Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Ιοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Λαμβάνετε ποτέ μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζουν με φίλο αλλά αποδεικνύεται ότι είναι ιοί; Νιώθω σαν κάθε δεύτερη μέρα να έρχεται μια καινούργια. Ήμασταν όλοι εκεί – ανοίγετε ένα email και ξαφνικά ο υπολογιστής σας καλύπτεται με αναδυόμενα παράθυρα.

Οι ιοί email είναι πιο συνηθισμένοι από όσο νομίζετε, με το 94% των επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού να φτάνουν στους στόχους τους μέσω email. Επίσης, σημαντικός αριθμός πανδημιών υπολογιστών έχει εξαπλωθεί μέσω καναλιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο παρελθόν. Πολύ περισσότερος λόγος για να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι προστατευμένος.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους ιούς email, τον τρόπο λειτουργίας τους και συμβουλές για το πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

🔑 Κλειδιά

 • Οι ιοί email είναι κακόβουλα προγράμματα που εξαπλώνονται μέσω μηνυμάτων email, συχνά μεταμφιεσμένα ως νόμιμα email.
 • Οι ιοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παραδίδονται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των email phishing, των ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των κακόβουλων συνδέσμων και των μολυσμένων συνημμένων.
 • Το λογισμικό προστασίας από ιούς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό θα σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία από ιούς email.

Τι είναι ένας ιός email;

Ένας ιός email είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που εξαπλώνεται μέσω μηνυμάτων email και προσπαθεί να διεισδύσει στη συσκευή σας. Αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή συχνά εμφανίζονται ως νόμιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όταν ο παραλήπτης αλληλεπιδρά με το email όπως προβλεπόταν—ανοίγοντας το, κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο ή κατεβάζοντας ένα συνημμένο—ο ιός απελευθερώνεται και μολύνει τον υπολογιστή σας.

Το να πείτε ότι ένας ιός email μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σύστημά σας δεν είναι υποτιμητικό. Οι ιοί του email μπορούν να βλάψουν τον υπολογιστή σας, να διαγράψουν αρχεία, να καταστρέψουν προγράμματα και να τον καταστήσουν άχρηστο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλες συσκευές στο ίδιο δίκτυο, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά.

💡 Το ξέρατε

Θεωρούμενος μία από τις πρώτες παγκόσμιες πανδημίες ιών υπολογιστών, ο ιός ILOVEYOU προκάλεσε ζημιές αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μόλυνε εκατομμύρια συσκευές. Ένας ιός (ή σκουλήκι) εξαπλώνεται μέσω των συνημμένων e-mail, χρησιμοποιώντας την απόκρυψη της παλιάς επέκτασης αρχείου των Windows.

Πώς λειτουργούν οι ιοί email;

Γνωρίζοντας πώς λειτουργεί ένας ιός email θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη συσκευή σας ασφαλή και θα σας διδάξει πώς να εντοπίσετε ένα μολυσμένο email από ένα που δεν είναι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο κακόβουλος κώδικας που περιέχεται στον ιό είναι προγραμματισμένος να εξαπλώνεται μέσω συνημμένων ή συνδέσμων στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, ένα email από ιούς δεν μολύνει τον υπολογιστή σας μέχρι να αλληλεπιδράσετε μαζί του.

Εάν ένας χρήστης αλληλεπιδράσει με έναν σύνδεσμο ή ένα συνημμένο σε ένα μολυσμένο email, ο ιός εκτελείται και αναπαράγεται στο σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός προσπαθεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλες συσκευές στο ίδιο δίκτυο.

Μόλις ενεργοποιηθεί, ο ιός εκτελεί κακόβουλες ενέργειες, από τη διαγραφή αρχείων έως την εμφάνιση ψεύτικων μηνυμάτων έως την καταστροφή προγραμμάτων. Ορισμένοι ιοί είναι επίσης προγραμματισμένοι να μολύνουν οποιονδήποτε από τη λίστα επαφών του θύματος και τείνουν να εξαπλώνονται γρήγορα.

Πώς παραδίδονται οι ιοί στο email σας;

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος παράδοσης ιών στους χρήστες. Είναι μια μέθοδος όπου οι χάκερ στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχονται από μια νόμιμη πηγή, όπως η τράπεζά σας, η εταιρεία κοινής ωφέλειας ή ακόμα και η Amazon. Το e-mail σας ζητά να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή ένα συνημμένο, οπότε ο ιός θα γίνει λήψη στη συσκευή σας.

Οι κακόβουλοι σύνδεσμοι μπορούν επίσης να μεταδώσουν ιούς. Αυτά βρίσκονται συνήθως σε μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε νόμιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν παραβιαστεί. Εάν κάνετε κλικ στον κακόβουλο σύνδεσμο, θα σας ανακατευθύνει στον μολυσμένο ιστότοπο.

Ένας άλλος τρόπος διάδοσης ιών email είναι μέσω κακόβουλων συνημμένων. Συνήθως, αυτά τα αρχεία που έχουν μολυνθεί από ιούς είναι μεταμφιεσμένα σε κάτι άλλο, όπως μια φωτογραφία ή ένα έγγραφο. Εάν κάνετε λήψη και ανοίξετε το συνημμένο, ένας ιός μολύνει το σύστημά σας.

Το spam μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Τα μαζικά ανεπιθύμητα μηνύματα ή τα ανεπιθύμητα email συχνά περιέχουν συνδέσμους ή συνημμένα που έχουν μολυνθεί από ιούς. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τυχόν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν περιμένατε να λάβετε, ειδικά εάν περιέχουν συνδέσμους ή συνημμένα. Στην πραγματικότητα, οι στατιστικές δείχνουν ότι το 94% των διαδικτυακών επιθέσεων προέρχεται από κάποια μορφή ιού ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.

Τύποι ιών email

Πολλοί τύποι ιών μπορούν να σταλούν μέσω e-mail και μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά επίπεδα ζημιάς. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι οι εξής:

Ιός τομέα εκκίνησης

Αυτός ο τύπος ιού email μολύνει τον τομέα εκκίνησης του σκληρού δίσκου ενός υπολογιστή. Οι ιοί του τομέα εκκίνησης είναι οι πιο επικίνδυνοι επειδή συχνά απαιτούν από τα θύματα να επαναφέρουν πλήρως το αρχικό τους σύστημα.

Ιοί άμεσης δράσης

είναι αυτή που εκτελείται μόνο όταν ο χρήστης εκτελεί ένα συγκεκριμένο αρχείο ή πρόγραμμα. Επειδή αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κακόβουλου λογισμικού λειτουργούν μέσω του αρχείου στο οποίο είναι συνημμένα. όταν ανοίξει το αρχείο, αρχίζει να εξαπλώνεται.

Μόνιμοι ιοί

βρίσκονται στη μνήμη του υπολογιστή και μπορούν να μολύνουν τόσο αρχεία όσο και προγράμματα. Αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι εξαιρετικά επικίνδυνος επειδή συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και μετά την αφαίρεση της κύριας πηγής μόλυνσης.

Πολυμερείς ιοί

Οι πολυμερείς ιοί μπορούν να μολύνουν τόσο αρχεία όσο και προγράμματα. Αυτοί οι τύποι ιών email λειτουργούν σαν χαμαιλέοντες επειδή συνήθως συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής. Το δύσκολο πράγμα με αυτούς τους ιούς είναι ότι μπορούν να διαδοθούν με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης αρχείων και του τομέα εκκίνησης ταυτόχρονα.

Keyloggers

Αυτός ο ιός email θεωρείται επίσης ως spyware που στοχεύει να καταγράφει όλα όσα πληκτρολογείτε στο πληκτρολόγιό σας. Όταν ένα keylogger συνδέεται στη συσκευή σας, παρακολουθεί και καταγράφει τα πλήκτρα που πατούν οι χρήστες στα πληκτρολόγιά τους. Ο ιός συλλέγει προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες, αριθμούς PIN και λογαριασμού, αριθμούς πιστωτικών καρτών, ονόματα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες εν αγνοία του χρήστη.

Πολυμορφικοί ιοί

Οι πολυμορφικοί ιοί είναι κύριοι του καμουφλάζ καθώς αλλάζουν την εμφάνισή τους καθώς αναπαράγονται για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Συχνά μοιάζουν με αβλαβή αρχεία και χρειάζεται πολύς χρόνος, ακόμη και μήνες, για να τα διαγράψετε.

👍 Χρήσιμο άρθρο

Οι ιοί του email γίνονται όλο και πιο εξελιγμένοι, επομένως η βασική χρήση του λογισμικού προστασίας από ιούς και της υπηρεσίας φιλτραρίσματος ανεπιθύμητων μηνυμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι εσείς και οι πολύτιμες πληροφορίες σας είστε ασφαλείς. Δείτε το άρθρο μας σχετικά με τις καλύτερες εταιρείες φιλτραρίσματος ανεπιθύμητων μηνυμάτων στην αγορά και δείτε ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Πώς να προστατευτείτε από ιούς email;

Η εμφάνιση του ιού υπολογιστών έχει προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα προγράμματα προστασίας από ιούς καταπολεμούν τους ιούς υπολογιστών. Με τα χρόνια, έχουν αναπτύξει διαφορετικούς τρόπους ανίχνευσης μολύνσεων, κακόβουλου λογισμικού και άλλων κινδύνων υπολογιστών. Οι πιο συνηθισμένες προσεγγίσεις είναι οι εξής:

Έλεγχος ταυτότητας με βάση την υπογραφή

Αυτή η μέθοδος εντοπίζει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κακόβουλου λογισμικού εξετάζοντας μοναδικές υπογραφές ή μοτίβα που σχετίζονται με γνωστούς ιούς. Οι εταιρείες προστασίας από ιούς έχουν συνήθως μια βάση δεδομένων με αυτές τις υπογραφές που χρησιμοποιούν για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό ιών. Ωστόσο, η ανίχνευση βάσει υπογραφών δεν είναι αλάνθαστη, καθώς παράγονται συνεχώς νέοι ιοί χωρίς υπογραφή ή μοτίβο.

Ευρετική

Τα ευρετικά είναι ένας τρόπος αναγνώρισης ιών email κοιτάζοντας τη συμπεριφορά του κώδικα στο συνημμένο email. Μπορεί να ανιχνεύσει νέους ή άγνωστους ιούς που δεν έχουν ακόμη υπογραφή και χρησιμοποιείται επίσης για την ανίχνευση πολυμορφικών ιών.

Προστασία σε πραγματικό χρόνο

Αυτή η μέθοδος εντοπίζει ιούς σαρώνοντας όλα τα αρχεία και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται στον υπολογιστή σε πραγματικό χρόνο και είναι μια αυτόματη προστασία που προσφέρεται από πολλά προγράμματα κατά του κακόβουλου λογισμικού. Με προστασία σε πραγματικό χρόνο, τυχόν νέοι ή άγνωστοι ιοί συλλαμβάνονται και τίθενται σε καραντίνα προτού προκαλέσουν ζημιά.

Αναγνώριση sandbox

Το sandbox είναι μια ασφαλής, απομονωμένη περιοχή σε έναν υπολογιστή όπου μπορούν να εκτελεστούν προγράμματα χωρίς να επηρεαστεί το υπόλοιπο σύστημα. Οι μηχανές προστασίας από ιούς που χρησιμοποιούν αυτήν τη μέθοδο μπορούν να προσδιορίσουν εάν ένα πρόγραμμα είναι κακόβουλο με βάση την καταγεγραμμένη δραστηριότητα. Αν και αυτή η τεχνική είναι χρήσιμη για την ανίχνευση νέων ή άγνωστων ιών, είναι αρκετά αργή.

Τεχνικές εξόρυξης δεδομένων

Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά νέα. Οι τεχνικές εξόρυξης δεδομένων εντοπίζουν κακόβουλο λογισμικό email αναλύοντας μοτίβα στα δεδομένα email. Βασίζονται σε αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης για να βρουν νέους ή άγνωστους ιούς και να εντοπίσουν ποια email είναι πιο πιθανό να είναι κακόβουλα με βάση τη συμπεριφορά των αρχείων.

Βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη μολύνσεων από ιούς email

Στην εποχή που ζούμε, όταν οι προσωπικές πληροφορίες αξίζουν το βάρος τους, η αποφυγή ιών email είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ακολουθούν ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

 • Μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα από άγνωστους αποστολείς.
 • Ανοίξτε μόνο συνημμένα email από αξιόπιστες πηγές, ακόμα κι αν γνωρίζετε τον αποστολέα. Εάν δεν περιμένετε συνημμένο, μην το ανοίξετε. Εάν έχετε αμφιβολίες, δοκιμάστε να ελέγξετε την πηγή.
 • Μην ανοίγετε εκτελέσιμα αρχεία σε συνημμένα email – θυμηθείτε ότι οι εισβολείς χρησιμοποιούν συχνά δύο επεκτάσεις σε μολυσμένα αρχεία για να τα συγκαλύψουν.
 • Να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους που είναι ενσωματωμένοι σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – τοποθετήστε το ποντίκι σας πάνω από τους συνδέσμους για να δείτε πού πηγαίνουν προτού κάνετε κλικ σε αυτούς. Εάν η διεύθυνση URL φαίνεται ύποπτη, μην κάνετε κλικ σε αυτήν.
 • Ποτέ μην κάνετε λήψη συνημμένων email από μη αξιόπιστους ιστότοπους – πραγματοποιήστε λήψη συνημμένων μόνο από αξιόπιστους ιστότοπους.
 • Διατηρήστε το πρόγραμμα email, το λειτουργικό σύστημα και το πρόγραμμα περιήγησής σας ενημερωμένα και προστατευμένα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς που έχετε εγκαταστήσει λειτουργεί σωστά και είναι ενημερωμένο.
 • Εάν δεν γνωρίζετε ποια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνημμένα είναι ασφαλή να ανοίξετε, είναι καλή ιδέα να λάβετε μια προεπισκόπηση κειμένου στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – η προεπισκόπηση περιεχομένου σάς επιτρέπει να κοιτάξετε το περιεχόμενο του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς να το ανοίξω. .
 • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά – εάν μολυνθείτε από ιό, δεν θα χάσετε όλα τα σημαντικά δεδομένα σας.

👍 Χρήσιμο άρθρο

Οι εκτελέσιμες επεκτάσεις αρχείων είναι εύκολο να αναγνωριστούν, αλλά οι διπλότυπες και οι κρυφές επεκτάσεις αρχείων μπορεί να είναι δύσκολες. Μείνετε ασφαλείς διαβάζοντας τον οδηγό μας για το ποια συνημμένα email είναι ασφαλή να ανοίξουν.

Ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, μπορείτε να προστατευθείτε από χάκερ που προσπαθούν να στείλουν ιούς μέσω email. Ωστόσο, να θυμάστε ότι ακόμα κι αν είστε προσεκτικοί, υπάρχει πάντα πιθανότητα να μολυνθείτε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε ένα καλό πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή σας. Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, η πρόσληψη μιας συμβουλευτικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας είναι μια εξαιρετική επιλογή.

συμπέρασμα

Οι ιοί email υπάρχουν από τις πρώτες μέρες του email. Έρχονται σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και έχουν έναν στόχο στο μυαλό τους – να μολύνουν τον υπολογιστή σας και να κλέψουν τα δεδομένα σας. Ενώ η χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευτείτε, δεν είναι αλάνθαστη.

Οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουν να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ανοίγετε και τους συνδέσμους στους οποίους κάνετε κλικ. Τελικά, το λογισμικό προστασίας από ιούς και η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για την αποφυγή μόλυνσης από ιούς email θα σας προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με ιούς email

Πώς καταλαβαίνετε αν έχετε ιό email;

Μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν ιό email με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι να αναζητήσετε σημάδια μόλυνσης στον υπολογιστή σας, όπως περίεργα αναδυόμενα παράθυρα ή νέα προγράμματα. Ένας άλλος τρόπος είναι να ελέγξετε το email για ενδείξεις ότι μπορεί να είναι κακόβουλο, όπως ασυνήθιστα συνημμένα ή συνδέσμους σε άγνωστους ιστότοπους.

Μπορείτε να κολλήσετε έναν ιό από το άνοιγμα ενός email;

Ναι, είναι δυνατό να κολλήσετε έναν ιό από το άνοιγμα ενός email, αλλά μόνο εάν το πρόγραμμα-πελάτη email σας επιτρέπει σενάρια. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε έναν ιό απλά κοιτάζοντας ένα email στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς ορισμένοι ιοί μπορούν να μολύνουν τον υπολογιστή σας απλώς ανοίγοντάς τον. Ωστόσο, οι περισσότεροι ιοί email ενεργοποιούνται μόνο εάν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που είναι ενσωματωμένος στο μήνυμα ή ανοίξετε ή πραγματοποιήσετε λήψη ενός συνημμένου.

Μπορείτε να κολλήσετε έναν ιό ανοίγοντας ένα email στο τηλέφωνό σας;

Ένα ύποπτο email από μόνο του είναι απίθανο να βλάψει το τηλέφωνό σας, αλλά μπορεί να μολυνθείτε εάν αποδεχτείτε ή ξεκινήσετε ενεργά τη λήψη. Με πάνω από το 50% των χρηστών email να βασίζονται στα τηλέφωνά τους για να ελέγχουν τα email τους, οι χάκερ αναπτύσσουν νέους τρόπους για να εισβάλλουν σε smartphones καθημερινά. Εάν λάβετε ένα αμφισβητήσιμο email, είναι καλύτερο να το διαγράψετε.

Ανάγνωση:  Ο πλήρης οδηγός για το Αναδυόμενο Builder για ηλεκτρονικό εμπόριο και ιστολόγια