Δημιουργήστε έσοδα από τα ιστολόγια και τα gadget σας: Συμβουλές ειδικών SEO, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μάρκετινγκ συνεργατών

Βέλτιστες πρακτικές για αποτελεσματική διαδικτυακή διαχείριση φήμης

Βέλτιστες πρακτικές για αποτελεσματική διαδικτυακή διαχείριση φήμης

Ο όρος «διαχείριση φήμης» εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους κρίσης. Στην πραγματικότητα, η οικοδόμηση μιας φήμης επωνυμίας και η διαχείρισή της κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής της επιχείρησης είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Δεδομένου ότι η διαδικτυακή παρουσία μιας επωνυμίας είναι απαραίτητη για την επιβίωση στην εποχή μας, το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση της φήμης στο διαδίκτυο ή το ORM.

Τι είναι η Διαδικτυακή Διαχείριση Φήμης;

Η διαδικτυακή διαχείριση φήμης ελέγχει βασικά την αφήγηση γύρω από την επωνυμία σας, έτσι ώστε οι πελάτες και οι υποψήφιοι να την αντιλαμβάνονται όπως εσείς θέλετε. Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε το φανταχτερό όνομα και να το ονομάσουμε “επικοινωνίες επωνυμίας” ή PR, αλλά υπάρχει μια διαφορά. Η διαδικτυακή διαχείριση φήμης αφορά κυρίως το SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης), το τι βλέπουν οι άνθρωποι για την επωνυμία σας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google και γενικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η οικοδόμηση σχέσεων και η διατήρησή της στο Διαδίκτυο είναι πολύ σημαντική, διότι οπουδήποτε πραγματοποιείται η πραγματική αγορά, πολλοί δυνητικοί πελάτες (όσο και συνεργάτες) λαμβάνουν τις πρώτες πληροφορίες για την επωνυμία σας από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής τους αναζήτησης – και ένα πολύ μικρό μέρος τους περνάει από το πρώτη σελίδα.

Υπάρχει μια ποικιλία ψηφιακών καναλιών όπου οι άνθρωποι συναντούν την επωνυμία σας. Ορισμένα κανάλια, όπως ο ιστότοπός σας ή το Google Ads, βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας, ενώ άλλα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι ιστότοποι κριτικών, απαιτούν προσεκτική διαχείριση σε περίπτωση αρνητικής δημοσιότητας.

Τρεις Κατηγορίες Διαχείρισης Φήμης

Τα τρία κύρια στοιχεία της διαδικτυακής διαχείρισης φήμης είναι ιδιοκτησία, πληρωμένη, και κερδισμένο περιεχόμενο ή μέσα. Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια τέταρτη κατηγορία που αναφέρεται στις αλληλεπιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «κοινόχρηστα μέσα», αλλά δεν διαφέρει πραγματικά από τα κερδισμένα μέσα.

Ανάγνωση:  Βελτιστοποίηση πωλήσεων μέσω του Microsoft Dynamics 365 Sales: Βάλτε την ομάδα πωλήσεών σας σε τροχιά επιτυχίας

Κατά την προσωπική μου άποψη, υπάρχουν μόνο δύο κατηγορίες: Αυτές που έχετε τον απόλυτο έλεγχο και αυτές που μπορείτε μόνο να διαχειριστείτε.

Ιδιόκτητα μέσα είναι ο ιστότοπός σας, οι σελίδες ιστολογίου και το περιεχόμενο που προβάλλετε σε ιστότοπους τρίτων. Όσο πιο φιλικό προς το SEO είναι το περιεχόμενό σας, τόσο υψηλότερη θα είναι η κατάταξή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πληρωμένα μέσα ή πληρωμένο περιεχόμενο σας δίνει ακόμα περισσότερο έλεγχο, καθώς είναι το περιεχόμενο που προωθείτε για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα στα ιδιόκτητα μέσα, να συλλέξετε δυνητικούς πελάτες, να ενισχύσετε τις πωλήσεις κ.λπ.

Κερδισμένα μέσα και κοινόχρηστα μέσα είναι αυτά για τα οποία έχετε περιορισμένη εξουσία. Είναι η δωρεάν προβολή που λαμβάνει η επωνυμία σας στον τύπο, άρθρα, αναρτήσεις ιστολογίου, φόρουμ, καταχωρίσεις, ιστότοπους κριτικών, αναφορές μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ούτω καθεξής.

Γιατί είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τη φήμη σας στο Διαδίκτυο;

Η κερδισμένη και η κοινή δημοσιότητα μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Για παράδειγμα, ένας influencer που είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος με το προϊόν ή την υπηρεσία σας μπορεί να αναφέρει το εμπορικό σήμα σας σε ένα κομμάτι περιεχομένου δωρεάν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητη επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, ένα μη κολακευτικό, αν όχι σκανδαλώδες, βίντεο μπορεί να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε αυτήν την περίπτωση είστε λίγο πολύ καταδικασμένοι. Ένα από τα πιο αναφερόμενα παραδείγματα είναι αυτό μιας κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας που έχασε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία λόγω ενός βίντεο που διέρρευσε με έναν επιβάτη να σύρεται από μια πτήση με υπερκράτηση.

Γι’ αυτό, όχι μόνο μεγάλες μάρκες και διασημότητες, αλλά κάθε επιχείρηση χρειάζεται μια διαδικτυακή στρατηγική διαχείρισης φήμης. Απαιτείται για τους πελάτες να γνωρίζουν, να αγαπούν και να εμπιστεύονται την επωνυμία σας καθώς και να είναι πιο πρόθυμοι να τη συγχωρήσουν για περιστασιακές ελλείψεις.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της φήμης στο Διαδίκτυο;

Οι βέλτιστες πρακτικές μπορούν να συνοψιστούν με λίγα λόγια με μια βασική αρχή: Οι καλές κριτικές πρέπει να υπερισχύουν των κακών. Εάν πιστεύετε πραγματικά στο προϊόν ή την υπηρεσία σας, μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά χρειάζεται έναν περίτεχνο οδικό χάρτη για να πετύχει. Μια αποτελεσματική στρατηγική ORM θα κάλυπτε αυτούς τους τομείς:

1. Μάθετε πού βρίσκεστε

Πριν ξεκινήσετε να διαχειρίζεστε τη φήμη σας στο διαδίκτυο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει ένα. Εάν έχετε έτοιμο και σε χρήση τον ιστότοπο, τα κανάλια πωλήσεων, τα προφίλ κοινωνικών μέσων και το υλικό προώθησης, θα πρέπει να μετρήσετε πώς λειτουργούν για εσάς.

Ανάγνωση:  SEO για αγορές: 7 συμβουλές για την ενίσχυση της κατάταξης

Η εκτέλεση ενός ελέγχου επωνυμίας σάς ενημερώνει για την τρέχουσα κατάσταση της επωνυμίας σας. Σας δείχνει την κλίμακα της σχέσης σας και τις δυνατότητες ανάπτυξης. Στον έλεγχο επωνυμίας σας, απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις:

 • Ποια διαδικτυακά περιουσιακά στοιχεία κατέχω; Πώς αποδίδουν;
 • Βλέπουν οι άνθρωποι την επωνυμία μου στο διαδίκτυο ή χάνομαι στο ατελείωτο σκοτεινό κενό που ονομάζεται “σελίδα 2 των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google”;

→ Αναζητήστε τις λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με την επωνυμία σας σε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης.

 • Πώς βλέπουν οι άνθρωποι την επωνυμία μου όταν την αναζητούν στο Google;

→ Αναζητήστε το όνομα της επωνυμίας σας σε ένα παράθυρο ανώνυμης περιήγησης.

 • Υπάρχουν αρκετά ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία επωνυμίας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης;
 • Πώς βλέπουν οι άνθρωποι την επωνυμία μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

→ Ελέγξτε τις αναφορές επωνυμίας, τα hashtags, τις λέξεις-κλειδιά της επωνυμίας κ.λπ.

 • Οι κριτικές είναι κυρίως θετικές ή αρνητικές;
 • Υπάρχουν αποτελέσματα εκτός μάρκας ή αρνητικά που πρέπει να διορθωθούν;
 • Υπάρχει χώρος για βελτίωση βαθμολογιών, σχολίων, κριτικών, φωτογραφιών που δημιουργούνται από τους χρήστες κ.λπ.;
 • Ποιες είναι οι πηγές επισκεψιμότητάς μου και ποιες πλατφόρμες πρέπει να δώσω προτεραιότητα;

Περαιτέρω ανάγνωση – Πώς η παρακολούθηση κοινωνικής δικτύωσης βοηθά τη διαχείριση της φήμης στο Διαδίκτυο

Γνωρίζατε ότι η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι βασικό στοιχείο της διαδικτυακής διαχείρισης φήμης; Διαβάστε τώρα για να μάθετε περισσότερα.

2. Βελτιώστε τη θέση σας

Μόλις ολοκληρώσετε τον έλεγχό σας, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να θέσετε τους SMART στόχους σας, να ιεραρχήσετε και να κατανείμετε τους πόρους σας ανάλογα. Οι βέλτιστες πρακτικές σε αυτόν τον τομέα καλύπτουν ορισμένες επενδύσεις:

 • Επενδύστε αρκετό χρόνο για να ετοιμάσετε μια κατευθυντήρια γραμμή: Καθορίστε κατευθυντήριες γραμμές για όλη την εταιρεία, ώστε όλες οι ομάδες και τα άτομα να γνωρίζουν για τι είναι υπεύθυνοι, τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν σε διαφορετικές περιπτώσεις, τον τρόπο αντιμετώπισης συγκεκριμένων ζητημάτων και τον τόνο της φωνής που πρέπει να διατηρούν ανά πάσα στιγμή.
 • Επενδύστε στο SEO και δημιουργήστε ελκυστικό περιεχόμενο: Προσδιορίστε τις επώνυμες λέξεις-κλειδιά σας και προσπαθήστε να κατατάξετε υψηλότερα στα SERP. Επίσης, βελτιστοποιήστε τα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε καλύτερα την αφήγηση της πρώτης σελίδας. Εστιάστε στην αύξηση της εξουσίας και της αξιοπιστίας των δικών σας περιουσιακών στοιχείων με περιεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει backlinks. Το να κυριαρχούν τα κανάλια που ελέγχετε στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης είναι καλύτερο από οποιαδήποτε ειδησεογραφικά άρθρα και κριτικές τρίτων. Θυμηθείτε ότι ένα λάθος μπορεί να μετατρέψει τις θετικές κριτικές σε αρνητικές αναφορές σχεδόν αμέσως. Επιπλέον, μπορούν να αναβάλουν πιθανούς επενδυτές ή να επηρεάσουν τις σχέσεις με βασικούς ενδιαφερόμενους.
 • Επενδύστε σε ένα πολυκαναλικό γραφείο βοήθειας: Οι άνθρωποι γράφουν κριτικές μόνο όταν είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι ή στενοχωρημένοι. Οι απαντήσεις σας σε αυτές τις καταστάσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά γιατί, στην εποχή του πελάτη, η εξυπηρέτηση πελατών είναι το νέο μάρκετινγκ. Ακόμα κι αν έχετε περιορισμένους πόρους, ένα προσιτό αλλά προηγμένο εργαλείο όπως το HypoChat μπορεί να σας βοηθήσει να κερδίσετε την εύνοια των πελατών σας.
Ανάγνωση:  Πώς να ενεργοποιήσετε το Telegram χωρίς αριθμό τηλεφώνου

3. Δημιουργήστε θετικές εμπειρίες πελατών

Η καλύτερη θετική κάλυψη δημοσίων σχέσεων προέρχεται από εξαιρετικές εμπειρίες πελατών. Οι ειδικές προσφορές, οι εκδηλώσεις, οι χορηγίες, το μάρκετινγκ με επηρεαστές και οι συνεργασίες επωνυμίας ενισχύουν την ευαισθητοποίησή σας κατά καιρούς, ενώ οι επαγγελματικά βελτιωμένες υπηρεσίες και η αποτελεσματική υποστήριξη πελατών παρέχουν μια βιώσιμη αύξηση της φήμης.

4. Ζητήστε σχόλια

Ενθαρρύνετε τους πελάτες να αναθεωρήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας είτε δημιουργώντας εκπληκτικές εμπειρίες είτε υλικά κίνητρα. Είναι αυτονόητο ότι οι μαρτυρίες είναι πολύτιμες για τη φήμη της μάρκας και σίγουρα επηρεάζουν θετικά τη συμπεριφορά των πελατών. Ακόμα κι αν λαμβάνετε κάποια αρνητικά σχόλια, η μετατροπή τους σε θετικά μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση των πελατών, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αδυναμίες σας. Επίσης, να θυμάστε ότι με αρκετές θετικές κριτικές, μπορείτε να σπρώξετε τα αρνητικά σχόλια προς τα κάτω στα SERP.

Περαιτέρω ανάγνωση – Πώς να ζητάτε κριτικές από τους πελάτες σας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το να ζητάτε σχόλια πελατών βρίσκονται σε αυτό το άρθρο. Διαβάστε περισσότερα τώρα!

5. Αντιμετωπίστε το πριν γίνει θέμα

Κανονικά δεν μπορείτε να προβλέψετε μια κρίση, αλλά μπορείτε να καλύψετε βασικές αδυναμίες με ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσεων και ανάκτησης φήμης. Πρέπει να παρακολουθείτε τις αναφορές της επωνυμίας σας και τις σχετικές λέξεις-κλειδιά σε μηχανές αναζήτησης, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους αναθεώρησης, για να ενημερώνεστε για πιθανές απειλές και να εργαστείτε για να τις ανατρέψετε πριν γίνουν κρίση.

Το HypoChat σάς βοηθά να παρακολουθείτε συνεχώς τις αλληλεπιδράσεις της επωνυμίας σας με τη λειτουργία παρακολούθησης λέξεων-κλειδιών και οργανώνει αυτόματα τα ερωτήματα ανάλογα με το συναίσθημα. Η τακτοποιημένη τακτοποίησή τους σε ένα κοινό κοινόχρηστο φάκελο εισερχομένων σάς βοηθά να ρυθμίσετε τον επείγοντα χαρακτήρα των μηνυμάτων πιο γρήγορα και να ανταποκρίνεστε σε κάθε είδους καταστάσεις σε χρόνο ρεκόρ.

Ανάγνωση:  Το μικρόφωνο Astro A40 δεν λειτουργεί Xbox One – Τι μπορώ να κάνω;

συμπέρασμα

Η διαδικτυακή διαχείριση φήμης έχει σημασία για μάρκες όλων των μεγεθών. Μια κακή φήμη μπορεί να επηρεάσει τη διατήρηση, τις πωλήσεις, την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ακόμη και την πρόσληψη. Μην περιμένετε μέχρι να αντιμετωπίσετε μια κρίση, αλλά ενεργήστε προληπτικά για να πάρετε τον έλεγχο της αφήγησης της επωνυμίας σας. Η αφήγηση της ιστορίας σας με αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο θα σας κρατήσει σχετικά ασφαλή και θα σας βοηθήσει να ευημερήσετε.

FAQ

1. Τι είναι η διαδικτυακή διαχείριση φήμης;

Η διαδικτυακή διαχείριση φήμης ελέγχει την αφήγηση γύρω από την επωνυμία σας, ώστε οι πελάτες και οι υποψήφιοι να την αντιλαμβάνονται όπως εσείς θέλετε. Αφορά κυρίως το SEO (βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης) και το τι βλέπουν οι άνθρωποι για την επωνυμία σας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα.

2. Γιατί είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τη διαδικτυακή σας φήμη;

Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τη φήμη σας στο διαδίκτυο, επειδή η κερδισμένη και κοινή δημοσιότητα μπορεί να είναι θετική ή αρνητική. Για παράδειγμα, ένα μη κολακευτικό, αν όχι σκανδαλώδες, βίντεο μπορεί να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε αυτήν την περίπτωση είστε λίγο πολύ καταδικασμένοι. Ένα από τα πιο αναφερόμενα παραδείγματα είναι αυτό μιας κορυφαίας αεροπορικής εταιρείας που έχασε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία λόγω ενός βίντεο που διέρρευσε με έναν επιβάτη να σύρεται από μια πτήση με υπερκράτηση.

3. Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της φήμης στο διαδίκτυο;

Οι βέλτιστες πρακτικές μπορούν να συνοψιστούν με λίγα λόγια με μια βασική αρχή: Οι καλές κριτικές πρέπει να υπερισχύουν των κακών. Μια αποτελεσματική στρατηγική ORM θα κάλυπτε τομείς όπως η διενέργεια ελέγχου επωνυμίας, η παρακολούθηση διαδικτυακών αναφορών, η ανταπόκριση σε αρνητικά σχόλια και η δημιουργία θετικού περιεχομένου.

4. Ποια είναι τα τρία κύρια στοιχεία της διαδικτυακής διαχείρισης φήμης;

Οι τρεις κύριες συνιστώσες της διαδικτυακής διαχείρισης φήμης είναι το περιεχόμενο ή τα μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας, πληρωμής και κερδοφορίας. Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια τέταρτη κατηγορία που αναφέρεται στις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία «κοινόχρηστα μέσα».

Σχετικό άρθρο – Τα 5 καλύτερα διαδικτυακά εργαλεία διαχείρισης φήμης του 2022

Τι λένε οι πελάτες σας για την επωνυμία σας στο διαδίκτυο; Χρησιμοποιείτε διαδικτυακό εργαλείο διαχείρισης φήμης; Βρείτε τα καλύτερα εργαλεία εδώ.