Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Ποια συνημμένα email είναι γενικά ασφαλή για άνοιγμα;

Το Διαδίκτυο μπορεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας, αλλά έχει και μια σκοτεινή πλευρά. Και τα συνημμένα email είναι πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες απειλές, επειδή πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν αυτόματα ως ασφαλή στο άνοιγμα. Ωστόσο, σε περισσότερο από το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων, τα email είναι ο πιο βολικός τρόπος για το κακόβουλο λογισμικό να φτάσει στο στόχο του. Επομένως, το άνοιγμα σχεδόν οποιουδήποτε προσαρτήματος αποτελεί κίνδυνο. Λοιπόν, πώς ξέρετε ποια συνημμένα email είναι γενικά ασφαλή για άνοιγμα και ποια πρέπει να αποφύγετε με κάθε κόστος; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.

Ποιος τύπος αρχείου είναι ο μόνος που ανοίγει με ασφάλεια;

Υπάρχει μόνο ένας τύπος αρχείου που γενικά θεωρείται ασφαλής για άνοιγμα και αυτός είναι το αρχείο .txt. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αρχεία .txt μπορούν να περιέχουν μόνο κείμενο και δεν μπορούν να εκτελέσουν κανέναν κώδικα. Επομένως, το αρχείο .txt δεν μπορεί να περιέχει ιούς ή κακόβουλο λογισμικό.

Ωστόσο, ένα αρχείο όπως το “myfile.txt.exe” με διπλή επέκταση μπορεί να φαίνεται σαν ένα αβλαβές αρχείο, αλλά το .exe σημαίνει ότι είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο. Αυτός ο τύπος αρχείου περιέχει κώδικα που, όταν ανοίγει, εκτελείται. Στην πραγματικότητα, η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα ποιος τύπος αρχείου είναι ασφαλές να ανοίξει δεν θα ήταν καμία. Πάντα να ελέγχετε και να ελέγχετε πριν από το άνοιγμα.

Ποια άλλα συνημμένα email θεωρείται ασφαλές για άνοιγμα;

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ προσκόλληση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Ο λόγος για αυτό είναι ότι όταν ανοίγετε ένα συνημμένο, ουσιαστικά δίνετε άδεια σε αυτό που υπάρχει μέσα να εκτελείται στον υπολογιστή σας. Και είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίγετε συνημμένα email εκτός εάν είστε απολύτως σίγουροι για την προέλευσή τους. Εάν όχι, μην ανοίξετε το συνημμένο, απλώς διαγράψτε το.

Με όλα αυτά να μην υπάρχουν, εδώ είναι μερικοί άλλοι τύποι συνημμένων που ανοίγουν με ασφάλεια:

  • Αρχεία του Microsoft Office όπως Word (.doc), Excel (.xls) και PowerPoint (.ppt)
  • αρχεία PDF
  • Εικόνες (jpeg, gif, png)
  • Αρχεία ήχου (mp3, wav, wma)
  • Αρχεία βίντεο (avi, mp4, mpeg)

Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που αυτά τα συνημμένα είναι γενικά ασφαλή στο άνοιγμα, είναι ακόμα πιθανό να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Για παράδειγμα, ένας κακόβουλος ηθοποιός μπορεί να ενσωματώσει κακόβουλο λογισμικό σε ένα αρχείο εικόνας και στη συνέχεια να το στείλει ως συνημμένο μέσω e-mail. Έτσι, ακόμα κι αν το αρχείο φαίνεται ασφαλές για άνοιγμα, είναι πάντα καλύτερο να το σαρώσετε πρώτα με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι συνημμένων email που πρέπει να αποφεύγετε;

Θα πρέπει να αποφεύγετε όλους τους τύπους συνημμένων email που είναι εκτελέσιμα. Αυτό αναφέρεται σε οποιοδήποτε αρχείο με επέκταση .exe, .bat ή .vbs. Αυτοί οι τύποι αρχείων μπορούν εύκολα να περιέχουν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό και να εκτελεστούν αμέσως μόλις τα ανοίξετε.

Ανάγνωση:  Βελτιστοποιήστε τις ροές εργασίας & Μειώστε τα σφάλματα με τη Διαχείριση προδιαγραφών προϊόντος

Επιπλέον, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με οποιοδήποτε συνημμένο email που περιέχει αρχείο .zip. Αν και αυτά τα αρχεία δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνα, συχνά μπορεί να περιέχουν κακόβουλα αρχεία. Επομένως, εάν δεν περιμένετε το αρχείο .zip, είναι καλύτερο να το διαγράψετε.

Μετά από αυτό, το άνοιγμα του συνημμένου ηλεκτρονικού “ψαρέματος” δίνει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία, όπως τα τραπεζικά στοιχεία, τους κωδικούς πρόσβασης και τις διευθύνσεις σας. Επομένως, αν λάβετε ένα ύποπτο email, ακόμα κι αν είναι από κάποιον γνωστό σας, μην ανοίξετε το συνημμένο.

Τέλος, θα πρέπει να αποφύγετε κάθε τύπο συνημμένου email που απαιτεί την ενεργοποίηση των μακροεντολών. Αυτοί οι τύποι αρχείων χρησιμοποιούνται συχνά από εισβολείς για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.

Περισσότερες πληροφορίες: Στατιστικά στοιχεία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Πώς να ελέγξετε ένα συνημμένο email για ιούς;

Τα αρχεία που επισυνάπτονται στο email μπορεί να περιέχουν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό, επομένως είναι καλύτερη πρακτική να σαρώσετε το email πριν το ανοίξετε. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τρόποι για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ανίχνευσης ιών. Αυτά τα προγράμματα σαρώνουν το συνημμένο για κακόβουλο κώδικα και τον αφαιρούν εάν είναι απαραίτητο.

Ανάγνωση:  Γκουρού γραμματικής: Τι είναι ένα επίρρημα;

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε για ιούς email είναι να ανοίξετε συνημμένα με το Google Drive ή το Microsoft Office 365. Αυτές οι υπηρεσίες σαρώνουν αυτόματα τα συνημμένα για ιούς πριν τα ανοίξουν και μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε την ασφάλεια ενός αρχείου.

Μπορείτε να κολλήσετε έναν ιό από το άνοιγμα ενός email;

Ναι, μπορείτε να κολλήσετε έναν ιό ανοίγοντας ένα email. Κυριολεκτικά όλοι οι τύποι συνημμένων αρχείων μπορεί να περιέχουν ιούς ή κακόβουλο λογισμικό. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να μεταμφιεστεί ως αρχείο εικόνας, εγγράφου ή ήχου ή βίντεο που, όταν ανοίξει, δημιουργεί μια πύλη για την είσοδο του κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, ένα αρχείο htm σε ένα email μπορεί να περιέχει γλώσσες δέσμης ενεργειών που συνδέονται με άλλα αρχεία ή ιστότοπους που έχουν δημιουργηθεί για τη μετάδοση του ιού. Η μόλυνση από τον ιό του αρχείου htm μπορεί επίσης να συμβεί όταν ανοίγετε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Οι δούρειοι ίπποι ή τα σκουλήκια, από την άλλη πλευρά, είναι αβλαβή μέχρι να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή ένα συνημμένο στο email. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, το απλό άνοιγμα του email δεν μολύνεται, αλλά κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο ή συνημμένο που συνοδεύει.

Ανάγνωση:  Ο καλύτερος εξομοιωτής για το PlayStation 1

Μπορείτε να λάβετε κακόβουλο λογισμικό από το άνοιγμα ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει επισημανθεί ως ανεπιθύμητο;

Ναι, μπορείτε να λάβετε κακόβουλο λογισμικό ανοίγοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει επισημανθεί ως ανεπιθύμητο. Ενώ τα περισσότερα ανεπιθύμητα μηνύματα δεν περιέχουν κακόβουλο λογισμικό, ορισμένα περιέχουν. Αν λοιπόν λάβετε ένα email από άγνωστο αποστολέα με συνημμένο, ακολουθήστε τον χρυσό κανόνα και διαγράψτε το. Ωστόσο, εάν διευθύνετε μια επιχείρηση και τα προβλήματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας βρίσκονται στην καθημερινή σας λίστα υποχρεώσεων, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να απευθυνθείτε σε μία από τις καλύτερες εταιρείες φιλτραρίσματος ανεπιθύμητων μηνυμάτων για να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Τελευταίες λέξεις

Να το έχετε – ένας γρήγορος οδηγός για τον οποίο τα συνημμένα email είναι γενικά ασφαλή για άνοιγμα. Να θυμάστε ότι ενώ ορισμένα συνημμένα είναι πιο ασφαλή από άλλα, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί πριν ανοίξετε οποιοδήποτε αρχείο. Εάν δεν είστε βέβαιοι για την ασφάλεια ενός email, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να το διαγράψετε. Μείνετε ασφαλείς εκεί έξω!