Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Πώς να λιπαίνετε διακόπτες;

Πώς να λιπαίνετε διακόπτες;

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός μηχανικού πληκτρολογίου είναι ο ήχος και η συνολική αίσθηση που παρέχει, εκτός της εμπειρίας πληκτρολόγησης, φυσικά. Σε σύγκριση με ένα φθηνότερο πληκτρολόγιο μεμβράνης, η χρήση ενός μηχανικού πληκτρολογίου με σχεδόν οποιοδήποτε διακόπτη είναι μια εντελώς άλλη εμπειρία.

Τούτου λεχθέντος, οι λάτρεις του μηχανικού πληκτρολογίου συχνά προσαρμόζουν τα πληκτρολόγιά τους στους ακριβείς διακόπτες που χρησιμοποιούν. Οι διακόπτες μπορούν επίσης να τροποποιηθούν και να λιπανθούν για τον έλεγχο του ήχου και της αίσθησης τους.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς μπορείτε να λιπαίνετε διακόπτες, τι προμήθειες χρειάζεστε και γιατί θα θέλατε να το κάνετε εξαρχής.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι ένα πληκτρολόγιο 80 τοις εκατό; Οφέλη και κορυφαίες 5 επιλογές

Τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια εκτός ραφιού διαθέτουν εργοστασιακά λιπασμένους διακόπτες που θα διαρκέσουν όλη τη διάρκεια ζωής του ίδιου του πληκτρολογίου. Πολλοί προσαρμοσμένοι διακόπτες έρχονται επίσης εργοστασιακά λιπασμένοι.

Η λίπανση ενός διακόπτη από μόνη της είναι μια μάλλον χρονοβόρα διαδικασία, δεδομένου ότι πρέπει να απομακρύνετε κάθε διακόπτη στο πληκτρολόγιό σας και να τον επαναφέρετε μετά τη λίπανση. Εάν το πληκτρολόγιό σας δεν μπορεί να εναλλάσσεται εν θερμώ, η όλη διαδικασία γίνεται πολύ πιο επικίνδυνη καθώς πρέπει να αποκολλήσετε τους διακόπτες από το πληκτρολόγιο και να τους κολλήσετε ξανά. Τυχόν λάθη κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να σκοτώσουν τον διακόπτη ή ολόκληρο το πληκτρολόγιο.

Ανάγνωση:  WoW The War Within: Warlock
Οι διακόπτες λίπανσης μπορεί να είναι αρκετά πλεονεκτικοί. | Πηγή: Razer

Λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα, οι διακόπτες λίπανσης έχουν επίσης ορισμένα πλεονεκτήματα. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή aftermarket mods που κάνουν οι λάτρεις του πληκτρολογίου. Η διαδικασία μπορεί να κάνει τους διακόπτες σας να ακούγονται και να αισθάνονται καλύτερα, απαλλαγείτε από τυχόν εσωτερική τριβή, γρατσουνιές ή τριξίματα. Εάν παίζετε παιχνίδια στο πληκτρολόγιό σας, η διαδικασία είναι ακόμη πιο αποτελεσματική.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά είδη μηχανικών διακοπτών στην αγορά και δεν απαιτείται λίπανση κάθε διακόπτης. Σε γενικές γραμμές, οι μηχανικοί διακόπτες μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

Συνιστάται να μην λιπάνετε τους διακόπτες με λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να καταλήξει κατά λάθος να κάνει τους διακόπτες σας πιο αθόρυβους και ακόμα κι αν δεν το κάνει, μπορεί να προκαλέσει ασυνεπείς ήχους μεταξύ των διακοπτών.

Διαβάστε επίσης: Οπτικοί vs Μηχανικοί διακόπτες

Θα χρειαστείτε τα παρακάτω εργαλεία για να ξεκινήσετε

  • Λιπαντική ουσία: υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για αυτές, όλες οι οποίες παράγουν διαφορετικά τελικά αποτελέσματα. Αν είναι η πρώτη σας φορά, μπορείτε να το δοκιμάσετε Krytox 105. Εάν θέλετε να μειώσετε τον ήχο του διακόπτη, το Krytox 205G είναι επίσης μια καλή επιλογή. Συνολικά, πάρτε την απόφαση με βάση το πώς θέλετε να είναι τελικά οι διακόπτες σας.
  • Βούρτσα: Χρειάζεστε ένα μικρό πινέλο για να εφαρμόσετε το λιπαντικό στους διακόπτες σας. Συνιστάται η χρήση πινέλου 5mm.
  • Συγκολλητικό σίδερο/Εξολκέας διακόπτη: Εάν διαθέτετε πληκτρολόγιο με δυνατότητα εναλλαγής εν θερμώ, χρειάζεστε έναν εξολκέα διακόπτη για να αφαιρέσετε τους διακόπτες. Εάν όχι, ετοιμάστε το κολλητήρι σας για να αφαιρέσετε τους διακόπτες από την κύρια πλακέτα.
  • Επίπεδο κατσαβίδι: Για να ξεκολλήσετε τους διακόπτες.
  • Τσιμπιδακι ΦΡΥΔΙΩΝ: Για το χειρισμό μικρών εξαρτημάτων όπως ελατήρια και στελέχη.
Ανάγνωση:  Η μηχανή Nespresso δεν λειτουργεί: Γρήγορη επιδιόρθωση

Δεν υπάρχει καθορισμένος τρόπος λίπανσης των διακοπτών. ο καθένας το κάνει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Ωστόσο, υπάρχει μια γενική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αφαιρέστε τα πλήκτρα και τους διακόπτες

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι να αφαιρέσετε όλα τα keycaps και τους διακόπτες από την πλακέτα σας. Η αφαίρεση των καλυμμάτων των πλήκτρων τουλάχιστον θα πρέπει να είναι εύκολη, καθώς πρέπει να τραβήξετε έξω τα καλύμματα των πλήκτρων χρησιμοποιώντας έναν εξολκέα.

Πώς να καθαρίσετε το Μηχανικό Πληκτρολόγιο σας;  Σε 4 εύκολα βήματα

Μόλις τελειώσετε, ανάλογα με το αν το πληκτρολόγιό σας μπορεί να εναλλάσσεται εν θερμώ ή όχι, μπορείτε είτε να τραβήξετε τους διακόπτες χρησιμοποιώντας ένα εξολκέα διακόπτη είτε να ανοίξετε το πληκτρολόγιό σας και να χρησιμοποιήσετε ένα κολλητήρι για να αφαιρέσετε τους διακόπτες.

Άνοιγμα των διακοπτών

Στη συνέχεια, πρέπει να ανοίξετε μεμονωμένους διακόπτες για να φτάσετε στα εξαρτήματα που χρειάζεστε για λίπανση. Κάθε διακόπτης περιέχει τα ακόλουθα τέσσερα μέρη:

  • Επάνω περίβλημα
  • Στέλεχος
  • Ανοιξη
  • Κάτω στέγαση
Το εσωτερικό ενός διακόπτη. | Πηγή: Daniel Beardsmore, μέσω Wikimedia Commons

Οι διακόπτες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο εργαλείο που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ή μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή για να τραβήξετε προς τα κάτω τις πλευρικές γλωττίδες για να χαλαρώσετε το επάνω και το κάτω περίβλημα. Λάβετε υπόψη ότι διαφορετικοί διακόπτες έχουν διαφορετικούς αριθμούς και τοποθετήσεις καρτελών, οπότε προσέξτε να μην σπάσετε τίποτα.

Ανάγνωση:  Το επερχόμενο τσιπ Snapdragon 8cx Gen 4 της Qualcomm εντοπίστηκε στο Geekbench με CPU 12 πυρήνων

Λίπανση των εσωτερικών

Μόλις μπείτε στο διακόπτη, πάρτε μια μικρή ποσότητα λιπαντικού στη βούρτσα και εφαρμόστε την στο πάνω και κάτω περίβλημα. Δώστε προσοχή στην εφαρμογή λιπαντικού στο δάπεδο, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό του κυλίνδρου και στο σημείο που οι ράγες χτυπούν στο στέλεχος όταν πρόκειται για το κάτω περίβλημα. Για το πάνω περίβλημα, πρέπει να εφαρμόσετε λιπαντικό στο σημείο που τρίβονται οι ράγες του στελέχους.

Στα στελέχη, εφαρμόστε λιπαντικό στην περιοχή επαφής του ελατηρίου, στις ράγες και εάν εργάζεστε σε γραμμικούς διακόπτες, στα πόδια επίσης. Όσο για το ελατήριο, μπορείτε είτε να το λιώσετε στο σύνολό του χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ή να τα μαζέψετε όλα και να τα ρίξετε σε μια σακούλα λιπαντικού.

Συνδυάζοντας τα πάντα

Μόλις ολοκληρώσετε τη λίπανση των πάντων, το τελικό βήμα είναι μάλλον εύκολο. Απλώς πρέπει να αναδιατάξετε τον διακόπτη και να τον πιέσετε προς τα κάτω στο επάνω και στο κάτω περίβλημα για να τον κλείσετε εντελώς. Μόλις ολοκληρώσετε τη συναρμολόγηση των διακοπτών σας, τοποθετήστε τους ξανά στο πληκτρολόγιο ή παλιώστε τους προσεκτικά εάν δεν έχετε πληκτρολόγιο με δυνατότητα εναλλαγής

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε όλα τα πλήκτρα μόλις συνδυάσετε τα πάντα.

Όπως μπορείτε πιθανώς να καταλάβετε, οι διακόπτες λίπανσης είναι πολλή δουλειά, ακόμα κι αν έχετε ένα πληκτρολόγιο με δυνατότητα εναλλαγής. Ωστόσο, ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα που αναζητάτε, μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Ανάγνωση:  Γιατί είναι σημαντικό να ελέγξετε ένα DODGE VIN

Ωστόσο, δεν απαιτούν όλοι οι διακόπτες λίπανση, οπότε δώστε προσοχή στο είδος, τη μάρκα και το μοντέλο του διακόπτη που έχετε στο πληκτρολόγιό σας πριν προχωρήσετε σε όλη αυτή τη δουλειά.

Διαβάστε επίσης: Διάταξη πληκτρολογίου ANSI έναντι ISO: 5 διαφορές πλήκτρων