Κανένας κλάδος δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα όσο η ανάπτυξη λογισμικού. Σε έναν κόσμο όπου οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν εργαλεία που αυτοματοποιούν τις εργασίες, μειώνουν το κόστος και βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών, το λογισμικό τα φέρνει όλα μαζί. Συγκεντρώσαμε ορισμένα βασικά στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού για να δείξουμε το μέγεθος αυτού του φαινομένου. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.
Στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού (επιλογή προμηθευτή)
- Το 2019, ο αριθμός των μηχανικών λογισμικού ήταν 23,9 εκατομμύρια.
- Το 2020, η παγκόσμια αγορά λογισμικού άξιζε περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Στις ΗΠΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός για τους προγραμματιστές λογισμικού είναι 110.140 $.
- Μέχρι το 2029, η απασχόληση των προγραμματιστών λογισμικού θα αυξηθεί κατά 22 τοις εκατό μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Περίπου το 87 τοις εκατό των επιχειρήσεων έχουν έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων.
- Η ανάπτυξη του πιο πολύπλοκου λογισμικού κοστίζει έως και ένα εκατομμύριο δολάρια.
- Η JavaScript είναι η πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού με 49,47% χρήση.
Δημογραφικά στοιχεία προγραμματιστών λογισμικού
1. Το 2019, η μηχανική συστημάτων υπολογιστών και οι σχετικές υπηρεσίες αντιπροσώπευαν το 33% όλων των προγραμματιστών λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή ήταν μακράν η μεγαλύτερη δουλειά για αυτήν την ομάδα. Η μεταποίηση κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 11 τοις εκατό, σύμφωνα με τις στατιστικές θέσεων εργασίας ανάπτυξης λογισμικού. Οι εκδότες λογισμικού κατείχαν το 9% των θέσεων εργασίας. Ένα άλλο 5% εργαζόταν στη διοίκηση επιχειρήσεων και επιχειρήσεων. Τέλος, το 4% είχε θέσεις εργασίας σε ασφαλιστικές εταιρείες και συναφείς υπηρεσίες.
(BLS)
2. Το 2019, υπήρχαν 23,9 εκατομμύρια μηχανικοί λογισμικού στον κόσμο.
Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των προγραμματιστών λογισμικού στον κόσμο. Η παραπάνω εικόνα είναι από την Evans Data Corporation. Το SlashData, από την άλλη πλευρά, δείχνει έναν ελαφρώς χαμηλότερο αριθμό 19 εκατομμυρίων προγραμματιστών. Ωστόσο, και οι δύο πόροι έχουν παρόμοιες προβλέψεις για το 2024/2024, όταν θα έπρεπε να έχουμε περίπου 28 εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού.
(Evans Data Corporation, SlashData)
3. Οι στατιστικές μηχανικής λογισμικού δείχνουν ότι το 53,9% όλων των μηχανικών λογισμικού στις ΗΠΑ είναι λευκοί.
Συγκριτικά, η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα στον κλάδο είναι οι Ασιάτες με μερίδιο 31,2%. Οι Ισπανόφωνοι ή οι Λατίνοι αποτελούν περίπου το 7,3% του συνολικού αριθμού των προγραμματιστών. Χαμηλότερα στη λίστα βρίσκονται οι μαύροι ή Αφροαμερικανοί και οι ιθαγενείς και οι ιθαγενείς της Αλάσκας με 4,7% και 0,1% αντίστοιχα. Ωστόσο, ο αριθμός των λευκών προγραμματιστών έχει μειωθεί, ενώ η ασιατική εθνικότητα στον κλάδο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 30%.
(φερμουάρ)
4. Ο μέσος μηχανικός λογισμικού στις ΗΠΑ είναι άνω των 40 ετών.
Αν κοιτάξουμε την ηλικιακή κατανομή των μηχανικών λογισμικού, τα γεγονότα σχετικά με τους προγραμματιστές λογισμικού δείχνουν ότι οι περισσότεροι μηχανικοί είναι 40 ετών και άνω, και αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιπροσωπεύει το 46 τοις εκατό του πληθυσμού. Εναλλακτικά, περίπου το 18 τοις εκατό είναι 20-30 ετών. Περίπου το 37 τοις εκατό του πληθυσμού είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.
(φερμουάρ)
5. Οι άνδρες αποτελούν το 91,5% των μηχανικών λογισμικού παγκοσμίως.
Ένα από τα πιο σημαντικά στατιστικά στοιχεία για τους προγραμματιστές λογισμικού είναι ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να είναι ο κόσμος των ανθρώπων. Παρά τη μεταβαλλόμενη κατάσταση, εξακολουθούν να είναι κυρίως άνδρες. Μόνο το 8,5% όλων των μηχανικών λογισμικού είναι γυναίκες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι γυναίκες επίσης κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες στον τομέα. Για παράδειγμα, με μέσο μισθό 86.611 $, ένας άνδρας κερδίζει ετησίως, μια γυναίκα κερδίζει 79.035 $.
(Zippia, Statista)
6. Περίπου το 25% των μηχανικών λογισμικού έχουν πτυχίο πληροφορικής.
Τα άλλα δύο γενικά πτυχία είναι Μηχανικός Υπολογιστών και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μερίδιο 5 τοις εκατό και 4 τοις εκατό. Συνήθως, οι μηχανικοί λογισμικού έχουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης, αν δούμε τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία μηχανικής λογισμικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πτυχίο (80%). Περίπου το 5% έχει κάποιου είδους πτυχίο συνεργατών, ενώ το 16% έχει μεταπτυχιακό. Πολλοί προγραμματιστές λογισμικού λαμβάνουν πρακτικές γνώσεις με την εγγραφή τους για πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
(Ερευνητής σταδιοδρομίας)
7. Η Ουάσιγκτον έχει 51.540 θέσεις εργασίας και τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανάπτυξης λογισμικού στις ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, αυτή είναι η πολιτεία με τις υψηλότερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα – κατά μέσο όρο 131.430 $ ετησίως. Το Software Engineer Facts δείχνει ότι το New Jersey κατέχει τη δεύτερη θέση στη λίστα με τις καλύτερες πολιτείες. Έχει 43.760 θέσεις εργασίας και μέσο ετήσιο μισθό 107.040 $.
Το Κολοράντο, το Ντέλαγουερ και η Βιρτζίνια συμπληρώνουν τη λίστα με τις πέντε κορυφαίες πολιτείες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εργασιών λογισμικού. Ωστόσο, αν το δούμε σε νομισματικούς όρους, η Περιφέρεια της Κολούμπια, η Ουάσιγκτον, η Καλιφόρνια, το Μέριλαντ και η Νέα Υόρκη έχουν τους υψηλότερους μέσους ετήσιους μισθούς.
(BLS)
Στατιστικά στοιχεία και στοιχεία στον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού
8. Η παγκόσμια αγορά λογισμικού άξιζε περίπου 390 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.
Κατά συνέπεια, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής του (CAGR) μεταξύ 2021 και 2028 είναι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, 11,3 τοις εκατό. Τι κινεί όμως την αγορά; Η αλλαγή στις επιχειρήσεις και η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας στις καθημερινές λειτουργίες πολλών εταιρειών επιβαρύνει τον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού. Πρώτον, η αυτοματοποίηση των διαδικασιών σε διάφορους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και οι μεταφορές δημιουργεί μια σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη.
(Μελέτη Grand View)
9. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν το 33% της παγκόσμιας αγοράς τεχνολογίας.
Για να το υποστηρίξουμε αυτό, ας δούμε την αξία αυτού του τομέα στα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2021. Παρά το μέγεθος της αγοράς τεχνολογίας και ανάπτυξης λογισμικού των ΗΠΑ, η πλειονότητα των δαπανών τεχνολογίας πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το 67 τοις εκατό του συνόλου. Η Ευρώπη είναι ένας άλλος σημαντικός παίκτης, με ένα στα πέντε δολάρια τεχνολογίας που δαπανώνται παγκοσμίως. Ομοίως, η Κίνα έχει αναδειχθεί για να κερδίσει τη φήμη ως σημαντικός παίκτης, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού υπεράκτιων χωρών.
(CompTIA)
10. Η Ασία-Ειρηνικός είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές στην αγορά δοκιμών λογισμικού, με CAGR 8% έως το 2026.
Ο κύριος μοχλός αυτής της ταχείας ανάπτυξης είναι η μεγαλύτερη υιοθέτηση της ψηφιοποίησης στην Ινδία και την Κίνα. Συγκεκριμένα, η ινδική κυβέρνηση προωθεί συστήματα που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και την ψηφιοποίηση της χώρας. Για παράδειγμα, η εστίασή του είναι επίσης στην εκπαίδευση πληροφορικής, καθιστώντας την Ινδία τον μεγαλύτερο κόμβο εξωτερικής ανάθεσης λογισμικού, δείχνουν οι τάσεις στη βιομηχανία πληροφορικής και λογισμικού.
(Global Market Insights)
11. Ο αριθμός των προγραμματιστών στην Ευρώπη είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια.
Εξετάζοντας τον αριθμό των προγραμματιστών λογισμικού ανά χώρα, η Γερμανία είναι η πρώτη, με 837.389 άτομα να εργάζονται σε αυτές τις θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με 813.500 προγραμματιστές και ακολουθεί η Γαλλία με 467.454. Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Ουγγαρία και η Νορβηγία, με 79.075 και 79.112 προγραμματιστές, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία θέσεων εργασίας ανάπτυξης λογισμικού.
(Luxinnovation)
12. Ο μέσος ετήσιος μισθός για προγραμματιστές λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 110.140 $.
Ο μέσος μισθός για τους προγραμματιστές λογισμικού είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν βγάζουν όλοι το ίδιο ποσό – το χαμηλότερο 10% αμείβεται περίπου 65.210 $ ετησίως, ενώ το κορυφαίο 10% κερδίζει 170.100 $.
Οι διαφορετικοί τομείς εργασίας έρχονται συχνά με διαφορετικές αποζημιώσεις. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές που συνεργάζονται με εκδότες λογισμικού έχουν τον υψηλότερο μέσο ετήσιο μισθό των 124.050 $. Οι κατασκευαστές, εν τω μεταξύ, κερδίζουν $119.280.
(BLS)
Σύγχρονες τάσεις στην ανάπτυξη λογισμικού
13. Μέχρι το 2029, η απασχόληση των προγραμματιστών λογισμικού θα αυξηθεί κατά 22% μόνο στις ΗΠΑ.
Υπάρχουν επί του παρόντος 1,46 εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ο αριθμός αυτός ποικίλλει σύμφωνα με διαφορετικά κριτήρια που ορίζονται από διαφορετικούς οργανισμούς. Αν μετρήσουμε, για παράδειγμα, προγραμματιστές CAD, μηχανικούς υλικού, μαθηματικούς, οικονομολόγους και όλους αυτούς που γράφουν κώδικα, παίρνουμε 4,2 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η προβλεπόμενη ανάπτυξη παραμένει αμετάβλητη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 316.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2029. Το BLS αναφέρει τη βιομηχανία smartphone, τις εταιρείες ασφάλισης υγείας και ιατρικής και αντασφάλισης και ανησυχίες για την ασφάλεια των υπολογιστών ως τους κορυφαίους οδηγούς. πίσω από την προβλεπόμενη ζήτηση για αυτή τη δουλειά.
(BLS, DQYDJ)
14. Μέχρι το 2025, περισσότερες από 75 δισεκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο θα είναι συνδεδεμένες στο Internet of Things.
Συγκριτικά, είναι τρεις φορές περισσότερο από το 2019. Το IoT, που αναφέρεται στη διασύνδεση υπολογιστών σε διάφορα μηχανήματα και gadget που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, είναι μια από τις τελευταίες τάσεις στη βιομηχανία λογισμικού. Οι εφαρμογές του επεκτείνονται στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης και ωφελούν πολύ τους οργανισμούς τηλεργασίας.
(Στατιστική)
15. Περίπου το 80% των 500 κορυφαίων εταιρειών του κόσμου χρησιμοποιούν ομάδες offshore για τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η Ινδία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για την εξωτερική ανάθεση εργασίας παγκοσμίως. Αντίστοιχα, όσο αυξάνεται η ζήτηση για τέτοιου είδους εργασίες, δημιουργούνται νέες αγορές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική. Για παράδειγμα, οι Φιλιππίνες γίνονται μια σημαντική τοποθεσία για προσλήψεις υπεράκτιων εταιρειών. Ωστόσο, οι στατιστικές υπεράκτιων μηχανικών λογισμικού υποδηλώνουν ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν θα νικήσει την Ινδία σύντομα, δεδομένων των ανταγωνιστικών τιμών της χώρας, των ελκυστικών πρακτικών πληροφορικής και των εξαιρετικών υπηρεσιών.
(The Scalers)
16. Περίπου το 69% των εταιρειών έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία cloud.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το cloud computing κερδίζει δυναμική και ένα άλλο 18 τοις εκατό των εταιρειών που δεν έχουν εφαρμόσει τέτοιες λύσεις θέλουν να το κάνουν. Χάρη σε αυτήν την τάση ανάπτυξης λογισμικού, οι οργανισμοί βλέπουν 53% ταχύτερο κύκλο εργασιών.
(The Scalers)
17. Περίπου το 87 τοις εκατό των επιχειρήσεων έχουν ελλείψεις σε ειδικευμένους εργαζομένους.
Το 2020, υπήρχε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ 1,4 εκατομμυρίων ανοιχτών θέσεων εργασίας τεχνολογίας και μόνο 400.000 πτυχιούχων επιστήμης υπολογιστών στις ΗΠΑ. Πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι το 44 τοις εκατό των εταιρειών αναμένει ένα χάσμα δεξιοτήτων τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το 43 τοις εκατό έχει ήδη ένα. Τα στατιστικά στοιχεία εξωτερικής ανάθεσης ανάπτυξης λογισμικού υποδηλώνουν ότι πολλές εταιρείες θα πρέπει να ψάξουν αλλού για να καλύψουν αυτό το κενό, και εκεί έρχονται οι εταιρείες εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών.
(McKinsey, Daxx)
18. Περίπου το 84 τοις εκατό των προγραμματιστών θεωρούν τους εαυτούς τους ενεργούς συνεισφέροντες σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.
Πολλοί μηχανικοί συμμετέχουν ενεργά στον ανοιχτό κώδικα, μια δημοφιλή τάση ανάπτυξης λογισμικού που αναφέρεται σε λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να τροποποιηθεί ή να βελτιωθεί από οποιονδήποτε. Στην πραγματικότητα, μόνο το 3% δεν συμμετείχε ποτέ και το 13% το κάνει λιγότερο από μία φορά το χρόνο, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού.
(Νέα Στοίβα)
19. Το Linux είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού στον κόσμο.
Το Linux βρίσκεται με επιτυχία στην κορυφή εδώ και χρόνια και είναι η νούμερο ένα πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού για το 55,9% των επαγγελματιών προγραμματιστών. Εν τω μεταξύ, τα Windows έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα, με το 51,2% των προγραμματιστών να τα χρησιμοποιούν. Εάν γνωρίζετε τις γνώσεις σας στη μηχανική λογισμικού, γνωρίζετε ότι το Linux εκμεταλλεύεται τη φύση του ανοιχτού κώδικα εδώ και χρόνια. Σήμερα, τα περισσότερα τηλέφωνα Android λειτουργούν με πυρήνες Linux, οι οποίοι ισοδυναμούν με συσκευές Internet of Things.
(Υπερχείλιση στοίβας)
20. Η Python είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη γλώσσα προγραμματισμού και χρησιμοποιείται από το 70% των προγραμματιστών ML.
Για αναφορά, αυτή η γλώσσα προγραμματισμού είναι γλώσσα ανοιχτού κώδικα και χρησιμοποιείται επί του παρόντος από περισσότερους από έξι εκατομμύρια προγραμματιστές λογισμικού. Περιλαμβάνει εκείνα που επικεντρώνονται στη μηχανική μάθηση (ML). Συνήθως με αυτόν τον τρόπο έχουν καλύτερη πρόσβαση σε βιβλιοθήκες ML όπως PyTorch, NumPy, TensorFlow. Ομοίως, η Python είναι καλή για την αυτοματοποίηση συστημάτων υποστήριξης, επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της βιομηχανίας λογισμικού. Αν και δεν είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη, η Java είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα γλωσσών προγραμματισμού με 9,4 εκατομμύρια προγραμματιστές Java αυτήν τη στιγμή.
(ZDNet)
21. Το JIRA είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο εργαλείο διαχείρισης έργων λογισμικού με μερίδιο 39,03%.
Τα τελευταία δύο χρόνια, οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να υιοθετούν ευέλικτη μεθοδολογία και να προχωρήσουν σε λύσεις διαχείρισης έργων. Σύμφωνα με δεδομένα χρήσης διαφορετικών εργαλείων, το πακέτο πολλαπλών αντικειμένων της Atlassian είναι μακράν το νούμερο ένα εργαλείο. Περιλαμβάνει Jira, Confluence και Bitbucket. Ακολουθεί το Microsoft Project με μερίδιο αγοράς 18,24% και ακολουθεί η Airtable με μερίδιο αγοράς 6,01%.
(Datanyze)
Ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τους προγραμματιστές λογισμικού και το λογισμικό
22. Χρειάζονται περίπου 500 ώρες για να δημιουργηθεί μια βασική εφαρμογή με απλή λειτουργικότητα και δυνατότητες.
Σύμφωνα με ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις, υπάρχουν τρία διαφορετικά τμήματα ανάπτυξης προσαρμοσμένου λογισμικού. Πρώτον, έχουμε εφαρμογές με τις απλές λειτουργίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Εκτός από τις 500 ώρες που απαιτούνται για τη σχεδίασή τους, ορισμένα πρόχειρα κόστη κυμαίνονται μεταξύ 50.000 και 70.000 $. Δεύτερον, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στατιστικά ανάπτυξης λογισμικού, οι εφαρμογές μεσαίου μεγέθους μπορεί να χρειαστούν έως και 1.200 ώρες για να κατασκευαστούν. Τέλος, η διαδικασία για εφαρμογές με πολύπλοκες ενσωματώσεις, αρχιτεκτονική, ασφάλεια κ.λπ. μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 1.200 ώρες.
(Εξωτερικό Flat Rock)
23. Το 2020, μόνο το 18% των οργανισμών είχε υιοθετήσει ευέλικτη μεθοδολογία σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Από την άλλη, το 77% δεν το έχει εφαρμόσει σε όλες τις ομαδικές δραστηριότητες. Επιπλέον, το 5% των οργανισμών δεν εφάρμοσαν το Agile σε καμία μορφή. Αν και το 95% των οργανισμών έχουν κάποια μορφή ευέλικτης ανάπτυξης λογισμικού, οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούν το Agile εδώ και αρκετό καιρό επιβεβαιώνουν ότι προσφέρει εξαιρετική προσαρμοστικότητα.
(Καλύβα της γνώσης)
24. Οι κακές απαιτήσεις είναι η αιτία του 39% των αποτυχιών του έργου.
Σύμφωνα με την PMI, το 14% όλων των έργων πληροφορικής αποτυγχάνει. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για πλήρεις καταστροφές. Πολλοί άλλοι υπολείπονται των στόχων τους (31%), ενώ άλλοι υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς (43%). Σε περισσότερες από το ένα τρίτο των περιπτώσεων, ο λόγος είναι κακές απαιτήσεις. Τα στατιστικά στοιχεία αποτυχίας των έργων ανάπτυξης λογισμικού επιβεβαιώνουν ότι είναι δύσκολο να οικοδομήσουμε οτιδήποτε αν δεν έχουμε καθορισμένους στόχους, χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εμπλακούν όλοι οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι στη συζήτηση και στον καθορισμό των απαιτήσεων μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Φυσικά, για εξωτερική ανάθεση ανάπτυξης, πρέπει να επιλέξετε μια αξιόπιστη εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα παρεξηγήσεων.
(στροφή ομιλίας)
25. Ένα νέο πρόγραμμα λογισμικού διαχείρισης αποσκευών στο αεροδρόμιο του Ντένβερ καθυστέρησε το άνοιγμα του αεροδρομίου κατά 16 μήνες.
Πίσω στη δεκαετία του 1990, η πόλη του Ντένβερ σχεδίαζε να επεκτείνει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου κατασκευάζοντας ένα επιπλέον κτίριο. Το έργο περιελάμβανε ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα διακίνησης αποσκευών. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του νέου κτιρίου του αεροδρομίου υπονόμευσε τις προσπάθειες του συστήματος διαχείρισης αποσκευών. Αυτό απώθησε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου και κόστισε στην πόλη επιπλέον 1,1 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης. Έτσι, όχι μόνο αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός καθυστερημένου έργου ανάπτυξης λογισμικού, αλλά οι στατιστικές δείχνουν ότι το πρόσθετο κόστος έφτασε τελικά τα 560 εκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να διαλύσουν πλήρως το σύστημα.
(στροφή ομιλίας)
26. Οι περιττές συναντήσεις συμβάλλουν στην υπέρβαση των προθεσμιών ανάπτυξης λογισμικού κατά 16,25% των περιπτώσεων.
Η τελευταία παγκόσμια έρευνα προγραμματιστών του GitHub σημειώνει ότι η έλλειψη προθεσμίας, ωστόσο, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, οι συναντήσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί (16,25%) και η χρήση απαρχαιωμένων εργαλείων (6,16%) είναι δύο από αυτούς τους παράγοντες. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, μια διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των κατόχων προϊόντων και των προγραμματιστών έχει ως αποτέλεσμα να παραλείπονται οι προθεσμίες ανάπτυξης λογισμικού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, οι δύο πιο σημαντικοί λόγοι είναι οι κακές οδηγίες (47%) και οι μη ρεαλιστικές προθεσμίες (21,29%).
(GitLab)
27. Σήμερα, η JavaScript είναι η πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού με 49,47% χρήση.
Όταν εξετάζουμε τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία λογισμικού από τα δύο προηγούμενα χρόνια, είναι σαφές ότι αυτό ισχύει εδώ και αρκετό καιρό. Συγκριτικά, τόσο το 2020 όσο και το 2019 η JavaScript ήταν η νούμερο ένα γλώσσα προγραμματισμού (59,08% και 54,24%). Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια μικρή μείωση. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα άλλων γλωσσών κωδικοποίησης, όπως η Typescript. Για παράδειγμα, το ποσοστό χρήσης του αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο των ετών από 15,83% το 2019 σε 27,30% το 2021. Μάλιστα, έφτασε στην τρίτη θέση στη λίστα με τις πιο χρησιμοποιούμενες γλώσσες.
(Apiumhub)
28. Για τις εταιρείες τεχνολογίας, η επιθυμία για μάθηση εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την πρόσληψη προγραμματιστών το 2021.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επικεντρώνονται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες όταν εξετάζουν ποιον προγραμματιστή να προσλάβουν. Η επιθυμία για μάθηση έρχεται πρώτη με 40,78 τοις εκατό. Στη συνέχεια, η πολιτιστική προσαρμογή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία με ποσοστό 38,65%, δείχνουν οι τάσεις ανάπτυξης λογισμικού. Τέλος, η αξιολόγηση των τεχνικών δεξιοτήτων είναι τέταρτη με 34,40 τοις εκατό σημασία.
(Apiumhub)
29. Με 43,5 τοις εκατό, η ικανοποίηση από την εργασία είναι η υψηλότερη μεταξύ των προγραμματιστών της βιομηχανίας παιχνιδιών.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μηχανικούς λογισμικού και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών είναι μια από τις πιο δύσκολες για να εισχωρήσετε, αλλά μόλις βρεθείτε εκεί, φροντίζει να μείνετε εκεί. Επιπλέον, οι τομείς του Διαδικτύου και της εκπαίδευσης απασχολούν τους πιο «ευτυχισμένους» προγραμματιστές (περίπου 38%).
Εναλλακτικά, ένας προγραμματιστής λογισμικού αισθάνεται λιγότερο ευτυχισμένος στους τομείς της κυβέρνησης, των τηλεπικοινωνιών και των οικονομικών. Και στα τρία από αυτά, το ποσοστό ευτυχίας είναι περίπου 26 τοις εκατό.
(Υπεύθυνοι πληροφορικής υγείας)
Συμπέρασμα
Φτάσαμε στο τέλος της συλλογής μας με τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία ανάπτυξης λογισμικού, με στόχο να σας παρέχουμε μια επισκόπηση αυτού του συναρπαστικού τομέα. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια σαφέστερη εικόνα όλων των τάσεων και των στοιχείων της διαδικασίας δημιουργίας λογισμικού. Στο τέλος της ημέρας, θα ήταν υπέροχο αν αυτό το άρθρο σας έκανε να σκεφτείτε να γίνετε προγραμματιστής λογισμικού. Άλλωστε είναι μια θέση που θα παραμείνει επίκαιρη για πολλά χρόνια ακόμα.