Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Ορισμός τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού, Λειτουργία & Ρόλος στην Ασφάλεια

 Ορισμός τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού, Λειτουργία &  Ρόλος στην Ασφάλεια

ΕΝΑ τείχος προστασίας εφαρμογών web (WAF) υπερασπίζεται τις διαδικτυακές εφαρμογές από ευπάθειες επιπέδου εφαρμογών, όπως δέσμες ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών (XSS), ένεση SQL και δηλητηρίαση cookie. Οι επιθέσεις εφαρμογών είναι η κορυφαία πηγή παραβιάσεων, καθώς παρέχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα σας. Με το σωστό τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού στη θέση του, μπορείτε να αποτρέψετε πολλές επιθέσεις από τη διείσδυση αυτών των δεδομένων, θέτοντας σε κίνδυνο τα συστήματά σας.

Τι κάνει ένα Τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF);

Όταν ένα τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού εγκαθίσταται μπροστά από μια εφαρμογή Ιστού, δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ της εφαρμογής Ιστού και του Διαδικτύου, παρακολουθώντας όλη την επικοινωνία μεταξύ της εφαρμογής και του τελικού χρήστη (ή των τελικών χρηστών). Το WAF προστατεύει τις εφαρμογές ιστού φιλτράροντας, παρακολουθώντας και αποκλείοντας κάθε κακόβουλη επισκεψιμότητα HTTP/S που ταξιδεύει στην εφαρμογή Ιστού και αποτρέποντας τυχόν μη εξουσιοδοτημένα δεδομένα να φύγουν από την εφαρμογή, τηρώντας πολιτικές που βοηθούν στον προσδιορισμό της επισκεψιμότητας που είναι κακόβουλη και ποια είναι ασφαλής. Με τον ίδιο τρόπο που ένας διακομιστής μεσολάβησης λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την προστασία της ταυτότητας ενός πελάτη, ένα τείχος προστασίας εφαρμογής web λειτουργεί προς την άλλη κατεύθυνση σε μια τυπική ανάπτυξη, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος για την προστασία του διακομιστή εφαρμογών Ιστού από έναν δυνητικά επικίνδυνο πελάτη.

Ποιος είναι ο ρόλος της ασφάλειας του τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού;

Τα WAF είναι κρίσιμα για έναν αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο, όπως οι προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, οι πάροχοι μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η ψηφιακή τραπεζική. Ένα WAF μπορεί να σας βοηθήσει να προστατεύσετε ευαίσθητα δεδομένα, όπως στοιχεία πελάτη και πληροφορίες πιστωτικών καρτών, και να αποτρέψετε τη διαρροή δεδομένων.

Ανάγνωση:  Τι ακριβώς είναι το VMware vSan; Οφέλη & Χαρακτηριστικά του vSan

Τα περισσότερα ευαίσθητα δεδομένα αποθηκεύονται συχνά σε μια βάση δεδομένων υποστήριξης προσβάσιμη μέσω εφαρμογών ιστού. Οι κινητές εφαρμογές και οι συσκευές IoT χρησιμοποιούνται γρήγορα από τις επιχειρήσεις για τη διευκόλυνση των εμπορικών αλληλεπιδράσεων, με πολλές διαδικτυακές συναλλαγές να πραγματοποιούνται στο επίπεδο εφαρμογής. Οι εισβολείς συχνά στοχεύουν προγράμματα για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Η χρήση ενός τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού μπορεί να σας βοηθήσει στην εκπλήρωση προτύπων συμμόρφωσης όπως το PCI DSS (το Πρότυπο Ασφάλειας Δεδομένων Βιομηχανίας Κάρτας Πληρωμής), το οποίο ισχύει για κάθε εταιρεία που χειρίζεται δεδομένα κατόχου κάρτας και απαιτεί την εφαρμογή τείχους προστασίας. Ως αποτέλεσμα, ένα WAF είναι αναπόσπαστο στοιχείο του παραδείγματος ασφάλειας κάθε οργανισμού.

Ένα WAF είναι απαραίτητο, αλλά συνιστάται να το συνδυάσετε με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπως συστήματα ανίχνευσης εισβολής (IDS), συστήματα πρόληψης εισβολής (IPS) και παραδοσιακά τείχη προστασίας για τη δημιουργία ενός παραδείγματος ασφάλειας σε βάθος άμυνας.

Τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού και επιλογές ανάπτυξης

Ένα WAF μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικά, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα WAF ταξινομούνται σε τρεις τύπους:

Στις περισσότερες περιπτώσεις, α WAF που βασίζεται σε δίκτυο βασίζεται σε υλικό. Επειδή αναπτύσσεται τοπικά, μειώνει την καθυστέρηση. Ωστόσο, απαιτεί αποθήκευση και συντήρηση φυσικού εξοπλισμού.

ΕΝΑ WAF που βασίζεται σε λογισμικό ελέγχεται από έναν πάροχο υπηρεσιών που παρέχει το WAF ως υπηρεσία ασφαλείας.

WAF που βασίζονται σε σύννεφο παρέχει μια οικονομική και απλή στην εφαρμογή λύση. συχνά παρέχουν μια εγκατάσταση με το κλειδί στο χέρι που είναι τόσο απλή όσο μια ενημέρωση DNS για την αναδρομολόγηση της κυκλοφορίας. Τα WAF που βασίζονται στο cloud προσφέρουν επίσης χαμηλό κόστος εκ των προτέρων, επειδή οι πελάτες πληρώνουν για την ασφάλεια ως υπηρεσία σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Τα WAF που βασίζονται σε σύννεφο μπορούν επίσης να παρέχουν μια συνεχώς ενημερωμένη λύση για την προστασία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις χωρίς πρόσθετη εργασία ή κόστος από την πλευρά του χρήστη. Το μειονέκτημα της χρήσης ενός WAF που βασίζεται σε σύννεφο είναι ότι οι πελάτες αναθέτουν ευθύνες σε τρίτους.

Ανάγνωση:  Γραμματική έκπτωση & Κωδικός κουπονιού 2024 – Έκπτωση 20% (ΙΑΝ)

Ένα τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού θα πρέπει ιδανικά να μπορεί να υλοποιηθεί in-line, όπου η λύση μπορεί να λειτουργεί ως «μεσάζων» ή ως υπηρεσία εκτός διαδρομής (OOP) που βασίζεται σε API. Μια ανάπτυξη OOP που βασίζεται σε API μπορεί να προσφέρει πολλά ευδιάκριτα πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να είναι κατάλληλη για ρυθμίσεις πολλαπλού νέφους. Επιτρέπει τη δρομολόγηση των ερωτημάτων εφαρμογής απευθείας από τον πελάτη στον διακομιστή εφαρμογών. Μειωμένη καθυστέρηση, μη ανακατεύθυνση κυκλοφορίας, μεγαλύτερος χρόνος λειτουργίας και πλήρης ασφάλεια σε ετερογενείς ρυθμίσεις είναι μεταξύ των πλεονεκτημάτων.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες του τείχους προστασίας εφαρμογών Ιστού

Τα τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού είναι συνήθως εξοπλισμένα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά και δυνατότητες:

Βάσεις δεδομένων υπογραφών επίθεσης

Οι υπογραφές επίθεσης είναι μοτίβα κακόβουλης κυκλοφορίας που περιλαμβάνουν τύπους αιτημάτων, ασυνήθιστες απαντήσεις διακομιστή και γνωστές κακόβουλες διευθύνσεις IP. Τα WAF συνήθιζαν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από βάσεις δεδομένων προτύπων επίθεσης, οι οποίες ήταν αναποτελεσματικές έναντι νέων ή μη ανακαλυφθέντων απειλών.

Η ανάλυση προτύπων επισκεψιμότητας ενεργοποιήθηκε από AI

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπουν την ανάλυση συμπεριφοράς προτύπων κυκλοφορίας, χρησιμοποιώντας βασικές γραμμές συμπεριφοράς για διάφορες μορφές κυκλοφορίας για να ανακαλύψουν ανωμαλίες που υποδηλώνουν επίθεση. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζετε επιθέσεις που δεν ακολουθούν γνωστά επιβλαβή πρότυπα.

Προφίλ εφαρμογών

Αυτό συνεπάγεται την εξέταση της δομής μιας εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ερωτημάτων, των διευθύνσεων URL, των τιμών και των τύπων δεδομένων που επιτρέπονται. Αυτό επιτρέπει στο WAF να εντοπίζει και να απορρίπτει πιθανά κακόβουλα αιτήματα.

Ανάγνωση:  Πώς να επιλέξετε την καλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου για την επιχείρησή σας

Προσαρμογή

Οι χειριστές μπορούν να ορίσουν τους κανόνες ασφαλείας που ισχύουν για την κίνηση εφαρμογών. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά WAF στις απαιτήσεις τους, αποφεύγοντας τον αποκλεισμό της πραγματικής κυκλοφορίας.

Μηχανές για συσχέτιση δεδομένων

Η εισερχόμενη κίνηση αναλύεται και ιεραρχείται χρησιμοποιώντας γνωστές υπογραφές επίθεσης, προφίλ εφαρμογών, ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης και προσαρμοσμένους κανόνες για να αποφασιστεί εάν πρέπει να σταματήσει.

Πλατφόρμες για προστασία DDoS

Μπορεί να ενσωματωθεί μια πλατφόρμα που βασίζεται σε σύννεφο που προστατεύει από επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας (DDoS). Εάν το WAF εντοπίσει μια επίθεση DDoS, μπορεί να δρομολογήσει την κυκλοφορία σε μια πλατφόρμα προστασίας DDoS που μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο επιθέσεων.

Δίκτυα διανομής περιεχομένου (CDN)

Επειδή τα WAF τοποθετούνται στην άκρη του δικτύου, ένα WAF που φιλοξενείται σε σύννεφο μπορεί να παρέχει ένα CDN για την προσωρινή αποθήκευση του ιστότοπου και τη μείωση του χρόνου φόρτωσης. Το WAF διανέμει το CDN σε πολλά παγκόσμια σημεία παρουσίας (PoP), διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες εξυπηρετούνται από το πλησιέστερο PoP.

Μοντέλα WAF Security

Τα WAF μπορούν να χρησιμοποιούν είτε ένα θετικό είτε αρνητικό μοντέλο ασφαλείας ή ένα υβρίδιο από τα δύο:

ο θετική ασφάλεια WAF Η έννοια περιλαμβάνει μια λίστα επιτρεπόμενων που φιλτράρει την επισκεψιμότητα με βάση μια λίστα εγκεκριμένων στοιχείων και ενεργειών — οτιδήποτε δεν βρίσκεται στη λίστα απαγορεύεται. Το πλεονέκτημα αυτού του παραδείγματος είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει και να αποτρέψει νέες ή μη ανακαλυφθείσες επιθέσεις που δεν περίμενε ο προγραμματιστής.

ο αρνητική ασφάλεια Η έννοια συνεπάγεται μια «μαύρη λίστα» (ή «λίστα άρνησης») που απαγορεύει μόνο συγκεκριμένα αντικείμενα—οτιδήποτε δεν βρίσκεται στη λίστα επιτρέπεται. Αυτή η στρατηγική είναι απλούστερη στην ανάπτυξη, αλλά δεν διασφαλίζει την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων. Απαιτεί επίσης τη διατήρηση μιας δυνητικά μεγάλης λίστας επιβλαβών υπογραφών. Το επίπεδο ασφάλειας καθορίζεται από τον αριθμό των περιορισμών που επιβάλλονται.

Ανάγνωση:  Ορισμός Mobile Marketing - Τι είναι το Mobile Marketing; - KWork

Ποια είναι η λειτουργία ενός WAF;

Πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ανησυχίες για την ασφάλεια των εφαρμογών λόγω των ευέλικτων διαδικασιών ανάπτυξης, της μετεγκατάστασης στο cloud, της αυξανόμενης χρήσης λογισμικού που βασίζεται στο web ή υπηρεσιών SaaS και του απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού. Με τη συμπερίληψη ενός τείχους προστασίας διαδικτυακών εφαρμογών, οι επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν σε επιθέσεις σε διαδικτυακές εφαρμογές και διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API).

Ενώ τα τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού δεν μπορούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις από όλους τους ψηφιακούς κινδύνους, αντιμετωπίζουν προβλήματα σε επίπεδο εφαρμογής, όπως τα κορυφαία 10 ευπάθεια εφαρμογής του OWASP. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:

  • δέσμες ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών (XSS): Μια επίθεση εισαγωγής κώδικα που εισάγει κακόβουλο κώδικα σε έναν νόμιμο ιστότοπο. Στη συνέχεια, ο κώδικας εκτελείται στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού του χρήστη ως μολυσμένο σενάριο, επιτρέποντας στον εισβολέα να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες ή να μιμηθεί τον χρήστη.
  • Επιθέσεις DDoS στο επίπεδο εφαρμογής: Μια ογκομετρική επίθεση DoS ή DDoS που απευθύνεται στο επίπεδο εφαρμογής HTTP/S πλημμύρες, επιθέσεις SSL, αργές και αργές επιθέσεις και επιθέσεις ωμής βίας είναι κοινά παραδείγματα.
  • Έγχυση SQL: Παρόμοια με το XSS, οι επιθέσεις SQL injection χρησιμοποιούν μια γνωστή αδυναμία για την εισαγωγή κακόβουλων ερωτημάτων SQL σε μια εφαρμογή. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον χάκερ να ανακτήσει, να τροποποιήσει ή να καταστρέψει δεδομένα.
  • Επιθέσεις μηδενικής ημέρας συμβαίνει όταν ένας χάκερ εκμεταλλεύεται μια άγνωστη ευπάθεια ασφαλείας ή ελάττωμα λογισμικού πριν ο προγραμματιστής του προγράμματος εκδώσει μια επιδιόρθωση.

Επισκέφθηκε 20 φορές, 1 επίσκεψη(εις) σήμερα