Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Η κατάθεση στο δικαστήριο της Google αποκαλύπτει τη μάχη αναζήτησης DuckDuckGo & Neeva

Η Google αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι DuckDuckGo και Neeva προσπαθώντας να ανταγωνιστούν στην αγορά των μηχανών αναζήτησης που κυριαρχούσε ο τεχνολογικός γίγαντας σε μια πρόσφατη αγωγή. Η κατάθεση ρίχνει φως στις μεθόδους και τα επιχειρηματικά σχέδια αυτών των εταιρειών και δείχνει τον αγώνα τους με τη δύναμη της Google.

DuckDuckGo: Ένας αντίπαλος που εστιάζει στο απόρρητο:

Συνήθως περιγράφεται ως αντικατάσταση της Google με γνώμονα το απόρρητο, το DuckDuckGo έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών που είναι επιφυλακτικοί με την παρακολούθηση και το απόρρητο. Ιδρύθηκε από τον Gabriel Weinberg το 2008, η εταιρεία έχει τοποθετηθεί ως υπέρμαχος του απορρήτου των χρηστών, τονίζοντας τη δέσμευσή της να μην παρακολουθεί τους χρήστες ή να διατηρεί τα δεδομένα τους.

Σε αντίθεση με την Google, το DuckDuckGo δυσκολεύτηκε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς παρά την έμφαση που δίνει στο απόρρητο. Σύμφωνα με την έκθεση του δικαστηρίου, τον Δεκέμβριο του 2024, η επισκεψιμότητα αναζήτησης του DuckDuckGo ήταν μόνο το 0,52% όλων των αναζητήσεων που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ηγετικό μερίδιο αγοράς της Google με σχεδόν 89 τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο.

Παρά την πρόσφατη σταθερή άνοδό του, το μερίδιο αγοράς του DuckDuckGo παραμένει μικρό σε σύγκριση με την τεράστια βάση χρηστών της Google. Το νομικό έγγραφο περιγράφει τα προβλήματα της DuckDuckGo που ανταγωνίζεται τους τεράστιους πόρους της Google, οι οποίοι περιλαμβάνουν την ηγετική θέση της εταιρείας στη διαφήμιση αναζήτησης και την ευρεία χρήση των υπηρεσιών της στο Διαδίκτυο.

Οι χρήστες που εκτιμούν το απόρρητο και την προστασία δεδομένων συνεχίζουν να προσελκύουν το DuckDuckGo παρά αυτά τα προβλήματα. Η δέσμευση της εταιρείας στη διαφάνεια και το απόρρητο των χρηστών έγινε δεκτή από το εξειδικευμένο κοινό, γεγονός που συνέβαλε στη διατήρηση της ανάπτυξής της με την πάροδο του χρόνου.

Neeva: Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συνδρομές:

Η Neeva, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Google, Vivek Raghunathan και Sridhar Ramaswamy, αμφισβητεί την εξουσία της Google στην αναζήτηση χρησιμοποιώντας μια άλλη προσέγγιση. Είναι μια μηχανή αναζήτησης που βασίζεται σε συνδρομές που ιδρύθηκε το 2021 και χρηματοδοτείται πλήρως από συνδρομές μέλους αντί για έσοδα από διαφημίσεις. Στόχος του είναι να παράγει αντικειμενικά αποτελέσματα αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις.

Οι δημιουργοί της Neeva σχεδίασαν τη μηχανή αναζήτησής τους ώστε να είναι χωρίς διαφημίσεις, δίνοντας έμφαση στην ακρίβεια των αποτελεσμάτων αναζήτησης και στην εμπειρία χρήστη. Ωστόσο, σε σύγκριση με πλατφόρμες που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, όπως η Google, η νομική κατάθεση υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της Neeva έχει παρεμποδιστεί από την εξάρτησή της από τα έσοδα από συνδρομές, γεγονός που μπορεί να περιορίσει την ικανότητά της να δαπανά για μάρκετινγκ και προσπάθειες εγγραφής.

Ανάγνωση:  You.com εναντίον Google | Σε αναζήτηση του καλύτερου προγράμματος περιήγησης!

Η εταιρεία πιστεύει ακράδαντα ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται σε συνδρομές προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των μηχανών αναζήτησης που υποστηρίζονται από διαφημίσεις, ακόμα κι αν αυτά τα εμπόδια βρίσκονται μπροστά. Για να προσελκύσει πελάτες που εκτιμούν το απόρρητο, τις εμπειρίες χωρίς διαφημίσεις και τα αντικειμενικά αποτελέσματα αναζήτησης, η εταιρεία βελτιώνει συνεχώς την προσφορά της και προσθέτει νέες δυνατότητες.

Συμπέρασμα: Ο κανόνας της Google και η μάχη αναρρίχησης:

Το νομικό έγγραφο υπογραμμίζει τα εξαιρετικά δύσκολα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι εταιρείες αναζήτησης όπως η DuckDuckGo και η Neeva για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Google στον κλάδο των μηχανών αναζήτησης. Με την τεράστια βάση χρηστών, τους άφθονους πόρους και την ικανότητά της να αλληλεπιδρά με άλλες υπηρεσίες Διαδικτύου, η Google προσφέρει τεράστια εμπόδια στην είσοδο των ανταγωνιστών της.

Σε σύγκριση με την Google, οι DuckDuckGo και Neeva απέτυχαν να κερδίσουν την έλξη των πελατών, ενώ έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με το απόρρητο και μια εμπειρία χωρίς διαφημίσεις. Η αναθεώρηση του δικαστηρίου δείχνει πόσο δύσκολο είναι για αυτές τις εταιρείες να ανταγωνιστούν τη δύναμη της Google, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι ακόμη και με τις δημιουργικές μεθόδους αναζήτησης, το μερίδιο αγοράς τους παραμένει μικρό.

Οι DuckDuckGo, Neeva και άλλοι ανταγωνιστές δίνουν μια δύσκολη μάχη ενάντια στην κυριαρχία της Google, καθώς η μάχη για το μερίδιο αγοράς των μηχανών αναζήτησης μαίνεται. Παρόλο που οι καταναλωτές που αναζητούν προϊόντα απορρήτου και χωρίς διαφημίσεις έχουν τη δυνατότητα επιλογής χάρη στις δημιουργικές μεθόδους τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια για να γίνουν αντιληπτοί και να επιτύχουν στην αγορά των γιγάντων του Διαδικτύου.