Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Διευθυντής Ηλεκτρονικού Καταστήματος – Αναλυτική Περιγραφή Εργασίας & Πληροφορίες μισθού

Έχετε τις προϋποθέσεις για τη διαχείριση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος; Ο διευθυντής ηλεκτρονικού εμπορίου είναι υπεύθυνος για όλες τις πτυχές της λειτουργίας μιας επιτυχημένης επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου, από τη δημιουργία και τη διαχείριση αποθεμάτων μέχρι το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τον ρόλο, συνεχίστε να διαβάζετε. Θα σας πούμε για τις ευθύνες και τις δεξιότητες που απαιτούνται σε αυτή τη θέση.

Περιγραφή θέσης εργασίας διευθυντή ηλεκτρονικού καταστήματος

Γενικά, ο υπεύθυνος του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και τη διαχείριση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων πωλήσεων του οργανισμού. Αυτό περιλαμβάνει ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών ηλεκτρονικού εμπορίου, διαχείριση περιεχομένου ιστότοπου και καταλόγων προϊόντων, συντονισμό διαδικτυακών εκστρατειών μάρκετινγκ και επίβλεψη υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών και εκπλήρωσης παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για να είναι επιτυχημένοι σε αυτόν τον ρόλο, οι διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να έχουν ισχυρές ηγετικές και οργανωτικές δεξιότητες, καθώς και βαθιά κατανόηση του ψηφιακού μάρκετινγκ και των διαδικτυακών τεχνολογιών. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να εργάζονται αποτελεσματικά με διαλειτουργικές ομάδες και να διαχειρίζονται πολλά έργα ταυτόχρονα.

Άλλες δεξιότητες διαχειριστή ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνουν επικοινωνιακές και διαπροσωπικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες σε αυτόν τον ρόλο, καθώς είναι υπεύθυνοι για την αλληλεπίδραση με πελάτες, προμηθευτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε τακτική βάση.

Ανάγνωση:  Τα ποσοστά απόδοσης ηλεκτρονικού εμπορίου και πώς να διατηρήσετε την κερδοφορία

Οι επιθυμητές αλλά όχι απαραίτητες δεξιότητες για αυτή τη θέση περιλαμβάνουν εμπειρία διαχείρισης έργου, εμπειρία με εργαλεία ανάλυσης ιστού και γνώση HTML/CSS. Επιπλέον, οι διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να είναι προσανατολισμένοι στη λεπτομέρεια και να μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα με ελάχιστη επίβλεψη.

Καθήκοντα υπεύθυνου ηλεκτρονικού καταστήματος

Ο υπεύθυνος ηλεκτρονικού καταστήματος είναι υπεύθυνος για τη συνολική επιτυχία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την επιλογή της σωστής πλατφόρμας και προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι τον καθορισμό της εφοδιαστικής και της αποστολής.

Ένας επιτυχημένος διευθυντής πρέπει να έχει μια ισχυρή κατανόηση τόσο των τεχνικών πτυχών της λειτουργίας του ηλεκτρονικού καταστήματος όσο και της εμπειρίας του πελάτη. Πρέπει να είναι σε θέση να λύνουν προβλήματα και να βελτιστοποιούν την εμπειρία αγορών.

Μερικά από τα συγκεκριμένα καθήκοντα της αποστολής περιλαμβάνουν:

 • Έρευνα και επιλογή της σωστής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου και προσθηκών
 • Ρύθμιση επεξεργαστών πληρωμών και εφοδιαστικής αποστολής
 • Προσθήκη προϊόντων στο κατάστημα και δημιουργία περιγραφών προϊόντων
 • Διαχείριση αποθεμάτων και παραγγελιών
 • Βελτιστοποίηση ιστότοπου για κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης
 • Υλοποίηση εκστρατειών μάρκετινγκ και ανάλυση δεδομένων πελατών
 • Αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων
 • Παρέχει εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαχειριστής ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί επίσης να είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της στρατηγικής ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων, τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μπορούν επίσης να συνεργαστούν στενά με άλλα τμήματα όπως πληροφορική, λογιστική και ναυτιλιακή για να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος.

Όπως μπορείτε να δείτε, μπορεί να έχουν πολλές ευθύνες, γεγονός που τους καθιστά βασικό παράγοντα σε οποιαδήποτε διαδικτυακή επιχείρηση. Με τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών, μπορούν να βοηθήσουν μια εταιρεία να φτάσει σε νέα επίπεδα επιτυχίας.

Ανάγνωση:  Πώς να κάνετε διάταξη υδραυλικών εγκαταστάσεων μπάνιου (με πολλαπλά διαγράμματα υδραυλικών εγκαταστάσεων)

Μισθός υπεύθυνου ηλεκτρονικού καταστήματος

Ο μισθός ενός υπεύθυνου ηλεκτρονικού καταστήματος ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα ή την περιοχή στην οποία εργάζεται. Γενικά, οι ηγέτες του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Ακολουθεί μια ανάλυση των μέσων μισθών των διευθυντών ηλεκτρονικού εμπορίου σε διάφορες χώρες:

 • Ηνωμένες Πολιτείες: 85.000 $ ετησίως
 • Καναδάς: 60.000 $ ετησίως
 • ΗΒ: 52.100 $ ετησίως
 • Γερμανία: 65.000 $ ετησίως
 • Αυστραλία: 74.600 $ ετησίως.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι μισθοί για τους διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να διαφέρουν αρκετά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, αυτοί οι επαγγελματίες γενικά κερδίζουν περισσότερα στις ανεπτυγμένες χώρες από τους ομολόγους τους που ζουν και εργάζονται σε υπανάπτυκτες περιοχές.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο συγκεκριμένος ρόλος τους στην εταιρεία. Για παράδειγμα, ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους σε κάθε διαδικτυακή επιχείρηση είναι ο διαχειριστής λογαριασμού ηλεκτρονικού καταστήματος. Τα κύρια καθήκοντά τους περιλαμβάνουν την επίβλεψη των διαδικτυακών πωλήσεων της εταιρείας και τη διασφάλιση ότι η διαδικασία εκτελείται ομαλά.

Συνεργάζονται στενά με άλλα τμήματα, όπως το μάρκετινγκ και την εξυπηρέτηση πελατών, για να διασφαλίσουν ότι όλες οι πτυχές της επιχείρησης συντονίζονται και ότι η εμπειρία του πελάτη είναι θετική. Ως αποτέλεσμα, το τυπικό εύρος αμοιβών τους κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 85.000 $ ετησίως, το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που κερδίζουν οι προγραμματιστές πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου ή οι δημιουργοί περιεχομένου.

Επιπλέον, ένας διαχειριστής ηλεκτρονικού εμπορίου με υψηλότερους KPI ή κάποιος σε ηγετική θέση μπορεί να κερδίσει περισσότερα από κάποιον που μόλις ξεκινάει στον κλάδο.

Ανάγνωση:  Εξαιρετικές συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε τον υπολογιστή σας καθαρό & Ασφαλής

συμπέρασμα

Συμπερασματικά, ο ρόλος του eCommerce Manager είναι σημαντικός για κάθε διαδικτυακή επιχείρηση καθώς είναι υπεύθυνος για πολλές πτυχές της ιστοσελίδας και των πωλήσεων της εταιρείας. Πρέπει να έχουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και να μπορούν να φορούν πολλά καπέλα.

Ο μισθός ποικίλλει επίσης ανάλογα με την τοποθεσία και την εμπειρία, αλλά σε γενικές γραμμές κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ανεξάρτητα από το πού ζουν.

Συχνές ερωτήσεις του υπεύθυνου ηλεκτρονικού καταστήματος

Τι είναι ο διαχειριστής ηλεκτρονικού καταστήματος;

Πρόκειται για έναν επαγγελματία που επιβλέπει τις διαδικτυακές πωλήσεις της εταιρείας. Είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση ότι ο ιστότοπος είναι βελτιστοποιημένος για μηχανές αναζήτησης, διαχείριση αποθέματος και επεξεργασία παραγγελιών. Επιπλέον, συχνά συνεργάζονται με άλλα τμήματα για να διασφαλίσουν ότι η εξυπηρέτηση πελατών είναι υψηλής ποιότητας.

Ο ρόλος του διαχειριστή του ηλεκτρονικού καταστήματος έχει εξελιχθεί με τα χρόνια καθώς το διαδίκτυο έχει γίνει πιο αναπόσπαστο μέρος του λιανικού εμπορίου. Στις πρώτες μέρες των διαδικτυακών αγορών, οι εταιρείες απλώς δημοσίευαν τους καταλόγους τους στο διαδίκτυο και λάμβαναν παραγγελίες μέσω email ή τηλεφώνου. Σήμερα, οι διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου είναι υπεύθυνοι για πολλά περισσότερα από τη δημιουργία ενός ιστότοπου.

Τι κάνει ένας υπεύθυνος ηλεκτρονικού καταστήματος;

Είναι υπεύθυνοι για την καθημερινή λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος. Αυτό περιλαμβάνει διαχείριση αποθέματος προϊόντων, διεκπεραίωση παραγγελιών και ερωτήματα εξυπηρέτησης πελατών. Συνεργάζονται επίσης με ομάδες μάρκετινγκ και ανάπτυξης ιστού για τη δημιουργία και την εκτέλεση διαδικτυακών καμπανιών μάρκετινγκ και τη βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης.

Οι διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τις επιχειρηματικές πρακτικές τόσο του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και του λιανικού εμπορίου προκειμένου να διαχειριστούν με επιτυχία μια λειτουργία ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ανάγνωση:  Η Παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου στο Λαϊκό Πολιτισμό

Πώς να γίνετε διευθυντής ηλεκτρονικού καταστήματος;

Δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την ερώτηση, καθώς οι δεξιότητες και η εμπειρία που απαιτούνται μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την εταιρεία και την παρουσία της στο διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν ισχυρή κατανόηση τόσο του διαδικτυακού μάρκετινγκ όσο και του σχεδιασμού και ανάπτυξης ιστοτόπων, καθώς και εμπειρία στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων επισκεψιμότητας στο διαδίκτυο.

Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουν πώς να δουλεύουν με ψηφιακά μέσα και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά μια ομάδα διαδικτυακού μάρκετινγκ.

Πόσα βγάζει ένας υπεύθυνος ηλεκτρονικού καταστήματος;

Οι διαχειριστές ηλεκτρονικού εμπορίου μπορούν να κερδίσουν μια αρκετά δεκάρα – συνήθως βγάζουν μεταξύ 85.000 και 95.000 $ ετησίως. Φυσικά, υπάρχουν πάντα ακραίες τιμές που αξίζουν περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, αλλά αυτή είναι μια καλή εκτίμηση του τι μπορείτε να περιμένετε.

Αυτό το εύρος μισθών βασίζεται στην εμπειρία και το επίπεδο εκπαίδευσης. Ένας διαχειριστής ηλεκτρονικού εμπορίου με περισσότερη εμπειρία ή που έχει περάσει από εκτενή εκπαίδευση συνήθως κερδίζει στο υψηλότερο άκρο της κλίμακας. Ο μισθός σας εξαρτάται επίσης από την εταιρεία στην οποία εργάζεστε και την τοποθεσία της εργασίας (οι θέσεις εργασίας σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές τείνουν να πληρώνονται καλύτερα).