Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Η Arm ανακοινώνει νέα σχέδια CPU και GPU παράλληλα με το Cortex-X4

Η Arm ανακοινώνει νέα σχέδια CPU και GPU παράλληλα με το Cortex-X4

Η Arm αποκάλυψε ένα νέο σύνολο πυρήνων CPU Cortex-A και Cortex-X και μια νέα γενιά σχεδίων GPU στην Computex Taiwan. Οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν το κορυφαίο Cortext-X4, ένα μεσαίου πυρήνα Cortex-A720 και ένα χαμηλότερου τύπου Cortex-A520. Οι νέες CPU διαθέτουν επίσης μια κοινή μονάδα DynamIQ (DSU), η οποία λειτουργεί ως λογική κόλλας για συμπλέγματα πυρήνων.

Αυτά τα σχεδιαγράμματα θα διατεθούν στην αγορά με την επωνυμία Total Compute Solutions, μια συλλογή τεχνολογιών τσιπ που έχουν σχεδιαστεί για να συνεργάζονται απρόσκοπτα. Η ιδέα πίσω από την επωνυμία Total Compute Solutions είναι ότι οι πελάτες της Arm μπορούν να αδειοδοτήσουν ένα πακέτο πυρήνων σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχεδιασμού και απόδοσης και να τους τοποθετήσουν όλους σε ένα SoC.

Η Arm αποκαλεί το Cortex X4 την πιο ισχυρή CPU του ποτέ. | Πηγή: Αρμ

Τα νέα συμπλέγματα CPU μπορούν να έχουν έως και 14 πυρήνες που χωρίζονται μεταξύ πυρήνων απόδοσης, μεσαίας και χαμηλής (απόδοσης ισχύος). Αυτή είναι η ίδια ιδέα με την Intel που γεμίζει τους επεξεργαστές της με πυρήνες απόδοσης και αποδοτικότητας, εκτός από φορητές συσκευές. Ενώ η προεπιλεγμένη διαμόρφωση μπορεί να μοιάζει με ένα X4, τρία A720 και τέσσερα A520, ορισμένοι πελάτες μπορεί να απαιτούν διαφορετικό συνδυασμό και ο Arm θα μπορεί να το παρέχει σε ένα μόνο τσιπ, διασφαλίζοντας ότι οι συσκευές είναι καλύτερα βελτιστοποιημένες και φτάνουν γρηγορότερα στην καταναλωτική αγορά.

Ανάγνωση:  Το Amazon Fire Stick δεν ενεργοποιείται: Γρήγορη επιδιόρθωση

Η Arm χαιρετίζει το X4 ως την ταχύτερη CPU που κατασκευάστηκε ποτέ, διεκδικώντας αύξηση απόδοσης 15% και κέρδη απόδοσης ισχύος περίπου 40% σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, σύμφωνα με τον Stefan Rosinger, διευθυντή διαχείρισης προϊόντων CPU της Arm. Διαθέτει επίσης μεγαλύτερη μνήμη cache L2 στα 2MB.

Τα οφέλη απόδοσης προέρχονται κυρίως από τις βελτιστοποιήσεις για τις διαδικασίες ανάκτησης εντολών, ενώ η μεγαλύτερη κρυφή μνήμη μειώνει την κίνηση της μνήμης για μεγαλύτερο φόρτο εργασίας εύρους ζώνης. Το X4 μπορεί επίσης να κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας τη διαδικασία παραγωγής 3nm της TSMC. Οι ταχύτητες ρολογιού για το X4 αναμένεται να είναι κοντά στα 4 GHz. Όσο για τα A720 και A520, μπορείτε να περιμένετε ταχύτητες ρολογιού μεταξύ 2,5 έως 3 GHz και 1,5 έως 2 GHz αντίστοιχα.

Οι νέες CPU πέμπτης γενιάς έρχονται με έναν τόνο βελτιώσεων στην απόδοση. | Πηγή: Αρμ

Από την πλευρά της GPU, η εταιρεία ανακοινώνει μια αρχιτεκτονική πέμπτης γενιάς που εστιάζει στην απόδοση γραφικών με πιο προηγμένους αγωγούς απόδοσης. Αυτές οι νέες GPU περιλαμβάνουν τα Immortalis-G720, Mali-G720 και Mali-G620.

Ενώ οι τρεις GPU είναι βασικά πανομοιότυπες ως προς το σχεδιασμό, η διαφορά θα είναι στον αριθμό των πυρήνων shader. Το Immortalis-G720 θα έχει 10 πυρήνες ή περισσότερους, το Mali-G720 θα έχει έξι έως εννέα πυρήνες ενώ το Mali-G620 θα έχει πέντε πυρήνες ή λιγότερους. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν μείωση έως και 40 τοις εκατό στο εύρος ζώνης μνήμης, 15 τοις εκατό μεγαλύτερη σταθερή απόδοση κατά μέσο όρο και 15 τοις εκατό μεγαλύτερη απόδοση αιχμής κατά μέσο όρο επίσης.

Ανάγνωση:  2,4 GHz έναντι 5 GHz: Ποιο πρέπει να χρησιμοποιείτε πότε;

Στα Νέα: Η εφαρμογή ChatGPT του OpenAI έρχεται στην Ινδία και σε 33 ακόμη χώρες