Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι παραλήπτες σας όταν το email σας μεταφέρεται στα εισερχόμενά τους. Και πρόκειται να παίξει α τεράστιος ρόλο στον καθορισμό του εάν θα ανοίξουν ή όχι το email σας. Στην πραγματικότητα, 35% των αποδεκτών πραγματοποιήστε την κλήση με βάση αυτόν μόνο έναν παράγοντα. Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες του μάρκετινγκ συνδυάζουν πολύ εύκολα τις γραμμές θέματος email χωρίς καμία σκέψη, απορρίπτοντάς τις ως άσχετες.
Όπως όλα τα άλλα στο ψηφιακό μάρκετινγκ, με τις γραμμές θέματος email, ορισμένες προσεγγίσεις λειτουργούν ενώ άλλες όχι. Θα θέλαμε να σας προσφέρουμε εννέα συμβουλές για το πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τις γραμμές θέματος του email σας για να δείτε μια άμεση βελτίωση στο ανοιχτό ποσοστό σας.
Συνεχίστε να κάνετε κύλιση!
Τι είναι μια γραμμή θέματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;
Οι γραμμές θέματος του email είναι σύντομες φράσεις ή προτάσεις που συνοψίζουν το περιεχόμενο ενός email και παρακινούν τους παραλήπτες να το ανοίξουν και να το διαβάσουν. Λειτουργούν ως προεπισκόπηση ή επικεφαλίδα για το email, παρέχοντας μια ματιά στον σκοπό ή τις βασικές πληροφορίες του. Στις επόμενες ενότητες, θα αποκαλύψουμε 9 συμβουλές ειδικών για το πώς να δημιουργήσετε πιο ελκυστικές γραμμές θέματος email.
Γραμμές θέματος email για επαγγελματίες: 9 συμβουλές
1. Δώστε μια ματιά στο τι είναι το email
Στους ανθρώπους αρέσουν οι εκπλήξεις στα γενέθλιά τους. Δεν τους αρέσουν στα εισερχόμενα του email τους.
Είναι απασχολημένοι, πνίγονται στα email και η προσοχή τους είναι ελάχιστη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε τη γραμμή θέματος του email σας κατοπτρίζω τι πρόκειται να συζητήσει το email.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αν στείλετε email στη λίστα των συνδρομητών σας σχετικά με μια πώληση στα παπούτσια της επωνυμίας σας, η γραμμή θέματος πρέπει να είναι: “Αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφορά μια πώληση σε παπούτσια”. Μπορείτε ακόμα να γίνετε δημιουργικοί και να διασκεδάσετε, αλλά το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν μια ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί εάν κάνουν κλικ και ανοίξουν αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
2. Κρατήστε το σύντομο
Το εννοούμε — σύντομο! Σκεφτείτε πέντε έως επτά λέξεις. Ο λόγος για αυτό είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα διαβάζουν το email σας στα smartphone τους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό σας είναι βελτιστοποιημένο για κινητά. Το έχετε κάνει (ελπίζουμε) ήδη αυτό με τον ιστότοπό σας και το περιεχόμενο του email σας δεν διαφέρει.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσετε να φτάσετε στο σημείο και να κόψετε τυχόν περιεχόμενο χνούδι/γεμιστήρα.
Ελέγξτε αυτό το παράδειγμα. Στο πρώτο email, η γραμμή θέματος κόβεται. Στο δεύτερο, ταιριάζει. Κάνει τη διαφορά.
Το χειρότερο σενάριο, αν συντάσσετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε επιτραπέζιο υπολογιστή και δεν ξέρετε πώς θα αναζητήσει θεατές από κινητά, στείλτε ένα δοκιμαστικό email στον εαυτό σας και ελέγξτε το στο δικό σας smartphone.
3. Αποφύγετε τις γραμμές θέματος email που σας επισημαίνουν ως ανεπιθύμητα
Ελέγχετε ποτέ τον φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας σας για διασκέδαση, για να δείτε τι κατέληξε εκεί; Πιθανότατα βλέπετε πολλές γραμμές θέματος όπως αυτό:
“ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΛΙΚ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ!!!!!!!!”
“ΟΜΓ… είσαι εσύ;;;;;;”
“Αγορασε τωρα! Εντελώς δωρεάν και εγγυημένα αποτελέσματα!!!!”
Παρατηρήστε κάποιο μοτίβο; Τίποτα κοινό; Πολλά σημεία στίξης και λέξεις γραμμένες με κεφαλαία. Και τα δύο είναι μεγάλα όχι. Εάν αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα το email σας να καταλήγει αυτόματα στο φάκελο Ανεπιθύμητα, τότε σίγουρα διατρέχετε τον κίνδυνο οι παραλήπτες σας να το επισημάνουν ως ανεπιθύμητο ούτως ή άλλως.
Ακολουθεί μια γραμμή θέματος που έφερε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον φάκελο ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Αν και δεν μπορώ να αποδείξω ότι είναι τα σημεία στίξης που το προκάλεσαν, έχω μια κρυφή υποψία. Και εδώ είναι το αστείο μέρος: Ο αποστολέας είναι νόμιμος και κάποιος στον οποίο έγραψα πρόθυμα!
«Αλλά θέλω να τραβήξω την προσοχή τους», λέτε. Και αυτό είναι υπέροχο! Πρέπει οπωσδήποτε. Αλλά πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να το κάνετε. Για παράδειγμα, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα emoji στις γραμμές θέματος του email σας. Ή…
4. Κινήστε την περιέργειά τους
Οι άνθρωποι είναι εγγενώς περίεργοι. Είναι δύσκολο για εμάς να αντισταθούμε σε ένα καλό μυστήριο. Έτσι, εάν οι γραμμές θέματος του email σας κάνουν κάτι για να τους κεντρίσουν την περιέργειά τους, θα τραβήξετε την προσοχή τους — και θα θέλουν να μάθουν περισσότερα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αυξήσετε τις ανοιχτές τιμές σας.
Μπορείτε να πυροδοτήσετε την περιέργεια κάνοντας μια ερώτηση ή ξεκινώντας μια δήλωση που απαιτεί να ανοίξουν το email για να λάβουν το υπόλοιπο. Για παράδειγμα, εάν εκτελείτε μια flash εκπτώσεις, μια καλή γραμμή θέματος μπορεί να είναι κάτι σαν, “Ξέρουμε πόσο αγαπάτε τις πωλήσεις flash, οπότε…” ή “Μόνο μια μέρα – ανοίξτε το συντομότερο δυνατόν”.
Καταλαβαίνετε την ιδέα. Στο πρώτο παράδειγμα, τραβάμε την προσοχή τους ξεκινώντας μια συζήτηση που προφανώς αφορά τις πωλήσεις flash. Αλλά δεν θα ξέρουν περισσότερα αν δεν διαβάσουν το email.
Το δεύτερο παράδειγμα βάζει ένα ρολόι στο σενάριο και περιλαμβάνει επίσης μια παρότρυνση για δράση (CTA), η οποία είναι πάντα θετική.
Και στις δύο περιπτώσεις, εγχύαμε λίγο FOMO εκεί. Όταν δημιουργείτε επείγοντα στοιχεία στις γραμμές θέματος του email σας, οι παραλήπτες θα δυσκολευτούν περισσότερο να σας αγνοήσουν.
5. Εάν είναι δυνατόν, κάντε το σε λίστα
Ο κόσμος λατρεύει τις λίστες. Στην πραγματικότητα, οι αναρτήσεις ιστολογίου που είναι «λίστες» με τίτλους όπως «Οι κορυφαίες 7 συμβουλές Instagram για επιχειρήσεις» τείνουν να έχουν υψηλότερη αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων (CTR) και έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα.
Αυτό συμβαίνει επειδή μια λίστα παίρνει ένα μεγαλύτερο, πιο περίπλοκο, περίπλοκο θέμα ή εργασία και το αναλύει σε πιο διαχειρίσιμα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Είναι ουσιαστικά ένας οδηγός βήμα-βήμα όπου κρατάς το χέρι του αναγνώστη και τον οδηγείς σε κάτι που τον κατακλύζει.
Έτσι, εάν μπορείτε να μετατρέψετε τη γραμμή θέματος του email σας σε λίστα, μπορεί κάλλιστα να δείτε μια αύξηση στις ανοιχτές τιμές σας. Φυσικά, κάντε αυτό μόνο εάν είναι εφαρμόσιμο και έχει νόημα. Ως δευτερεύουσα σημείωση, γενικά, οι αριθμοί μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα ποσοστά μετατροπής σας. Χρησιμοποιήστε αριθμούς σε αντίθεση με την ορθογραφία των αριθμών. Του…
“Λατρεύουμε αυτά τα 5 παντελόνια γιόγκα”
Δεν…
«Λατρεύουμε αυτά τα πέντε παντελόνια γιόγκα»
6. Εξατομικεύστε τις γραμμές θέματος του email σας με το όνομα του παραλήπτη
Ξέρετε ποια είναι η αγαπημένη λέξη όλων; Το δικό τους όνομα.
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι τα εισερχόμενα των ανθρώπων ξεσπούν. Η έρευνα διαπιστώνει ότι λαμβάνουμε πάνω από 100 επαγγελματικά email την ημέρα και πολλά από αυτά είναι πέρα από γενικά. Πάρα πολλές επωνυμίες ακολουθούν μια προσέγγιση που κόβει τα cookies, παρέχοντας την ίδια γραμμή θέματος σε κάθε παραλήπτη και χωρίς να μπαίνει στον κόπο να την προσαρμόσει έστω και λίγο.
Μπορείτε να κάνετε το δικό σας μοναδικό προσθέτοντας ένα διακριτικό εξατομίκευσης — όπως το μικρό όνομα του παραλήπτη.
Όταν δημιουργείτε το email, θα πληκτρολογήσετε κάτι παρόμοιο με αυτό (ανάλογα με το εργαλείο που χρησιμοποιείτε):
«Γεια [NAME]η εκπτωτική μας προσφορά ξεκινά τώρα!»
Και όταν το λάβει ο παραλήπτης, θα μοιάζει με αυτό:
«Γεια σου Μέγκαν, η εκπτωτική μας προσφορά ξεκινά τώρα!»
Τα περισσότερα λογισμικά μάρκετινγκ email προσφέρουν μια σειρά από διακριτικά εξατομίκευσης, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του χρήστη. Αλλά το μικρό τους όνομα είναι μια δημοφιλής επιλογή. Σας βοηθά να φαίνεστε πιο φιλικοί και ευγενικοί και δείχνει στους αποδέκτες σας ότι τους αναγνωρίζετε ως άτομο.
7. Προσοχή στα άλλα Εισερχόμενα του Gmail
Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το Gmail έχει στην πραγματικότητα τρία εισερχόμενα: Κύρια, Κοινωνικά και Προσφορές. Μοιάζει με αυτό:
Ενώ δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς κακό σχετικά με τις καρτέλες Κοινωνικά και Προσφορές, πού πιστεύετε ότι θέλετε να καταλήξει το email σας;
Υπό Πρωτοβάθμια.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κάποιος συνδέεται στον λογαριασμό του στο Gmail, προσγειώνεται στο Κύριο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό να δουν το μήνυμά σας εκεί, σε σύγκριση με τα εισερχόμενα των κοινωνικών δικτύων ή των Προσφορών.
Το Gmail καθορίζει πού ακριβώς θα τοποθετήσετε το email σας με βάση το περιεχόμενό του και αυτό περιλαμβάνει τις γραμμές θέματος του email σας. Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, προσπαθήστε να κάνετε τα email σας να ακούγονται όσο το δυνατόν πιο προσωπικά και μη διαφημιστικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα Social και τις Προσφορές.
Λάβετε υπόψη ότι αυτό σημαίνει ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με γλώσσα που προφανώς μεταφέρουν πωλήσεις, προσφορές ή προωθήσεις ενδέχεται να ενεργοποιήσουν το Gmail να σας στείλει στις Προσφορές. Ομοίως, οι γραμμές θέματος email που επικεντρώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας στείλουν στα Social.
Είναι όλα στη διατύπωσή σου.
Τώρα, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορείτε πάντα να το αποφύγετε αυτό. Εάν εκτελείτε μια τεράστια έκπτωση, πιθανότατα θα θέλετε να συμπεριλάβετε τη λέξη “πώληση” στη γραμμή θέματός σας κάποια στιγμή. Και δεν πειράζει!
Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η μετάβαση στα Κοινωνικά ή Προωθήσεις δεν είναι τρομερός. Δεν είναι σαν να σε στέλνουν στο Spam. Απλώς μπορεί να μην είστε τόσο ορατοί.
Από την άλλη πλευρά, εάν οι παραλήπτες σας έχουν συνηθίσει να λαμβάνουν πολύτιμο, υψηλής ποιότητας περιεχόμενο από εσάς, θα θέλουν να διαβάσουν το email σας ανεξάρτητα από το πού προορίζεται.
8. Θυμηθείτε το κείμενο προεπισκόπησης
Αν και δεν είναι τεχνικά το θέμα, έρχεται αμέσως μετά και είναι εξίσου σημαντικό. Είναι το κείμενο προεπισκόπησης — αυτό το πράγμα:
Ορισμένο λογισμικό μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ένα συγκεκριμένο πεδίο όπου μπορείτε να πληκτρολογήσετε το κείμενο προεπισκόπησης. Σε άλλες περιπτώσεις, απλώς θα τραβήξει την αρχή του email. Σε κάθε σενάριο, το κείμενο προεπισκόπησης είναι πρωταρχικό ακίνητο, επομένως θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη.
Σκεφτείτε το ως μια άλλη μικρή ματιά σε αυτό που καλύπτει το email. Θα πρέπει να παρέχει άνεση και διαβεβαίωση ότι αν ο αναγνώστης σας κάνει κλικ για να το ανοίξει, δεν θα απογοητευτεί.
9. Εκτελέστε τακτικά τη δοκιμή A/B
Δεν μπορούμε να το τονίσουμε αρκετά αυτό. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο σημαντικό σημείο αυτής της λίστας και ξεπερνά όλα τα άλλα που σας έχουμε πει: Δοκιμάστε τα πάντα.
Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι ακολουθείτε τη σωστή προσέγγιση με το email marketing είναι να έχετε διάφορες προσεγγίσεις για σύγκριση. Πρέπει να συγκρίνετε τα αποτελέσματα της Στρατηγικής Α με τα αποτελέσματα της Στρατηγικής Β.
Διαφορετικά, δεν έχεις τρόπο να το μάθεις.
Ναι, βάζοντας το όνομα του παραλήπτη στη γραμμή θέματος τυπικά βοηθά, αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι θα λειτουργήσει για εσάς. Δοκιμασε το.
Σίγουρα, σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να βλέπουν emoji πριν ανοίξουν ένα email, αλλά οι συνδρομητές σας μπορεί να αισθάνονται διαφορετικά. Δοκιμασε το.
Οπωσδήποτε, το FOMO συχνά λειτουργεί σαν γούρι, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει για τη λίστα email σας. Δοκιμασε το.
Δοκιμή, δοκιμή, δοκιμή! Συνεχώς.
Όλοι οι μεγάλοι έμποροι γνωρίζουν ένα πράγμα σίγουρα: Δεν ξέρουν τίποτα…
… μέχρι να δοκιμάσουν.
Να θυμάστε ότι θέλετε να απομονώσετε μία μεταβλητή τη φορά, επομένως με τις γραμμές θέματος του email σας, θα πρέπει να αλλάζετε μόνο έναν παράγοντα κάθε φορά. Διαφορετικά, δεν έχετε τρόπο να γνωρίζετε ποια αλλαγή προκάλεσε ποια διακύμανση.
Για παράδειγμα, διατηρήστε το κείμενο ίδιο, αλλά χρησιμοποιήστε ένα emoji στην Έκδοση Α και αφήστε το εκτός Έκδοσης Β. Ή διατηρήστε το ίδιο το κείμενο εκτός από το να χρησιμοποιείτε το μικρό όνομα του παραλήπτη στο ένα και να το αφήνετε έξω από το άλλο.
Καταλαβαίνετε την ιδέα.
Μια ακόμη σημείωση σχετικά με τις δοκιμές: Δώστε χρόνο στα πράγματα. Εάν στείλετε ένα email με ένα emoji και δεν είστε ικανοποιημένοι με την ανοιχτή τιμή, μην υποθέσετε αυτόματα ότι ήταν το emoji. Δοκιμάστε τα πράγματα μερικές φορές, πάντα σε σύγκριση με μια άλλη έκδοση, και αναζητήστε μοτίβα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι όταν μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να λαμβάνετε αποφάσεις σχετικά με το τι λειτουργεί και τι όχι για την εταιρεία σας.
Συχνές Ερωτήσεις
Γιατί είναι σημαντικές οι γραμμές θέματος του email;
Οι γραμμές θέματος των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι ζωτικής σημασίας επειδή καθορίζουν εάν οι παραλήπτες ανοίγουν ή αγνοούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, καθιστώντας τα έναν κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανοίγματος και την προσέλκυση του κοινού σας.
Πόσο καιρό πρέπει να είναι μια γραμμή θέματος email;
Στην ιδανική περίπτωση, η γραμμή θέματος του email θα πρέπει να είναι συνοπτική και ακριβής, συνήθως από 5 έως 7 λέξεις ή περίπου 40 έως 60 χαρακτήρες, καθώς οι μικρότερες γραμμές θέματος τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση.
Ποιες είναι μερικές αποτελεσματικές τεχνικές για τη σύνταξη συναρπαστικών θεματικών γραμμών;
Ορισμένες αποτελεσματικές τεχνικές περιλαμβάνουν τη χρήση εξατομίκευσης, τη δημιουργία αίσθησης επείγοντος ή περιέργειας, την ενσωμάτωση αριθμών ή στατιστικών και την έμφαση στα οφέλη ή την αξία που προσφέρονται στο email.
Πώς μπορώ να αποφύγω τα κοινά λάθη όταν γράφω γραμμές θέματος email;
Για να αποφύγετε κοινά λάθη, βεβαιωθείτε ότι οι γραμμές θέματός σας δεν είναι πολύ γενικές, παραπλανητικές ή υπερβολικά προωθητικές. Επιπλέον, αποφύγετε τη χρήση όλων των κεφαλαίων γραμμάτων ή υπερβολικών σημείων στίξης που μπορεί να ενεργοποιήσουν φίλτρα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας.
Πώς μπορώ να δοκιμάσω την αποτελεσματικότητα των γραμμών θέματος του email μου;
Η δοκιμή A/B είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιολογήσετε την αποτελεσματικότητα των γραμμών θέματός σας. Δημιουργήστε πολλαπλές εκδόσεις και στείλτε τις σε διαφορετικά τμήματα του κοινού σας για να προσδιορίσετε ποια γραμμή θέματος έχει καλύτερη απόδοση όσον αφορά τα ποσοστά ανοιχτής χρήσης και την αφοσίωση.
Η κατώτατη γραμμή
Να θυμάστε ότι οι συνδρομητές του email σας είναι άνθρωποι. Είναι ζωντανά, αναπνέοντα, αισθανόμενα άτομα. Έτσι, έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζετε. Μην χρησιμοποιείτε τη γραμμή θέματος για να τους ξεγελάσετε και σίγουρα μείνετε μακριά από οτιδήποτε “clickbaity”.
Το email marketing είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ. Αισθανθείτε άνετα με τις δοκιμές, δοκιμάστε διαφορετικά πράγματα και παρακολουθήστε στενά τα αναλυτικά σας στοιχεία. Με την πάροδο του χρόνου, θα μηδενίσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ μέσω email που είναι πιο λογική για εσάς.
Εκτελέστε το ψηφιακό σας μάρκετινγκ σαν ένα καλά λαδωμένο μηχάνημα. Το e-clincher μπορεί να βοηθήσει. Εγγραφείτε για μια δωρεάν δοκιμή και ζήστε την μόνοι σας.