Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Ποιος ανακάλυψε το email και την όλη συζήτηση γύρω από αυτό

Το email έχει διανύσει πολύ δρόμο από την έναρξή του. Σήμερα, χρησιμοποιείται για τα πάντα, από την προσωπική επικοινωνία μέχρι τη διεξαγωγή επιχειρηματικών συναλλαγών. Ο αριθμός των χρηστών email ξεπερνά τα 4,1 δισεκατομμύρια, που είναι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ένα μέρος της σύγχρονης επικοινωνίας που είναι τόσο ριζωμένο στην καθημερινότητά μας που σπάνια σταματάμε να σκεφτόμαστε ποιος επινόησε το email. Αλλά αλήθεια, ποιος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν την τεχνολογία που άλλαξε τη ζωή;

Ποιος επινόησε το email;

Ο Raymond Tomlinson είναι ένα όνομα που μπορεί να μην γνωρίζετε, αν και αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του παραδοσιακού email. Ωστόσο, ο Δρ Shiva Ayyadurai έχει επίσης διεκδικήσει την ιδιοκτησία της ιδέας. Ποιος λοιπόν λέει την αλήθεια; Και το πιο σημαντικό, πότε εφευρέθηκε το email;

Ιστορία του Raymond Tomlinson

Γεννημένος το 1941 στη Νέα Υόρκη, ο Raymond Tomlinson αποφοίτησε από το MIT το 1965 ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Στη συνέχεια εργάστηκε για το πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ή για το Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET), το οποίο ήταν ο πρόδρομος του Διαδικτύου. Το ARPANET ήταν στην πραγματικότητα ένα δίκτυο που επέτρεπε σε διαφορετικούς υπολογιστές να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ενώ εργαζόταν στο ARPANET, προχώρησε στην εύρεση ενός τρόπου για τους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα μεταξύ υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο. Έτσι σκέφτηκε την ιδέα ενός συστήματος που επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα ο ένας στον άλλο χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις του υπολογιστή τους. Αυτό σήμαινε ένα σημαντικό διάλειμμα στην αποστολή μηνυμάτων μέσω ταχυδρομείου. Η εφεύρεση του Tomlinson για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εισήχθη το 1971 και γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα. Πολλοί αναρωτιούνται ποια χρονιά εφευρέθηκε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλαδή το 1971. Ή τουλάχιστον αυτή ήταν η χρονιά που μια έκδοση του συστήματος email ήρθε στη ζωή.

Ένα χρόνο αργότερα, ο εφευρέτης του e-mail κατοχύρωσε το «@» ως εμπορικό σήμα για τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κάτι που ίσως είναι και η μεγαλύτερη συνεισφορά του. Αυτό το σύμβολο χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο για να υποδηλώσει μια διεύθυνση email. Έτσι από πολλές απόψεις είναι το άτομο που δημιούργησε το email. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το σύστημα email του Tomlinson είχε γίνει το de facto πρότυπο για την επικοινωνία μέσω email. Το 1982, άφησε το MIT για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Raytheon Communications. Το 2011, κατετάγη τέταρτος στη λίστα MIT150 Top 150 Innovators, και το 2012 εισήχθη στο Internet Hall of Fame.

Παρά την επιτυχία του, ο Tomlinson παρέμεινε σχετικά άγνωστος. Δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη και έχει αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Παρόλα αυτά, η επιρροή του στον κόσμο της επικοινωνίας είναι αναμφισβήτητη.

Η πιο συναρπαστική πτυχή της ιστορίας του Tomlinson, ωστόσο, είναι ότι κανείς στο ARPANET δεν κάλεσε το σύστημά του e-mail. Η λέξη “e-mail” εφευρέθηκε λίγα χρόνια αργότερα, όταν ένας νεαρός φοιτητής μπήκε στην εικόνα, κάνοντας το ερώτημα ποιος ανακάλυψε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολύ πιο περίπλοκο.

Ανάγνωση:  Μη ιδιόκτητα συστήματα λογισμικού: Ποιο λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι καλύτερο για την επιχείρησή σας;

Η ιστορία του Δρ Shiva Ayyadurai

Ο Shiva Ayyadurai γεννήθηκε στη Βομβάη της Ινδίας το 1963. Όταν ήταν 7 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρακολούθησε δημόσια σχολεία στο Νιου Τζέρσεϋ και τελικά σπούδασε προγραμματισμό υπολογιστών στο MIT. Ο Ayyadurai ξεκίνησε την καριέρα του ως θερινός ασκούμενος στα Bell Laboratories το 1978. Ήταν μόλις 14 ετών και ακόμα στο γυμνάσιο εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, εδώ ξεκινά η ιστορία του.

Ως ασκούμενος, ο Ayyadurai είχε την ιδέα ενός συστήματος που θα επέτρεπε στους ανθρώπους να στέλνουν μηνύματα μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών στο ίδιο δίκτυο. Το σύστημα βασίστηκε στην έννοια της αλληλογραφίας μεταξύ γραφείων, η οποία χρησιμοποιήθηκε εδώ και χρόνια. Ακούγεται γνωστό? Η διαφορά, ωστόσο, ήταν ότι ο Ayyadurai κατάφερε να αναπαράγει όλα τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού, ενδο-οργανωτικού συστήματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έντυπη μορφή, συμπεριλαμβανομένων των κρυφών κοινών, κοινών στοιχείων, από πεδίο σε πεδίο. Επιπλέον, το σύστημα του Ayyadurai ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε τον όρο «EMAIL», που σημαίνει «e-mail», που σημαίνει ότι ενώ ο τίτλος του ως εφευρέτης του email μπορεί να αμφισβητηθεί, ο ρόλος του στην ονομασία του email είναι αδιαμφισβήτητος.

Ο Ayyadurai συνέχισε να εργάζεται στο σύστημά του καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου του στο MIT. Δημιούργησε μάλιστα ένα εγχειρίδιο χρήσης και το υπέβαλε στη διοίκηση του σχολείου για έγκριση. Και το 1982 κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα για το «EMAIL», όταν η λέξη άρχισε να χρησιμοποιείται επίσημα και από αυτή την άποψη είναι και ο δημιουργός του email. Αλλά ο Ayyadurai δεν σταμάτησε εκεί, στη συνέχεια ανέπτυξε λογισμικό που επιτρέπει στους ανθρώπους να στέλνουν και να λαμβάνουν email στους προσωπικούς τους υπολογιστές. Και τέλος, το σύστημα email του δεν ήταν μόνο λειτουργικό, αλλά και φιλικό προς τον χρήστη. Αυτό το ξεχώρισε από το Tomlinson, το οποίο σε εκείνη την ηλικία απαιτούσε από τους χρήστες να έχουν βαθιά γνώση του προγραμματισμού υπολογιστών για να τον χρησιμοποιήσουν.

Ανάγνωση:  Πώς να δείτε όλα τα σχόλιά σας στο YouTube

Ο Ayyadurai συνεχίζει να εργάζεται για νέες εφευρέσεις και καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών. Έχει περισσότερες από δώδεκα πατέντες στην περιοχή και το έργο του έχει βραβευτεί με πολλά βραβεία και αναγνωρίσεις.

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών και το 2016 εισήχθη στο Consumer Electronics Hall of Fame.

Μια συζήτηση για το ποιος εφηύρε το email

Ποιος λοιπόν εφηύρε πραγματικά το email; Όπως μπορείτε να δείτε, το θέμα του ποιος πιστώνεται με την εφεύρεση του email είναι πολύπλοκο. Ενώ ο Tomlinson είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει διευθύνσεις υπολογιστή για την αποστολή μηνυμάτων, ο Ayyadurai ήταν το πρώτο άτομο που ανέπτυξε ένα σύστημα που πραγματικά λειτουργούσε και ήταν διαθέσιμο στους χρήστες. Επίσης, ήταν αυτός που κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα «EMAIL».

Ωστόσο, η άλλη πλευρά θα υποστήριζε ότι το σύστημα του Tomlinson ήταν σε λειτουργία πολύ πριν από το σύστημα του Ayyadurai και χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρώπους της ARPANET. Ο Tomlinson πιστώνεται επίσης με την επινόηση του συμβόλου “@”, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο για να υποδηλώσει μια διεύθυνση email. Και υπάρχουν φωτογραφίες που το αποδεικνύουν!

Τελικές σκέψεις

Το ερώτημα ποιος εφηύρε το email είναι ακόμα θέμα συζήτησης και θα είναι για τα επόμενα χρόνια. Γεγονός είναι ότι τόσο ο Tomlinson όσο και ο Ayyadurai έχουν έγκυρα επιχειρήματα και αξίζουν τα εύσημα για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας που αλλάζει τη ζωή. Και κατά κάποιο τρόπο, το κατάφεραν και οι δύο συνδέοντας διαφορετικές προσωπικότητες. Τελικά, η ιστορία θα κρίνει ποιος έχει δίκιο. Εν τω μεταξύ, εμείς οι απλοί άνθρωποι συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τα πολλά δώρα που φέρνει ειδικά στους ειδικούς του μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς επωφελούνται από αυτό σε καθημερινή βάση.