλούτο των δεδομένων του, δεν είναι καλό σημάδι για αυτούς ότι πολλοί σκέφτονται τώρα να εγκαταλείψουν την εφαρμογή υπέρ άλλων όπως το Telegram. Υπήρχαν δύο στάδια που συμπεριλήφθηκαν στην εκτεταμένη αντίδραση κατά του Whatsapp. Στις αρχές του 2021, η Apple παρουσίασε τις «ετικέτες ιδιωτικού απορρήτου» της και με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψε ότι το Whatsapp συλλέγει στην πραγματικότητα περισσότερα δεδομένα από αντίπαλες πλατφόρμες όπως το iMessage και το Telegram. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι όντως γίνεται κάτι με αυτά τα δεδομένα, αλλά ως εταιρεία που κέρδισε τη φήμη της στην αγορά ως εταιρεία που προώθησε το απόλυτο απόρρητο, αυτό θεωρείται από ορισμένους ασήμαντο. Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το Whatsapp χρειάζεται να συλλέξει αυτά τα δεδομένα για να ξεκινήσει;

Από τους τύπους δεδομένων που συλλέγει το Whatsapp, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων ταυτότητας συσκευής και επικοινωνίας που φαίνεται να παραπέμπουν σε δραστηριότητες μάρκετινγκ και διαφήμισης. Ωστόσο, τα δεδομένα επαφής επισημαίνονται αόριστα ως «άλλοι σκοποί», κάτι που είναι μάλλον ανησυχητικό. Το παρακάτω σχήμα, που λαμβάνεται από το Forbes δείχνει τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Whatsapp και τις αντίπαλες εφαρμογές του.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εμπλακεί στη συζήτηση, με αξιωματούχους της υπηρεσίας παρακολούθησης δεδομένων να επιπλήττουν πρόσφατα δημόσιους υπαλλήλους από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC) για χρήση του Whatsapp για ιδιωτικές επικοινωνίες. Τα ιδιωτικά δεδομένα που σχετίζονται με την πρόσφατη υγεία υψηλού προφίλ κοινοποιήθηκαν μέσω μηνυμάτων και εκπομπών του Whatsapp, με το ICO να επισημαίνει ότι υπήρχαν σημαντικοί κίνδυνοι ασφάλειας. Ωστόσο, η χρήση της εφαρμογής κρίθηκε επίσης «νόμιμη» από τον ίδιο ρυθμιστικό φορέα. Τα αιτήματα ελευθερίας πληροφοριών είναι επίσης πιθανό να είναι πολύπλοκα όταν χρησιμοποιείτε εν μέρει ή πλήρως εφαρμογές «προστασίας δεδομένων» όπως το Whatsapp. Έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι λόγω της φύσης της προστασίας του Whatsapp των μηνυμάτων (συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης διαγραφής) και άλλων δεδομένων, ότι τα αιτήματα FOI θα ήταν δύσκολο να γίνουν πράξη, αφήνοντας τη λειτουργία αναποτελεσματική.

Ανάγνωση:  Κορυφαίοι καλύτεροι εναλλακτικοί ιστότοποι Like Wish το 2024

Η έκθεση της ΔΟΕ «Behind the screens» αναφέρει λεπτομερώς ότι το DHSC χρησιμοποίησε:

  • 17 ιδιωτικοί λογαριασμοί κειμένου
  • 1 ιδιωτικός λογαριασμός Linkedin
  • 8 ιδιωτικοί λογαριασμοί email

Η χρήση λογαριασμών με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνει φυσικά το Whatsapp και δεν είναι σύμφωνη με την επίσημη πολιτική, αν και δεν υπάρχει πραγματικός κανόνας που να απαγορεύει τη χρήση αυτών των τύπων εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων αυτήν τη στιγμή εντός των κυβερνητικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ένα αίτημα να βελτιώσει το DHSC «τον χειρισμό προσωπικών πληροφοριών μέσω ιδιωτικών καναλιών αλληλογραφίας και να διασφαλίσει ότι οι πληροφορίες διατηρούνται ασφαλείς».

Οι ανατροπές από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν την απαίτηση για γρήγορη και αποτελεσματική ανταλλαγή μηνυμάτων σε συμβάντα υγείας υψηλής πίεσης τον τελευταίο καιρό, η οποία ενεργοποιήθηκε με τη χρήση της πλατφόρμας Whatsapp.

Αυτή η έρευνα έρχεται μετά το «σκάνδαλο» της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όπου χιλιάδες μέλη του προσωπικού της πρώτης γραμμής του NHS ενεπλάκησαν σε ζητήματα μετά από ευρεία χρήση της εφαρμογής Whatsapp στις επίσημες καθημερινές επικοινωνίες. Πάνω από μισό εκατομμύριο προσωπικό πιστεύεται ότι χρησιμοποίησε την εφαρμογή ακατάλληλα με 29.000 να αντιμετωπίζουν πειθαρχικές ποινές γι’ αυτό. Σε αντίθεση με το DHSC, η χρήση του whatsapp στις επίσημες επικοινωνίες του NHS απαγορεύεται.

Ανάγνωση:  Πώς τα βασικά στοιχεία του Ιστού της Google επηρεάζουν το SEO σας

Μετά από αυτό, το 2019, υπήρξε το περιβόητο «σκάνδαλο κατασκοπείας» όπου η ισραηλινή ομάδα τεχνολογίας παρακολούθησης «NSO» εισήγαγε κακόβουλο λογισμικό σε κινητές συσκευές μέσω της λειτουργίας φωνητικής κλήσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθεί αγωγή από το Whatsapp τον Οκτώβριο του 2019 με βάση ότι η ομάδα NSO είχε παραβιάσει τον νόμο περί χρήσης υπολογιστών και απάτης. Το κακόβουλο λογισμικό στόχευσε αρκετούς ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες προσωπικότητες που έχουν εμπλακεί ή έχουν μιλήσει κατά της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης. Η NSO ανέφερε ότι οι στόχοι αποτελούσαν «απειλή για την εθνική ασφάλεια» στο Ισραήλ, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν πολλές φορές από τους δικαστές και η μήνυση οδηγήθηκε σε δίκη.

Η επωνυμία Whatsapp, λοιπόν, δεν είναι χωρίς διαμάχες και σίγουρα δεν χωρίς ελαττώματα. Παραμένει απαγορευμένο για διάφορους λόγους σε πολλές παγκόσμιες χώρες, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ουγκάντα ​​και τα ΗΑΕ. Οι συνθήκες είναι ελαφρώς διαφορετικές σε καθεμία, με πλήρη απαγόρευση στην Κίνα, ενώ στα ΗΑΕ απαγορεύονται οι πτυχές φωνής και βίντεο. Η Βραζιλία υπομένει μια σχέση διακοπής έναρξης με την εφαρμογή με πολλαπλές περιπτώσεις προσωρινών απαγορεύσεων. Οι χρήστες στην Ουγκάντα ​​υποχρεούνται να πληρώνουν μια ημερήσια τιμή για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες εφαρμογών.

Η χρηστικότητα, ωστόσο, παραμένει ισχυρή. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια παγκόσμιοι χρήστες του Whatsapp και αποδεικνύεται χρήσιμο πλεονέκτημα για τον όμιλο Meta από την εξαγορά του.

Ανάγνωση:  Πώς να καλέσετε έναν αποκλεισμένο αριθμό