Οι φορητές συσκευές μας εκτελούν πλέον πολλές λειτουργίες αυτόματα, σε σημείο να μας αφήνουν μπερδεμένους όταν πρέπει να επέμβουμε χειροκίνητα για να λύσουμε κάποιο πρόβλημα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ανάγκη για μοιραστείτε τον κωδικό πρόσβασής σας με κάποιον Wi-Fi, που είναι ήδη αποθηκευμένο στις συσκευές μας, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε αυτό αυτόματα.
Εάν θέλετε να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi από τη συσκευή με την οποία είστε συνδεδεμένοι (μέσω καλωδιακής ή ασύρματης σύνδεσης), ακολουθήστε τα απλά βήματα που θα βρείτε στις επόμενες παραγράφους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η ανάκτηση κωδικών πρόσβασης Wi-Fi που ανήκουν σε τρίτους και χωρίς εξουσιοδότηση συνιστά έγκλημα. Ο παρακάτω οδηγός είναι μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς και χρησιμοποιείται για την εύρεση του κωδικού πρόσβασης WiFi ενός ιδιωτικού και ιδιόκτητου δικτύου. Επομένως, δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών σε αυτόν τον οδηγό.
Για να μην ξεχάσετε ποτέ ξανά έναν κωδικό πρόσβασης, η απόλυτη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που θα θυμάται τον κωδικό πρόσβασης για εμάς.
Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi στον υπολογιστή
Η απλούστερη λειτουργία: η ιδέα είναι να δείτε τον κωδικό πρόσβασης σε καθαρό κείμενο από τον υπολογιστή από τον οποίο χειρίζεστε. Εάν ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής σας, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε απευθείας Windows ή macOS για να δείτε τον κωδικό πρόσβασης του ασύρματου δικτύου που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή και στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.
Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi με τα Windows
Για να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης στα Windows διακρίνουμε τα δύο πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα.
Για Windows 11ετοιμάσαμε ένα συγκεκριμένο και αναλυτικό άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi στα Windows 11.
Για Windows 10, σε ορισμένες διαμορφώσεις, μπορείτε να δείτε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi σε καθαρό κείμενο με μια κάπως περίπλοκη αλλά όχι περίπλοκη διαδικασία. προφανώς μπορείτε να δοκιμάσετε μόνο εάν είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο με την ίδια συσκευή (PC, laptop ή Microsoft Surface).
- Πρώτα, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο γρανάζι στα αριστερά στο μενού Έναρξη και κάντε κλικ στο “Δίκτυο και διαδίκτυο“;
- στη σελίδα που ανοίγει αναζήτηση για “δίκτυο και κέντρο κοινής χρήσης“. Κάνοντας κλικ σε αυτό θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο στο οποίο θα δείτε, μεταξύ άλλων, το δίκτυο Wi-Fi στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.
- κάντε κλικ στο εικονίδιο WiFi στο οποίο είστε συνδεδεμένοι.
- στο παράθυρο που εμφανίζεται, κάντε κλικ στο “Ασύρματες ιδιότητες“;
- θα ανοίξει ένα άλλο παράθυρο με μια καρτέλα που ονομάζεται “Ασφάλεια“, όπου θα βρείτε τον κωδικό πρόσβασης Wi-Fi: για να τον δείτε, απλώς επιλέξτε την επιλογή “”.Εμφάνιση χαρακτήρων” (το οποίο απαιτεί δικαιώματα διαχειριστή).
Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi με το macOS
Σε υπολογιστές Apple με macOS μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απευθείας το τερματικό.
Ανοίξτε την εφαρμογή Τερματικό και γράψε την παρακάτω γραμμή:
ασφάλεια find-generic-password -ga “όνομα δικτύου σε εισαγωγικά” | grep “password:”
αφήνοντας το όνομα του δικτύου Wi-Fi και τη λέξη « σε εισαγωγικάΚωδικός πρόσβασης:“. Ωστόσο, αυτή η εντολή δεν λειτουργεί σε όλες τις διαμορφώσεις.
Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή “Πρόσβαση σε μπρελόκ“υπάρχει στον φάκελο”Βοηθητικά προγράμματα” και μεταβείτε στην καρτέλα “Σύστημα“, εκεί θα βρείτε μια λίστα στην οποία θα εμφανίζεται και το όνομα του δικτύου και για να το δείτε θα πρέπει να εξουσιοδοτήσετε την πρόσβαση στα δεδομένα ως διαχειριστής.
Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi με smartphone Android
Για βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi αποθηκευμένο σε smartphone με λειτουργικό σύστημα Android, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ένα πολύ απλό κόλπο μέσω της λειτουργίας κοινής χρήσης κωδικού πρόσβασης wifi, το οποίο δημιουργεί ένα Κωδικός QR. Σαρώνοντας τον κωδικό QR με μια εφαρμογή, μεταξύ των πολλών στο Play Store, μπορούμε να αποκτήσουμε τον κωδικό πρόσβασης σε καθαρό κείμενο. Τώρα ας δούμε πώς να τα κάνουμε όλα αυτά.
- Πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις” του smartphone, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που συνήθως αντιπροσωπεύεται από ένα γρανάζι.
- Εδώ κάνουμε κλικ στο Wi-Fi και μετά κάνουμε κλικ στο όνομα του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένο το smartphone.
- Σε αυτή την οθόνη θα δούμε τον κωδικό QR που περιέχει τα δεδομένα του δικτύου WiFi μας συμπεριλαμβανομένου του κωδικού πρόσβασης.
Σε αυτό το σημείο, έχουμε δύο λύσεις:
- Κάνοντας λήψη της εφαρμογής “Αναγνώστης και σαρωτής κώδικα QR” σε άλλο smartphone, μπορούμε να σαρώσουμε τον κωδικό QR στο smartphone μας ή
- Τραβώντας ένα στιγμιότυπο οθόνης της οθόνης με τον κωδικό QR και κατεβάζοντας την ίδια εφαρμογή όπως στο σημείο 1, αλλά αυτή τη φορά στο smartphone μας, μπορούμε να ανοίξουμε το στιγμιότυπο οθόνης που μόλις τραβήξαμε και να αποκτήσουμε τον κωδικό πρόσβασης Wifi.
Σε λίγα δευτερόλεπτα είναι εκεί πώς να μάθετε τον κωδικό πρόσβασης wifi μη κρυπτογραφημένο εξαιρετικά εύκολα από συσκευές Android.
Πώς να βρείτε τον κωδικό πρόσβασης WiFi από το δρομολογητή
ο δρομολογητή ή πύλη είναι η συσκευή που διαχειρίζεται και δρομολογεί το σήμα μεταξύ σας σταθερές συσκευές (δηλαδή συνδέεται με καλώδιο) e ασύρματος ή κινητό (δηλαδή συνδεδεμένο μέσω Wi-Fi).
Για να δείτε ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης WiFi που έχει οριστεί σε αυτό είναι απαραίτητο εισάγετε τη διεπαφή του δρομολογητή (η διεπαφή δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα είδος μίνι ιστότοπου προσβάσιμο μέσω του προγράμματος περιήγησής σας). Δεν έχει σημασία αν είστε συνδεδεμένοι μέσω καλωδίου ή WiFi στο ρούτερ, η διαδικασία είναι πάντα η ίδια.
Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησής σας και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- πληκτρολογήστε 192.168.1.1 στη γραμμή διευθύνσεων και κάντε κλικ στο enter στο πληκτρολόγιό σας. Εάν δεν ανοίξει μια οθόνη παρόμοια με αυτήν της παρακάτω εικόνας (στο παράδειγμα υπάρχει μια οθόνη που σχετίζεται με το δρομολογητή Vodafone, αλλά αν έχετε Tim ή άλλο χειριστή θα εμφανιστεί αυτός για τον χειριστή σας), δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε 192.168.0.1 και κάντε κλικ στην αποστολή. Θα ανοίξει μια οθόνη στην οποία θα πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσης και τον κωδικό πρόσβασης του δρομολογητή, δεδομένα που βρίσκονται συχνά κολλημένα σε ένα αυτοκόλλητο κάτω ή πίσω από το δρομολογητή. Εάν δεν βρείτε κανένα κολλητικό ολίσθημα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο κωδικός πρόσβασης είναι null, δηλαδή απλώς πατήστε enter στο σχετικό πλαίσιο για πρόσβαση, ενώ σε άλλες χρησιμοποιείται η σύμβαση χρήσης του ονόματος χρήστη”διαχειριστής“και ως κωδικός πρόσβασης”διαχειριστής», όλα χωρίς εισαγωγικά.
- Στην οθόνη που ανοίγει, επιλέξτε το στοιχείο “Wifi“και αντιστοιχεί σε “Κωδικός πρόσβασης WiFi“, επιλέξτε το πλαίσιο”δείχνουν χαρακτήρες” για να δείτε τον κωδικό πρόσβασης σε καθαρό κείμενο:
Λάβετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή
Εάν η IP πρόσβασης στο δρομολογητή δεν αντιστοιχεί ούτε στο 192.168.1.1 ούτε στο 192.168.0.1, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να το μάθετε, χρησιμοποιώντας μια συσκευή που είναι ήδη συνδεδεμένη στο δίκτυο μέσω του δρομολογητή.
iOS (iPhone και iPad)
Στο iOS απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Wi-Fi και πατήστε το μικρό “i” (που σημαίνει “πληροφορίες“) δίπλα στο όνομα του δικτύου Wi-Fi στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μια καρτέλα όπου, εμφανιζόμενη καθαρά, θα βρείτε τόσο τη διεύθυνση IP της συσκευής σας όσο και αυτή του δρομολογητή.
Android
Στις περισσότερες διανομές Android, η διεύθυνση του δρομολογητή λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο: απλώς μεταβείτε στο “Ρυθμίσεις”>”Wifi” και πατήστε το όνομα του δικτύου στο οποίο είστε συνδεδεμένοι. Δεδομένης της πολύ μεγάλης μεταβλητότητας των διανομών, ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι αυτές οι πληροφορίες λείπουν και αντ’ αυτού βρίσκονται στο “Ρυθμίσεις”>”Σχετικά με το τηλέφωνό σας”>”κατάσταση“.
Windows 10 / Windows 11
Στα Windows (όλες οι εκδόσεις που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή) για να μάθετε την IP του δρομολογητή, πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση στη Γραμμή εντολών, η οποία στα Windows 10 βρίσκεται στο μενού Έναρξη κάτω από την επικεφαλίδα “Σύστημα Windows“. Μόλις ανοίξει το παράθυρο, πληκτρολογήστε την εντολή “ipconfig” (χωρίς εισαγωγικά) και πατήστε enter: θα δείτε μια σειρά δεδομένων να εμφανίζονται, συμπεριλαμβανομένων, κάτω από “Προεπιλεγμένη πύλη” τη διεύθυνση IP του δρομολογητή.
Linux
Στο Linux υπήρχε, στο παρελθόν, μια εντολή που ονομάζεται “ifconfig“, που έμοιαζε πολύ με”ipconfig” στα Windows, αλλά σήμερα συνήθως δεν είναι πλέον εγκατεστημένο (μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε να το εγκαταστήσετε πληκτρολογώντας το και ακολουθώντας τις οδηγίες). Για να δείτε τη διεύθυνση του δρομολογητή, θα πρέπει επομένως να αποκτήσετε πρόσβαση στο Terminal (το οποίο θα βρείτε μεταξύ των εφαρμογών, ανάλογα με τη διανομή σας) και να πληκτρολογήσετε, χωρίς εισαγωγικά, την εντολή “ip διαδρομή | grep προεπιλογή” και μετά πατήστε enter. Οι πληροφορίες που αναζητούμε θα προκύψουν.
macOS
Στο macOS η διαδικασία είναι πολύ παρόμοια με αυτή του Linux: αποκτήστε πρόσβαση στο τερματικό (το οποίο βρίσκετε στα Utilities στο φάκελο Applications) και πληκτρολογήστε χωρίς εισαγωγικά “netstat -nr | grep default”, στη συνέχεια πατώντας enter.
Μια άλλη εναλλακτική μέθοδος
Εάν δεν έχετε αναγνωρίσει τη διεύθυνση του δρομολογητή με τη συσκευή σας, αλλά τουλάχιστον έχετε τη διεύθυνση της συσκευής σας, θεωρήστε ότι η τελευταία θα είναι συνήθως ένας προοδευτικός αριθμός που δημιουργείται ξεκινώντας από αυτόν του δρομολογητή (εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις).
Επομένως, εάν η διεύθυνσή σας είναι, για παράδειγμα, 192.168.0.2, ο δρομολογητής πιθανότατα θα είναι 192.168.0.1. Εναλλακτικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή για τον έλεγχο του τοπικού δικτύου στη συσκευή σας (υπάρχουν πολλές, ειδικά όπως π.χ. Εργαλεία Fing Networks για Android ή Fing για iOS), τα οποία καταφέρνουν να ανακατασκευάσουν τη δομή επιστρέφοντας τη διεύθυνση του δρομολογητή.
Διακόπτες, σημεία πρόσβασης και επαναλήπτες
Εάν το σπίτι σας είναι πολύ μεγάλο ή έχει πολύ χοντρούς τοίχους που εμποδίζουν τη μετάδοση ραδιοκυμάτων, ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί επαναλήπτες ή διακόπτες δικτύου, οι οποίοι βοηθούν την κεραία του δρομολογητή να ενισχύσει το σήμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η λειτουργία μπορεί να εκτελεστεί από a Σημεία πρόσβασης, που είναι, με λίγα λόγια, ένα είδος δεύτερου δρομολογητή, που συλλαμβάνει το σήμα από το οικιακό δίκτυο (συνήθως μέσω καλωδίου) και το αναμεταδίδει σε άλλες συσκευές Wi-Fi ή ενσύρματες συσκευές, δημιουργώντας ένα πραγματικό υποδίκτυο: αυτό σημαίνει ότι εάν συνδεθήκατε σε ένα Access Point, θα λειτουργήσει ως φίλτρο μεταξύ εσάς και του δρομολογητή, εκχωρώντας σας κατά καιρούς μια διεύθυνση IP (σε σχέση με το υποδίκτυο) ακριβώς όπως θα έκανε ο δρομολογητής. Εάν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, θα μπορείτε να εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές που σας έχω ήδη δώσει με τον ίδιο τρόπο, εφαρμόζοντάς τις όμως στο Access Point στο οποίο θα συνδεθείτε.