Η διαφήμιση και το μάρκετινγκ είναι δύο βασικές πτυχές μιας επιχείρησης. Συχνά θεωρούνται ίδια, αλλά έχουν σαφείς διαφορές. Το μάρκετινγκ είναι μια ευρεία έννοια που περιλαμβάνει τα πάντα, από την έρευνα αγοράς έως τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.
Αυτό περιλαμβάνει το ψηφιακό μάρκετινγκ, ένα ζωτικό στοιχείο στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, και μια ποικιλία στρατηγικών μάρκετινγκ.
Η διαφήμιση, ένα κρίσιμο μέρος του μίγματος μάρκετινγκ, επικεντρώνεται στη διάδοση της είδησης για τις προσφορές μιας εταιρείας. Οι ομάδες πρέπει να κατανοήσουν αυτές τις διαφορές για να συνεργαστούν αποτελεσματικά.
Αυτός ο οδηγός θα διερευνήσει τα βασικά στοιχεία της διαφήμισης έναντι του μάρκετινγκ, τους διαφορετικούς τύπους τους και τον τρόπο σύγκρισης και αντίθεσης τους. Αυτή η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών μάρκετινγκ και διαφήμισης, διασφαλίζοντας έναν επιτυχημένο συνδυασμό και των δύο στην επιχειρηματική σας προσέγγιση.
Τι είναι το Μάρκετινγκ;
Το μάρκετινγκ αφορά την κατανόηση των αναγκών των πελατών, την πρόβλεψη των επιθυμιών τους και τη διασφάλιση της ικανοποίησής τους. Όταν οι εταιρείες εφαρμόζουν σωστά τη στρατηγική μάρκετινγκ, όχι μόνο ευχαριστούν τους πελάτες τους αλλά αποκομίζουν και κέρδος.
Υπάρχουν δύο κύριοι κλάδοι του μάρκετινγκ: επιχείρηση σε καταναλωτή (B2C) και επιχείρηση σε επιχείρηση (B2B). Το B2C εστιάζει στην προσέγγιση τακτικών πελατών, ενώ το B2B στοχεύει σε άλλες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν πολλά βασικά μέρη που πρέπει να λάβετε υπόψη B2C και B2B μάρκετινγκ όταν σχεδιάζετε μια νέα στρατηγική μάρκετινγκ. Ας τα αναλύσουμε:
- Μείγμα Μάρκετινγκ: Το μείγμα μάρκετινγκ συνήθως περιστρέφεται γύρω από τα τέσσερα Cs: καταναλωτής (ποιοι είναι οι πελάτες σας), κόστος (πόσα θα πληρώσουν), ευκολία (πόσο εύκολο είναι για αυτούς να πάρουν το προϊόν σας), και επικοινωνία (πώς τους μιλάς για αυτό).
- Περιβάλλον Μάρκετινγκ: Αυτό περιλαμβάνει οτιδήποτε εντός και εκτός της εταιρείας που μπορεί να επηρεάσει τη στρατηγική μάρκετινγκ σας. Στο εσωτερικό, έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί η εταιρεία σας. Έξω, πράγματα όπως η πολιτική ή τα τρέχοντα γεγονότα μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κάνετε μάρκετινγκ.
- Προσανατολισμός Μάρκετινγκ: Αυτός είναι ο κύριος στόχος της εταιρείας σας. Μπορεί να είναι το προϊόν που πουλάτε, πώς το πουλάτε, πώς το φτιάχνετε ή το ίδιο το μάρκετινγκ.
- Στοχευμένο κοινό: Αυτά είναι τα άτομα που προσπαθείτε να προσεγγίσετε με το μάρκετινγκ σας. Οι εταιρείες συχνά κάνουν έρευνα αγοράς για να κατανοήσουν καλύτερα αυτήν την ομάδα, ώστε να γνωρίζουν με ποιον μιλάνε στις διαφημιστικές τους καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένου του μάρκετινγκ επί πληρωμή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα διαφορετικά είδη μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ έρχεται σε διάφορες μορφές, καθεμία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ακολουθεί μια ματιά σε μερικές δημοφιλείς στρατηγικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται από έμπειρους επαγγελματίες του μάρκετινγκ:
Ψηφιακό μάρκετινγκ
Το ψηφιακό μάρκετινγκ έχει να κάνει με την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στον διαδικτυακό κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη βελτίωση της κατάταξης του ιστότοπού σας στις μηχανές αναζήτησης (SEO) και την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πιθανούς πελάτες.
Ένα βασικό μέρος του ψηφιακού μάρκετινγκ είναι επίσης η εκτέλεση διαφημιστικών καμπανιών επί πληρωμή, όπως αναρτήσεις με χορηγία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαφημίσεις σε Google. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο οποιασδήποτε στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ.
Social Media Marketing
Το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μέρος του ψηφιακού μάρκετινγκ όπου οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως Facebook, Ίνσταγκραμή Κελάδημα για να συνδεθείτε με πελάτες. Είναι ιδιαίτερα καλό για να γνωστοποιήσετε τα προϊόντα σας σε άτομα που μπορεί να μην τα γνωρίζουν ακόμα.
Αυτή η προσέγγιση είναι δημοφιλής στις εταιρείες που πωλούν απευθείας στους καταναλωτές (B2C), ειδικά στις ηλεκτρονικές αγορές. Οι στόχοι μάρκετινγκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορούν κυρίως την οικοδόμηση της αναγνωρισιμότητας της επωνυμίας και την αλληλεπίδραση με πιθανούς αγοραστές.
Content Marketing
Το μάρκετινγκ περιεχομένου περιλαμβάνει τη δημιουργία λεπτομερούς περιεχομένου, όπως άρθρα ή βίντεο, για να προσελκύσετε κόσμο στον ιστότοπό σας. Είναι μια κοινή στρατηγική για B2B εταιρείες. Συνδυάζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το SEO, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσελκύσουν πιθανούς πελάτες που αναζητούν σχετικές πληροφορίες.
Το μάρκετινγκ περιεχομένου είναι συνήθως πιο αργό από άλλες καμπάνιες μάρκετινγκ, αλλά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα.
Τι είναι η Διαφήμιση;
Η διαφήμιση είναι μέρος του μάρκετινγκ, υποστηρίζοντας τους μεγάλους σας στόχους μάρκετινγκ. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης, YouTubeακόμη και podcast ή στην τηλεόραση.
Η διαφήμιση περιλαμβάνει κυρίως την πληρωμή για να δείξετε το μήνυμά σας, είτε αυτό είναι στην τηλεόραση, είτε σε εφημερίδες ή, πιο συχνά τώρα, στο διαδίκτυο. Είναι διαφορετικό από τις δωρεάν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή πληρώνετε για να τοποθετήσετε αυτές τις διαφημίσεις.
Η διαφήμιση μπορεί να κάνει πολλά πράγματα: να δημιουργήσει την εικόνα της επωνυμίας σας, να προωθήσει συγκεκριμένα προϊόντα ή πωλήσεις και ακόμη και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τους πελάτες σας μέσω της ψηφιακής διαφήμισης. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικτυακή διαφήμιση σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε ποιος κάνει κλικ στις διαφημίσεις σας και τι κάνει στη συνέχεια, βοηθώντας σας να σχεδιάσετε καλύτερες διαφημιστικές καμπάνιες.
Η διαφήμιση μπορεί επίσης να βοηθήσει με άλλους τρόπους:
- Επιτυχία με τις καμπάνιες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να γίνει πιο γνωστή.
- Παραδοσιακή Διαφήμιση: Υπενθυμίζει στους πελάτες τις ανάγκες ή τις επιθυμίες που μπορούν να ικανοποιήσουν τα προϊόντα σας.
- Lead Generation: Έχει να κάνει με την εύρεση πιθανών πελατών.
- Στόχευση κοινού: Προσεγγίστε τα σωστά άτομα με τις διαφημίσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
- Διήγηση μύθων: Αναδείξτε τα καλύτερα μέρη των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας μέσω ιστοριών.
Ενώ το μάρκετινγκ αφορά τη συνολική εικόνα και το μήνυμα της επωνυμίας σας, η διαφήμιση είναι το εργαλείο που δείχνει αυτό το μήνυμα στους πελάτες σας. Υπάρχουν πολλές δημιουργικές εργασίες στη διαφήμιση, όπως η δημιουργία ιδεών, η σύνταξη του περιεχομένου της διαφήμισης, η δημιουργία γραφικών ή βίντεο και πολλά άλλα. Εδώ οι διαφημιστικές εταιρείες και οι ομάδες χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους για να δημιουργήσουν αποτελεσματικές διαφημιστικές στρατηγικές.
Τύποι Διαφήμισης
Η διαφήμιση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Εδώ είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι που θα δείτε.
Παραδοσιακή Διαφήμιση
Σκεφτείτε διαφημιστικές πινακίδες, ραδιοφωνικές διαφημίσεις, εφημερίδες ή περιοδικά και φυλλάδια στο ταχυδρομείο – αυτά είναι παραδείγματα παραδοσιακής διαφήμισης. Είναι το είδος των διαφημίσεων που βλέπετε ή ακούτε σε μέρη όπου πολλοί άνθρωποι μπορούν να τις παρατηρήσουν.
Ψηφιακή Διαφήμιση
Αυτό είναι σαν την παραδοσιακή διαφήμιση αλλά στο διαδίκτυο. Οι ψηφιακές διαφημίσεις εμφανίζονται σε ιστότοπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης. Αποτελούν μεγάλο μέρος της διαφημιστικής στρατηγικής μιας εταιρείας επειδή μπορούν να απευθύνονται ειδικά στο σωστό κοινό.
Αυτό καθιστά την ψηφιακή διαφήμιση βασικό μέρος μιας επιτυχημένης στρατηγικής μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε διαφημίσεις banner σε ιστότοπους, αναρτήσεις με χορηγία σε κοινωνικά δίκτυα ή διαφημίσεις που εμφανίζονται όταν αναζητάτε κάτι στο διαδίκτυο.
Αυτές οι διαφημίσεις είναι πιο ευέλικτες και μπορούν να αλλάξουν γρήγορα, καθιστώντας τις έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αξιοποιήσετε σωστά τις διαφημιστικές σας προσπάθειες.
Ομοιότητες μεταξύ μάρκετινγκ και διαφήμισης
Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση συνδέονται στενά και μοιράζονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά. Ας εξερευνήσουμε αυτές τις ομοιότητες και ας δούμε πώς διαφέρουν επίσης:
Και τα δύο χρειάζονται έρευνα
Δεν μπορείτε να έχετε επιτυχημένο μάρκετινγκ ή διαφήμιση χωρίς να κάνετε την εργασία σας. Και τα δύο πεδία πρέπει να κατανοήσουν ποια μηνύματα και τα στυλ επικοινωνίας λειτουργούν καλύτερα. Αυτή η έρευνα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς καθοδηγεί ό,τι κάνουν.
Και οι δύο επικεντρώνονται στο κοινό
Το μάρκετινγκ εξετάζει τη μεγάλη εικόνα, προσπαθώντας να καταλάβει ποιος μπορεί να ενδιαφέρεται για αυτό που πουλάτε. Σκέφτεται τι χρειάζονται και τι θέλουν αυτοί οι πιθανοί πελάτες.
Στη συνέχεια, η διαφήμιση μεγεθύνει αυτές τις πληροφορίες, στοχεύοντας συγκεκριμένες ομάδες με βάση τον τόπο διαμονής τους, το ποσό που κερδίζουν και το τι τους αρέσει.
Για παράδειγμα, τα γραφεία μάρκετινγκ μπορεί να ανακαλύψουν ότι οι μαύροι της μεσαίας τάξης μπαίνουν Πενσακόλα, Φλόριντα, θα μπορούσε να είναι μια νέα αγορά για ένα προϊόν. Στη συνέχεια, η διαφήμιση θα δημιουργήσει μια συγκεκριμένη διαφήμιση μόνο για αυτούς.
Στρατηγική χρήσης και των δύο
Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση εμπεριέχουν στρατηγική σκέψη. Το μάρκετινγκ ρωτά, “Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πουλήσετε χριστουγεννιάτικα δέντρα;Ομοίως, η διαφήμιση πιστεύει,Τι ώρα πρέπει να προβάλλουμε τη διαφήμισή μας για το καλύτερο αποτέλεσμα;“
Και οι δύο θεωρούν το μέσο
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού να τοποθετήσετε τις διαφημίσεις σας. Η έρευνα μάρκετινγκ βοηθά να προσδιορίσετε ποιος τύπος μέσων ταιριάζει καλύτερα στο κοινό-στόχο σας. Τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στη διαφήμιση, ο στόχος είναι να προσελκύσετε το κοινό σας, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είτε μέσω άλλων καναλιών.
Μάρκετινγκ έναντι διαφήμισης: Οι διαφορές
Ενώ το μάρκετινγκ και η διαφήμιση μοιράζονται τον ίδιο στόχο να κάνουν μια επιχείρηση επιτυχημένη, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Έχουν διαφορετικούς ρόλους και αρμοδιότητες:
Ρόλοι και ευθύνες
Ενώ η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι ο πρωταρχικός στόχος, ο κοινός στόχος, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ έχουν ξεχωριστές επιχειρηματικές λειτουργίες και στόχους.
Το μάρκετινγκ επικεντρώνεται σε πέντε κεντρικές δραστηριότητες:
- Ανάλυση Τάσεων και Έρευνα Ανταγωνιστών: Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ πρέπει να κατανοήσουν την τρέχουσα αγορά, τις τάσεις και τις ενέργειες των ανταγωνιστών τους. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσουν τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσουν νέους πελάτες και να τους κρατήσουν το ενδιαφέρον.
- Επωνυμία: Έτσι παρουσιάζεται μια εταιρεία στον κόσμο και συνδέεται με τους πελάτες της.
- Διαχείριση Σχέσεων: Οι ομάδες μάρκετινγκ χρησιμοποιούν έρευνες και CRM εργαλεία για να ακούσετε τι λένε οι πελάτες. Αυτό τους βοηθά να κάνουν καλύτερες τις προσπάθειες μάρκετινγκ.
- Διασταυρούμενη Συνεργασία: Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ διασφαλίζουν ότι διάφορα μέρη της εταιρείας, όπως η ομάδα πωλήσεων και τα άτομα που αναπτύσσουν προϊόντα, κατανοούν και υποστηρίζουν το σχέδιο μάρκετινγκ.
- Προϋπολογισμός: Ένα μεγάλο μέρος του μάρκετινγκ είναι η παρακολούθηση πόσα χρήματα αποφέρουν οι καμπάνιες σε σύγκριση με το κόστος τους (ROI). Αυτό βοηθά να βεβαιωθείτε ότι δεν ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα.
Η διαφήμιση έχει στενή εστίαση και περιλαμβάνει διαδικασίες όπως:
- Στρατηγικές προώθησης διαφημίσεων: Η διαφήμιση είναι ένας δημιουργικός τομέας. Ένα μεγάλο μέρος της είναι η ανάπτυξη ιδεών για το μάρκετινγκ της μάρκας και των προϊόντων της.
- Ανάλυση πελατών: Οι διαφημιστές πρέπει να δείχνουν μια σαφή εικόνα της επωνυμίας και να εξηγούν τους λόγους πίσω από κάθε διαφημιστική καμπάνια. Αυτό βοηθά την ομάδα μάρκετινγκ να κατανοήσει τους πελάτες.
- Διαχείριση Δημιουργικών Παραγωγών: Η διαφήμιση περιλαμβάνει τη δημιουργία όλων των ειδών διαφημίσεων, από βίντεο έως podcast και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Οι ομάδες διαφημίσεων είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη ιδεών και τη δημιουργία αυτών των διαφημίσεων.
- Αγορά μέσων: Δεδομένου ότι οι διαφημίσεις είναι μια πληρωμένη μορφή μάρκετινγκ, οι ομάδες διαφημίσεων πρέπει να γνωρίζουν πού να τοποθετούν τις διαφημίσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τεχνικές και Προσέγγιση
Το μάρκετινγκ είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πεδίο από τη διαφήμιση και οι στόχοι τους διαφέρουν. Η δουλειά του μάρκετινγκ είναι να καταλάβει τι θέλουν οι άνθρωποι. Μόλις το καταλάβει, δημιουργεί διαφήμιση.
Στη συνέχεια, η διαφήμιση αναλαμβάνει, υποθέτοντας ότι οι άνθρωποι έχουν ήδη αυτήν την επιθυμία ή ανάγκη, δείχνοντάς τους πώς ένα προϊόν μπορεί να την καλύψει.
Με απλά λόγια, η διαφήμιση έχει να κάνει με τη διδασκαλία των πελατών σχετικά με την ύπαρξη ενός προϊόντος και τα καλά του σημεία. Από την άλλη πλευρά, το μάρκετινγκ έχει να κάνει περισσότερο με το ποιος θα ενδιαφερόταν να μάθει για αυτά τα προϊόντα εξαρχής.
Τεχνολογία και εργαλεία
Το μάρκετινγκ και η διαφήμιση χρειάζονται την κατάλληλη τεχνολογία και εργαλεία για να λειτουργήσουν καλά. Ας δούμε ποια εργαλεία χρησιμοποιούν:
Εμπορία
- Ερευνα αγοράς: Εργαλεία όπως οι πλατφόρμες ακρόασης μέσων κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν στην κατανόηση των σκέψεων των ανθρώπων. Εργαλείο σχεδιασμού λέξεων-κλειδιών Google και Google Trends χρησιμοποιούνται για την εύρεση δημοφιλών όρων αναζήτησης και τάσεων. Εργαλεία έρευνας όπως SurveyMonkey και Έρευνα Zoho χρησιμοποιούνται για άμεση ανατροφοδότηση για την κατανόηση των επιθυμιών των πελατών.
- Lead Generation: Εργαλεία όπως το λογισμικό μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου βοηθούν στη συλλογή και ταξινόμηση πιθανών επαφών πελατών. Το λογισμικό CRM χρησιμοποιείται για τη διαχείριση πληροφοριών πελατών και τα προγράμματα δημιουργίας σελίδων προορισμού βοηθούν στη δημιουργία ιστοσελίδων που προσελκύουν επισκέπτες.
- Ανάπτυξη προϊόντων: Εργαλεία για την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι χρήστες χρησιμοποιούν ιστότοπους και εφαρμογές, λογισμικό για τον προγραμματισμό ανάπτυξης προϊόντων, εργαλεία για τη χαρτογράφηση ταξιδιών πελατών, εφαρμογές για την καταγραφή συνεντεύξεων και εργαλεία όπως Βασικός τόνος ή PowerPoint για παρουσιάσεις.
Διαφήμιση
- Διαφημιστικές και Προωθητικές Καμπάνιες: Πλατφόρμες όπως το Facebook Ads και Google AdWords χρησιμοποιούνται για διαδικτυακή διαφήμιση. Οι παραδοσιακές μέθοδοι περιλαμβάνουν τοπικές εφημερίδες, διαφημιστικές πινακίδες και τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά σποτ.
- Εργαλεία για τη δημιουργία διαφημίσεων: Εξοπλισμός φωτογραφίας, εξοπλισμός ήχου/βίντεο και λογισμικό επεξεργασίας όπως Πλίθα Photoshop, Canvaκαι Filmora είναι απαραίτητα για τη δημιουργία διαφημίσεων.
- Διαφήμιση για κινητές συσκευές για προγραμματιστές εφαρμογών: Πλατφόρμες όπως Criteo και AdRoll βοηθήστε στην προώθηση εφαρμογών.
- Άλλα εργαλεία: Εργαλεία συνεργασίας όπως Χαλαρότητα και Skypeεργαλεία έρευνας πελατών, πρότυπα για ερωτηματολόγια διαφήμισης και υπηρεσίες δοκιμής διαφημίσεων για να ελέγξετε εάν μια ιδέα διαφήμισης λειτουργεί καλά πριν δημοσιευτεί.
Κόστος
Το κόστος τόσο της διαφήμισης όσο και του μάρκετινγκ μπορεί να ποικίλλει πολύ. Μπορεί να ξοδέψετε πολλά σε μια εταιρεία έρευνας μάρκετινγκ για να λάβετε δεδομένα που σας βοηθούν να σχεδιάσετε τη στρατηγική σας. Αλλά μπορείτε επίσης να σκεφτείτε σαν έμπορος χωρίς να ξοδέψετε τίποτα.
Ίσως χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα για τη δημιουργία γραφικών και περιεχομένου για διαφήμιση. Μπορείτε να κάνετε μερικά από αυτά μόνοι σας, αλλά συχνά, πρέπει να πληρώνετε για μέρη για την εμφάνιση των διαφημίσεών σας, όπως σε ιστότοπους ή τηλεόραση.
Στόχοι
Το να έχεις ξεκάθαρους στόχους είναι το κλειδί για την επιτυχία στην επιχείρηση. Ακολουθούν ορισμένοι από τους κύριους στόχους προς τους οποίους εργάζονται οι ομάδες μάρκετινγκ και διαφήμισης:
Στόχοι Μάρκετινγκ
- Κάντε νέους ανθρώπους να αγοράσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.
- Κρατήστε τους τρέχοντες πελάτες ευχαριστημένους και επιστρέφετε.
- Πουλήστε περισσότερα προϊόντα ή υπηρεσίες.
- Αναζητήστε πιθανότητες να πουλήσετε περισσότερα ή διαφορετικά πράγματα στους τρέχοντες πελάτες.
- Βεβαιωθείτε ότι οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι με τις αγορές τους.
- Δημιουργήστε προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των ανθρώπων.
- Ξεκινήστε να πουλάτε νέα προϊόντα και υπηρεσίες ή ξεκινήστε νέα έργα.
- Παρακολουθήστε πόσο καλά λειτουργεί το μάρκετινγκ σας και βελτιώστε το.
Διαφημιστικοί Στόχοι
- Χρησιμοποιήστε διαφημίσεις για να ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να αγοράζουν πράγματα.
- Πείτε στους ανθρώπους για την επωνυμία ή τα προϊόντα σας, πείστε τους και συνεχίστε να τους το υπενθυμίζετε.
- Διατηρήστε την επωνυμία σας καλή και αξιόπιστη.
- Κάντε τους ανθρώπους να συμπαθούν περισσότερο την επωνυμία σας, ώστε να μένουν σε αυτήν και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα.
- Βεβαιωθείτε ότι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται πρώτα την επωνυμία σας όταν χρειάζονται κάτι.
- Κάντε νέους πελάτες να δοκιμάσουν τα προϊόντα σας.
- Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους που έχουν αγοράσει στο παρελθόν να αγοράσουν ξανά.
Μετρήσεις
Μπορείτε να καταλάβετε εάν μια στρατηγική μάρκετινγκ λειτουργεί εξετάζοντας διαφορετικά πράγματα. Αυτά περιλαμβάνουν τον αριθμό και τον τύπο των διαφημίσεων που κέντρισαν το ενδιαφέρον των χρηστών, αν οι διαφημίσεις προσέγγισαν τα σωστά άτομα, αν αρέσει στους πελάτες ο σχεδιασμός του προϊόντος σας ή αν μπορούν να θυμούνται το όνομα της εταιρείας σας για λίγο.
Η διαφήμιση εξετάζει επίσης πόσο καλά τα πάει, κυρίως βλέποντας εάν το δημιουργικό μέρος της καμπάνιας οδήγησε σε περισσότερες πωλήσεις.
Είναι πιο πολύτιμο το μάρκετινγκ ή η διαφήμιση;
Οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες συχνά αναμιγνύουν τη διαφήμιση στα συνολικά τους σχέδια μάρκετινγκ. Με αυτόν τον τρόπο, τόσο η διαφήμιση όσο και το μάρκετινγκ συνεργάζονται για να προσεγγίσουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά για επιχειρήσεις που δεν ανησυχούν πολύ για το κόστος.
Το μάρκετινγκ είναι συχνά πιο σημαντικό από τη διαφήμιση για νεοφυείς επιχειρήσεις ή μικρές επιχειρήσεις. Τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στο μάρκετινγκ λόγω των ορίων του προϋπολογισμού. Εάν αυτές οι μικρότερες εταιρείες ξοδεύουν πάρα πολλά για διαφημίσεις χωρίς ένα σταθερό σχέδιο μάρκετινγκ, θα μπορούσε να είναι κακό για την επιχείρησή τους.
Κάθε επιχείρηση πρέπει να εξετάσει τι ενδιαφέρει τους πελάτες της πριν αποφασίσει πόσα θα ξοδέψει για μάρκετινγκ ή διαφήμιση. Η ύπαρξη μιας καλής στρατηγικής μπορεί να βοηθήσει μια επιχείρηση να αναπτυχθεί και να γίνει επιτυχημένη.
Συχνές Ερωτήσεις
Είναι καλύτερο το μάρκετινγκ από τη διαφήμιση;
Εξαρτάται από τους στόχους της εταιρείας. Η διαφήμιση είναι ιδανική για γρήγορα μηνύματα, ενώ το μάρκετινγκ επικεντρώνεται στις μακροπρόθεσμες σχέσεις με τους πελάτες. Η χρήση και των δύο μαζί είναι συνήθως η καλύτερη προσέγγιση.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μάρκετινγκ και διαφήμισης;
Το μάρκετινγκ είναι μια ευρεία στρατηγική που περιλαμβάνει την κατανόηση των πελατών, τη δημιουργία προϊόντων που θα θέλουν και την επικοινωνία μαζί τους. Η διαφήμιση είναι ένα μέρος του μάρκετινγκ που περιλαμβάνει τη δημιουργία και την κοινή χρήση διαφημίσεων για την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών.
Μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη διαφήμιση;
Ναι, οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τη διαφήμιση. Τους βοηθά να τραβούν την προσοχή και να προσελκύουν νέους πελάτες. Ωστόσο, πρέπει να εξισορροπήσουν τις διαφημιστικές τους προσπάθειες με μια σταθερή στρατηγική μάρκετινγκ για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα.